Bilal Emin Turan Maaşı düşük gösterene 5 yıl hapis
HABERİ PAYLAŞ

Maaşı düşük gösterene 5 yıl hapis

Haberin Devamı

Çalışanın maaşını düşük gösterip SGK'ya yanlış beyanda bulunan patron şimdi yandı. Yeni düzenlemeye göre; eksik beyanla kendine çıkar sağlayan işveren ile işbirlikçilerine 5 yıla kadar hapis cezası verilecek...

Sosyal güvenlikte işçi lehine olan gelişmelerin başında kayıt dışı çalışmak geliyor. Her 100 işçiden 35'i kayıtdışı. Bu veriler devletin İstatistik Kurumu'na (TÜİK) ait.

​Kayıtdışı çalışmalar son yıllarda alınan önlemler ve teşviklerle bir miktar azaldı. Ancak bu kez de gizli kayıt dışılık olarak bilinen işçiyi düşük maaşla göstermek popüler hale geldi.

Kaybeden işçi oluyor

Daha açık anlatımıyla, işveren çalıştırdığı nitelikli personele 3500 lira maaş ödüyorsa bunu Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) 1404 liralık asgari ücretten bildiriyor. Bildirilen parayı banka hesabına yatırıyor, geri kalan tutarı da elden ödüyor.

İşvereni vergi ve prim anlamında avantajlı kılan bu uygulama çalışanda büyük kayıplara neden oluyor.

Alacakları düşüyor

Örneğin; asgari ücretli gösterilen işçinin emekli maaşı, rapor parası, kıdem ve ihbar tazminatı, işsizlik parası, kadınsa doğum parası da düşük oluyor. Bunu çoğu işçi bilmiyor. Bilenler de iş kaybetme endişesi taşıdığından ses çıkaramıyor.

Bu tür sahte sigorta bildirimine karşı işçi hakkını arayabilir. Patron hatayı düzeltmezse yaptırımları daha ağır olacak.

Faiz ve cezası var

Vergi Usul Kanunu'na göre ücretlerin eksik gösterildiği bordrolar 'yanıltıcı belge' olarak tanımlanıyor. Bu durumda da işverenler hakkında hapis cezası öngörülüyor.

Ayrıca Gelir İdaresi (Maliye) tarafından vergi ziyaı cezası, SGK tarafından idari para cezası kesiliyor. Ayrıca eksik ödenen vergi ve primler geriye dönük olarak faiziyle tahsil ediliyor.

Kapsam net çizildi

İşvereni zora sokan cezai uygulamalar çoğu zaman göz ardı ediliyordu. Ancak suçun kapsamı netleştirildi. Uzmanların verdiği bilgiye göre;

-Daha az prim ödemek,
-Yararlanamayacağı sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden yararlanmak veya daha fazla yararlanmak,
-İş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık, genel sağlık, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından haksız menfaat sağlamak gibi amaçlarla kasten gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde Türk Ceza Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.


Kimler suç duyurusu kapsamında olacak?

Kasten yanlış beyanda bulunan işverenlerle bilerek suça iştirak eden mali müşavirlerin ve muhasebeciler hakkında sahte sigortalılık hükümlerine göre suç duyurusunda bulunulacağını ifade eden uzmanlar, "Çalışmadığı halde işçiyi o işyerinde çalışıyor gösteren yeminli mali müşavir hakkında da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenebilecek" dedi.

Sonuç olarak suçun kapsamı netleşti. Ücret bordrolarını yanıltıcı şekilde düzenleyerek çıkar sağlayan işverenler artık para cezasıyla kurtulamayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder