Ekonomi Lüks aracı olanlar dikkat!

Lüks aracı olanlar dikkat!

Paylaş
Lüks aracı olanlar dikkat!

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 2 yıl önce başlattığı çalışmayla bazı firmaların lüks araçları değerinin çok altında gösterilerek Türkiye'ye getirdiği belirlendi

Lüks araçların yüzde 110’a ulaşan tescil ve gümrük vergilerinin düşük ödenmesi neticesinde, devletin milyonlarca dolar zarara uğratıldığı belirtildi. Narkotik polisinin 2 yıl önce el koyduğu çivi atma, duman püskürtme, ve elektro şok verme özellikleriyle donatılan bir Hummer cipten yola çıkılarak başlatılan çalışmada 300 aracın inceleneceği belirtildi. Usulsüz ithal edilen araçların sahipleri arasında ünlü isimlerin de olduğu öğrenildi.
İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 2010 yılında yaptığı operasyonda bir uyuşturucu şebekesine ait Hummer marka cipe el koydu. Özel aparatlarla, çivi atma, duman püskürtme, elektro şok verme özellikleri eklenen otomobilin uyuşturucu parasından elde edildiği gerekçesiyle Mali Şube ekipleri aracı incelemeye aldı. Yapılan çalışmada aracın, imal edildiği ABD’deki fabrika satış fiyatının çok altında bir fiyatla Türkiye’ye getirildiği belirlendi. Konuyla ilgili araştırma yapan polis hemen ABD’li yetkililerle irtibata geçti. Yanıt olumlu olunca Türkiye’den bir ekip ABD’ye gönderildi. İki ülkenin polisi ellerindeki verileri karşılaştırarak inceleme yaptı. Yapılan ortak çalışmada bir çok lüks aracın usulsüz yollarla Türkiye’ye girdiği belirlendi.

Haberin Devamı

YÖNTEMLERİ DE BELİRLENDİ

Yapılan incelemede lüks araçları yurda usulsüz olarak sokan firma ve şahısların, izlediği yöntem de belirlendi. Buna göre ABD’de fabrika çıkışı 160 bin dolar olan bir araç, ithalatçı firma tarafından, Türkiye Gümrüğü’ne 73 bin dolar olarak beyan edildi. Daha sonra aracın trafik tescili yaptırılırken, araç fiyatının 65 bin Dolar olduğu belirtildi. Bu işlemler neticesinde gümrük vergisi ve lüks tüketim vergisi olarak yaklaşık 72 bin Dolar vergi ödendi. Ancak araç gerçek fiyatından Türkiye’ye sokulmuş olsaydı devletin kasasına gerecek olan vergi 176 bin dolar olacaktı.

POLİS ARAÇLARI İNCELEMEYE BAŞLADI, 300 ARAÇ İNCELENECEK

İnceleme sonunda şüpheli işlem yaptığı belirlenen 50 firma belirledi. Bu firmalara ait ve firmanın sattığı yaklaşık 300 aracın inceleneceği belirtildi. Araç sahiplerine ve firmalara, araçlarını emniyete getirmeleri için tebligat gönderildi.

Haberin Devamı

EMNİYETE GETİRİLEN ARAÇLAR İNCELENMEYE BAŞLANDI

Polisin çağrısı neticesinde bazı lüks araç sahipleri, araçlarını emniyete getirmeye başladı. Aralarında fiyatı 500 Bin liraya kadar ulaşan araçların da bulunduğu otomobil ve cipler emniyet müdürlüğü bahçesinde incelendi. Motor ve şasi numaraları alınan araçların, detaylı incelenmesinin ardından, ithalatında usulsüzlük yapıldığı belirlenen araçlara el konulacak.

GÜMRÜK VE VERGİ MÜFETTİŞLERİ DE ÇALIŞMAYA KATILDI

Öte yandan, savcılık tarafından talimat verilen, gümrük ve vergi müfettişleri de konuyla ilgili inceleme başlattı. Gümrük ve vergi müfettişleri geçmişe dönük olarak da çalışma yapacak.

EL KONULACAK ARAÇ SAYISI ARTACAK

Emniyetin yaptığı çalışmanın genişlemesiyle, gümrük ve vergi müfettişlerinin çalışmaya dahil edilmesi sayesinde, usulsüz yolla yurda sokulan başka araçların da tespit edileceği belirtildi. Bu tespitlerin ardından çok daha fazla lüks araca el konulacağı iddia edildi.

ÜNLÜ İSİMLER DE VAR İDDİASI

Devletin bu yolla milyonlarca dolar vergi zararına uğratıldığı belirtilirken, polisin inceleyeceği araçlar arasında, bazı ünlü isimlerin lüks araçlarının da bulunduğu belirtildi. Bu araçlardaki usulsüzlük kesinleşirse araçlara el konulacak.

Haberin Devamı

DHA