Dünya Londra'da bir araç camiden çıkan yayaların arasına girdi: Ölü ve yaralılar var

Londra'da bir araç camiden çıkan yayaların arasına girdi: Ölü ve yaralılar var

Paylaş
Londra'da bir araç camiden çıkan yayaların arasına girdi: Ölü ve yaralılar var

Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınlarında bir kişinin, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine sürdüğü bildirildi. Saldırıda 8 kişi yaralandı, 1 kişi hayatını kaybetti

İngiltere’nin başkenti Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park yakınında bir şoför, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine sürdü. Londra polisinden yapılan açıklamaya göre olay yerel saat ile 00.20’de (TSİ 02.20) meydana geldi.




"YAŞAMINI YİTİRENLER VAR"


05:26 Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Finsbury Park Camisi İmamı Muhammed Kozba, olayda yaralıların yanı sıra yaşamını yitirenlerin de olduğunu söyledi.

Kozba, şu aşamada ölü ve yaralı sayısına ilişkin herhangi bir rakam veremeyeceğini dile getirerek, "Bu geceki teravihe de katılım önceki geceler gibi çok yoğundu. Camimize yüzlerce kişi geliyor her akşam. Bu olayı ’terör saldırısı’ olarak tanımlamalıyız." dedi.



Kozba ayrıca olayda "kasıtlı olarak" hedef alınan kişilerin "teravihten çıkan cemaat" olduğu vurguladı.


"MÜSLÜMANLARI ÖLDÜRECEĞİM' DİYE BAĞIRDI"


05: 25 Olaya tanıklık eden Abdülraman Aidroos, beyaz bir erkeğin, "Müslümanları öldüreceğim" diye bağırarak aracını yayaların üzerine sürdüğünü dile getirirken, sürücünün bölgedeki kişiler tarafından yakalanıp polise teslim edildiğini belirtti. Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Aidroos, yaşananları şöyle anlattı:

"Arkadaşlarımla camiden çıkıyorduk. Yaşlı bir adamın yardıma ihtiyacı olduğunu gördük. Yaklaşık 8-10 kişi yaşlı adamın etrafına toplanmıştık. Hava alması için açılalım diyorduk. Birisi yaşlı adama kalp masajı yapıyordu. Tam o sırada bir anda saniyeler içerisinde bir minibüs belirdi. Üzerimize doğru geldi, insanları ezdi. Yaklaşık 10 kişi yaralandı. Şanslıyım ki ben kaçtım. Arkadaşlarım yaralandı. Sürücü minibüsünden indi. ’Müslümanları öldüreceğim. Tüm Müslümanları öldüreceğim.’ demeye başladı. Bir arkadaşımız arkadan itti saldırganı. Adam bana doğru geldi ve yere düşürmeyi başardım. Polis gelene kadar yerde tuttuk. Polisin gelmesi çok uzun sürdü. Yarım saat sürdü. Bir ambulans geldi ve yerde 8 kişi vardı."

Saldırganı, "Beyaz, İngiliz bir erkek" olarak tanımlayan Aidroos, "dövmeli, iri yarı bir adamdı." dedi.







05:20 Dailymail'e göre, polis bir kişiyi kelepçeleyerek gözaltına aldı.

ARAÇ SÜRÜCÜSÜ GÖZALTINDA


05:14 CNN'de yer alan habere göre olayda en az 10 kişi yaralandı. Araç sürücüsü ise yakalanarak gözaltına alındı.


Kaldırımdaki yayaların arasına giren araç.

TERÖR BAĞLANTILI OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR


04:40 Görgü tanıkları, sürücünün teravih çıkışını hedef aldığını öne sürerken, polis bu iddiayı ya da olayın terör bağlantılı olup olmadığını henüz doğrulamıyor.


HEDEFİN KASITLI OLDUĞU İDDİASI


04:30 İngiltere Müslüman Konseyi (MCB) Genel Sekreteri Harun Khan ise kamyonetin Camii'den çıkanları kasıtlı olarak hedef aldığını yazdı.




İngiltere Müslüman Konseyi'nin tweeti: Bir kamyonetin Finsbury Cami'den çıkanların üzerine sürdüğünü haber aldık. Dualarımız olayın kurbanları ile birlikte. ​

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI


Londra’da bu ay başında ve Mart ayında benzer olaylar yaşanmıştı. Kullandıkları minibüsle 3 Haziran gecesi Londra Köprüsü üzerinde yayaları ezen, daha sonra da yakındaki Borough Pazarı’nda araçtan inerek çevredekileri bıçaklayan 3 kişi, polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Mart ayında da "Adrian Russell Ajao" isimli saldırgan, kiralık aracını, Westminster Köprüsü’nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürmüş, araç, İngiltere Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Aracından çıkarak parlamentonun girişindeki bir polisi bıçaklayan saldırgan, olay yerinde vurularak öldürülmüştü. Bu saldırıda da 6 kişi hayatını kaybetmişti.

(AA)





Haberin Devamı