Eğitim - Kariyer Lise tercihinde son şans

Lise tercihinde son şans

Paylaş
Lise tercihinde son şans

TEOG’ta ilk nakil dönemi başladı. Öğrenciler boş kontenjanları baz alarak işlemlerini online sistem üzerinden gerçekleştirebilecek. Öğrenci, hiç bir okula yerleşemezse kaydı açık öğretim lisesine yapılacak

Yerleştirme sonuçlarına göre farklı liselere nakil olmak isteyen öğrenci ve velileri için telaşlı günler geri geldi. TEOG’da boş kontenjanlar için ilk tur nakil başvuruları önceki gün başladı.

İlk yerleştirmede tercih yapan ve listesindeki 25 okuldan birine yerleşenler, tercihlerinden birine yerleşemediği için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilenler, hiç tercih yapmadıkları için açık liseye yerleştirilenler, özel okula kesin kayıt yaptıranlar nakil için başvurabilecekler.

Adaylar, yerleştikleri lisenin müdürlüklerinden istedikleri okullar için tercih yapabiliyor. Öğrencilerin üç tercih hakkı bulunuyor. Yerleştirmede gereken kontenjan ve taban puan sınırlaması bu ayki nakil dönemlerinde aranmıyor. Uzmanlar, bu sınırlamalar olmadığı için yüzdelik dilimin üstünde okullara yerleşme şansı doğduğunu belirtiyor.

Hak kaybı yok

Başvuru yapanlar, yerleştikleri okuldaki haklarını kaybetmiyor. Nakil sonuçları açıklandığında da hedeflenen okullara yerleşilmezse öğrenciler eğitim hayatlarına aynı okulda devam edebiliyor. Açık liseye kaydedilenler, bu aydaki nakil döneminde mezun olduğu ortaokula giderek, üç tercih hakkını kullanabiliyor. Öte yandan 11-14 Eylül tarihleri arasında yapılacak il/ilçe sınırları içindeki nakil tercih başvuruları için okullardaki boş kontenjan ve taban puanlar dikkate alınıyor. Liste hazırlanırken bunu göz önünde bulundurmak önem taşıyor.

Tercih sonuçları e-Okul’da

Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü baz alınacak ve okul kontenjanlarının durumuna göre nakil işlemleri yapılacak. Bir öğrenci hiç bir okula yerleşemezse ya da tercih ettiği okullara giremezse bakanlık, açık öğretim lisesine yerleştirme kararı alacak. Tüm adaylar TEOG tercih sonuçlarına e-Okul üzerinden erişebilecekler.

Nakil işlemleri nasıl yapılır?

● Nakil başvurusu okullardaki boş kontenjanlara göre yapılıyor. Bu nedenle ilk adım, boş kontenjanların kontrolü.

● Tercih listelerinden önce okul tipinin seçilmesi gerekiyor.

● Okul tipinin ardından il ve ilçe seçildiğinde, o konumda bulunan okulların boş kontenjan durumu ve taban puanları görülebilir.

● Ayrıca yabancı dil, pansiyon durumu ve öğretim şekli gibi bilgilere ulaşılabilir.

Lise nakil takvimi

● Birinci nakil tercih başvuruları 14-18 Ağustos

● İkinci nakil başvuruları 21-25 Ağustos

● Üçüncü nakil başvuruları 28 Ağustos-6 Eylül

● İl/ilçe sınırları içinde nakil başvuruları 11-14 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Haberin Devamı