Bilim - Teknoloji LG G3, rakiplerine karşı!
Paylaş
LG G3, rakiplerine karşı!

LG G3'ün özelliklerini Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 ve iPhone 5S ile kıyaslıyoruz!

LG G3 ortaya çıktığında çoğumuz şaşırmadık, çünkü sızıntılar zaten telefonun birçok özelliğini bizlere haber vermişti. Telefonun kendisini de farklı sızıntılarda birkaç kez görmüştük.

Akıllı telefon piyasasının en üst kısmında iPhone 5S gibi cihazlar arasında yaşanan rekabet, G3'ün de katılımıyla beraber iyice kızgınlaştı.

Peki LG G3, piyasadaki amiral gemisi telefonlar karşısında nasıl bir duruş sergiliyor? G3'ün özelliklerini sizler için Galaxy S5, Xperia Z2, One M8 ve iPhone 5S'inkilerle tek tek karşılaştırdık. Karşılaştırmamıza tasarımdan başlamak için, sonraki sayfaya tıklamanız yeterli.


Tasarım

Tasarım

Üst düzey akıllı telefonlar, şu sıralar siyah bir tabaka olmaktan ötesini sunmak için çabalıyorlar.

LG G3, en büyük ekrana sahip olması nedeniyle 146.3 x 74.6 x 8.9mm ölçüleriyle geliyor. Telefon, büyük boyutuna rağmen en küçük çerçeveye sahip olması sayesinde bunu dezavantaja dönüştürmüyor. Fırçalanmış metal gibi görünen plastik kapak, telefonun beklenenden hafif olmasını sağlıyor. LG G3'ün ağırlığı, 149 gram.

iPhone 5S, metal gövdesine rağmen sadece 112 gram ağırlığında. Ancak 123.8 x 58.6 x 7.6mm boyutlarıyla en küçük amiral gemisi.

160 gramlık HTC One M8 ve 163 gramlık Sony Xperia Z2 ise en ağır iki amiral gemisi olma özelliğine sahipler. Boyutları da sırasıyla 146.4 x 70.6 x 9.4 mm ve 146.8 x 73.3 x 8.2 mm.

HTC One M8, önceki sürümleri gibi tek parçadan oluşan, metal bir gövdeyle geliyor. Xperia Z2 ise metal ve cam gövdeye sahip. Galaxy S5 ve LG G3'ün ise arka kapakları çıkabiliyor.

LG G3, microSD kart ile genişletilebilme desteği sunuyor. Bu ise genişletilemeyen tek amiral gemisinin iPhone 5S olduğu anlamına geliyor. Aradığınız su ve toz geçirmeyen bir telefon ise, ya Galaxy S5'i, ya da Xperia Z2'yi seçmeniz gerekiyor.

LG G3, Galaxy S5 ve Xperia Z2, microSIM portlarıyla gelirken HTC One M8 ve iPhone 5S'in her ikisi de daha küçük nanoSIM'leri kabul etmekteler.

LG G3'ün tasarımındaki bir başka farklılık, ses ve güç düğmelerini arka yüzeyde sunması. Düğmeler, LG G2'ye göre daha düzler ve cebinizde eskisi gibi çıkıntı oluşturmuyorlar. Apple, Touch ID parmak izi tarayıcısıyla gelirken Galaxy S5 de kendi parmak izi tarayıcısını sunuyor. HTC, çift hoparlörleri sayesinde stereo ses sunarken Sony'yse omni-balance tasarımıyla övünüyor.


Ekran

Ekran

LG'nin G3'ü tanıtırken yaptığı konuşmanın merkezinde, telefonun ekranı vardı. Galaxy S5, M8 ve Z2 gibi amiral gemileri 1920x1080 çözünürlüklü, Full HD ekranlarla ortaya çıkmışlardı. LG G3 ise 2560 x 1440 çözünürlüklü bir ekranla geliyor (Quad HD). Bu yeni ekranın bizler için ne anlama geldiği, ek piksellerin fark edilip edilmediği, pil ömrünü nasıl etkilediği şu sıralar çok konuşuluyor.

5.5'lik LG G3, en çok pikseli sunmasının yanında, en büyük ekrana da sahip. Android'li amiral gemileri arasında 5 inç'lik HTC One M8, en küçük telefon. Galaxy S5 5.1 inç'lik, Xperia Z2 5.2 inç'lik ekranlar sunuyorlar.

iPhone 5S'in 4 inç'lik, nispeten küçük sayılabilecek ekranı, sadece 1136x640 çözünürlük sunuyor. Bu düşük çözünürlük, aynı zamanda telefonun 326 ppi ile en düşük piksel yoğunluğuna sahip olması anlamına geliyor.

LG G3, 538 ppi piksel yoğunluğuyla Android'li rakiplerini yine solluyor. HTC One 441 ppi, Galaxy S5 432 ppi, Xperia Z2 ise 424 ppi piksel yoğunluğu sunuyorlar.

Ancak her üretici farklı bir ekran teknolojisi kullandığından, çözünürlük her şey demek değil. Galaxy S5, AMOLED panelle gelirken, M8'de Super LCD3 ekran bulunuyor. Sony, IPS LCD ekrana sahip, Apple ise LED IPS LCD ekranı tercih ediyor.


İşlemci ve RAM

İşlemci ve RAM

Modern amiral gemisi ceplerin bir başka önemli özelliği, dev ekranlarını besleyen işlem güçleri. Burada işlemcinin modeli ve çekirdek sayısından onu destekleyen RAM miktarına ve GPU'ya üç temel bileşen bulunuyor.

Makalemizde ele aldığımız tüm Android'li amiral gemileri, Qualcomm'un dört çekirdekli Snapdragon 801 yonga seti ve Adreno 300 GPU ile geliyorlar. Ancak saat hızlarında bazı farklılıklar var. İki Koreli firma, saat hızında 2.5GHz'i tercih ederken One M8 ve Xperia Z2, 2.3GHz saat hızında çalışıyor.

RAM cephesinde LG G3, Samsung ve HTC şu sıralar ceplerde en sık rastlanan 2GB'lık RAM'i tercih ediyor. Sony ise Xpeira Z2'ye 3GB RAM eklemiş. LG G3'ün 3GB RAM'e sahip bir modeli var, ancak bu RAM sadece 32GB'lık modelde bulunuyor. 16GB'lık modeli satın almanız halinde, 2GB RAM ile kısıtlı kalıyorsunuz.

1.3GHz çift çekirdekli 64-bit işlemciye sahip iPhone 5S, 1GB RAM'i ve PowerVR G6430 GPU'suyla oldukça geriden geliyor.

Tüm telefonlar, 16GB'lık bir sürüme sahipken G3, Galaxy S5 ve One M8'in 32GB'lık sürümleri de var. iPhone 5S ise sadece 64GB'lık depolama alanı sunuyor ve microSD ile genişletilemeyen tek telefon.


İşletim sistemi

İşletim sistemi

Tüm amiral gemilerinin farklılaştığı bir başka alan ise kullandıkları yazılımlar. iPhone 5S, Android yerine iOS 7 kullandığı için makalemizin yalnız kahramanı durumunda.

Android'li tüm amiral gemileri, Android'in son sürümü olan 4.4.2 KitKat ile geliyorlar. Ancak bu noktada cepler arasındaki benzerlikler sona eriyor, çünkü her üretici, Android'in açık kaynak kodlu yapısından faydalanıyor.

LG, G3'te basit ve parlak bir arayüz kullanıyor. KnockOn işlevi sayesinde ekran kapalıyken üzerine iki kez dokunarak telefonu uyandırabiliyorsunuz.

Galaxy S5, en son TouchWiz arayüzünü kullanıyor ve yuvarlak simgeler sunuyor. Xperia Z2 ise Sony'nin kendine has kullanıcı arayüzünü kullanıyor.

Sense 6.0 ile beraber gelen HTC One M8, haberleri ve sosyal güncellemeleri bir araya getiren Blinkfeed ekranıyla belki de standart Android'den en farklısını sunuyor.


Kamera

Kamera

Kompakt kameraları cep telefonlarına sıkıştırmaya çalışan cep kameraları, artık sadece piksel sayısıyla uğraşmıyorlar.

Cep kameralarında yapılan geliştirmelerden bir tanesi, Optik Görsel Dengeleme (OIS). Geçen seneki LG G2'de ortaya çıkan özellik, 13MP'lik kameraya sahip LG G3'te de var ve OIS+ olarak güncellenmiş bulunuyor. Cihazın ön tarafında selfie'leriniz için 2.1MP'lik bir kamera da var.

Samsung, telefonunda 4K video kaydı yapabilen 16MP'lik, LED ile desteklenmiş bir ISOCELL kameraya yer veriyor. Ön tarafta ise 2MP'lik bir kamera var.

Sony Xperia Z2'nin 20.7MP'lik kamerası, Galaxy S5'ten de fazla piksele sahip. 4K video kaydı yapabilen kamera, bir LED flaşa da sahip. Ön yüzde ise telefon, 2.2MP'lik bir kamerayla Koreli rakiplerini geçiyor.

Çift LED flaşla gelen HTC One M8'de bir Ultrapixel kamera bulunuyor. Sadece 4MP'lik bir sensöre sahip olan bu kameranın pikselleri biraz daha geniş olduğundan ve daha iyi ışık toplayabildiğinden, düşük ışıkta daha iyi performans sunuyor. İkinci kamera ise alan derinliği bilgisini yakalamaya izin veriyor.

Megapikseller havada uçuşurken iPhone 5S'in sadece 8MP'lik bir kamerayla gelmesi ise garip bir durum. Ancak cep, sahip olduğu çift LED ile aydınlatmanın yetersiz olduğu yerlerde doğal renkler sunabiliyor.


Pil

Pil

Rakiplerindekinden daha büyük, devasa bir ekranla gelen LG G3'ün en güçlü pille gelmesini bekliyor olabilirsiniz, ancak durum böyle değil. Bu ünvanın sahibi, 3.200mAh kapasiteli pile sahip Sony Xperia Z2. Çıkarılabilir, 3.000mAh'lik pile sahip G3, ikinci en büyük pille geliyor.

Galaxy S5, 2.800mAh'lik piliyle üçüncü sırada yer alıyor. Galaxy S5'in pili çıkarılabiliyor ve değiştirilebiliyor. HTC One M8'in kasası içinde kilitli bulunan pilinin kapasitesi ise 2.600mAh.

En küçük cep olan iPhone 5S'in pili ise 1.560mAh kuvvetinde.


Fiyat ve ilk kararımız

Fiyat

Ne kadar üstün özelliklere sahip olursa olsun, aşırı pahalı olan bir telefon satış yapmayacaktır. Yurtdışı fiyatı 600 doların üzerinde olan LG G3'ün vergiler dahil edildiğinde ülkemizde 2.000 TL'nin altında satılmayacağını söylemek mümkün.

Listemizdeki en pahalı telefon, 2.500 TL'ye satışa sunulan HTC One M8. Galaxy S5 ve Xperia Z2, 2.200 TL ile aynı fiyatı paylaşırken, yeni bir iPhone 5S için 2.159 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

İlk kararımız

Beğeniyle karşılanan LG G2'nin devamı G3, 2014'ün öne çıkan telefonları arasında olacak gibi görünüyor. HTC ve Sony'nin amiral gemilerinden sonra tanıtılmış olması, onun için bir dezavantaj oluşturabilir. Ancak Koreli firma, QHD ekranlı cebi piyasaya süren ilk firma olmayı başarmış durumda.

LG'nin bu müthiş ekranı sunarken pil ömrünü dengede tutması, onun kazanmasını sağlayabilir.

Resimlerle: 2014'te çıkacak 30 yeni cep bombası!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı