Siyaset Leyla Zana'nın 2 yıl hapsi istendi
Paylaş
Leyla Zana'nın 2 yıl hapsi istendi

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle aldığı 2 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın yeniden yargılandığı davaya devam edildi. Savcı, Zana hakkında 2 yıl hapis cezası istedi

Leyla Zana hakkında, 21 Mart 2007 tarihinde Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetiminin Başkanı Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan’ı kast ederek "Kürtlerin üç önderi var" dediği gerekçesiyle terör örgütü propagandası yaptığı suçlamasıyla dava açıldı. Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Zana’yı 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Yargıtay 9’uncu Dairesi ise söz konusu ifadelerin, ’silahlı terör örgütünün kurucusu olan kişinin alenen övülmesi amacıyla söylendiği’ gerekçesiyle kararı bozdu, ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğini bildirdi.

Diyarbakır 6’ıcı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davasının duruşmasına Leyla Zana katılmazken avukatları hazır bulundu. Mahkemeye esas hakkında mütalaasını veren savcı, sanığın Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada "Kürtlerin üç önderi var. Birincisi Celal amca, ikincisi Mesut Kardeş, üçüncüsü Kürtlerin önderi Öcalan. Bu üçü de bizim değerlerimizdir. Bunların üçü bizim beynimizdedir" şeklinde söylemlerde bulunarak suç ve suçluyu övme suçunu işlediğini kaydetti. Savcı, sanığın 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Haberin Devamı

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcının esas hakkındaki mütalaasına itiraz eden sanık avukatlarından Mesut Beştaş, müvekkile isnat edilen TCK’nın 215-1 maddesine muhalefet etmek suçuna bakma görevinin mahkemeye ait olmadığını bu nedenle müvekkili hakkındaki kamu davasından dolayı görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

Beştaş, ayrıntılı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının esas hakkında savunma yapmaları için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

ZANA NE DEMİŞTİ?

Leyla Zana, 3 yıl önce Nevruz kutlamaları sırasında Kürtçe yaptığı konuşmada şuhları söylemişti:

"Kürtlerin 3 önderi var. Birincisi mam Celal (Celal Talabani) Irak Devlet Başkanı, bir Kürt lideri ve kardeşliğe inanıyor, hepimizi de kabul ediyor. İkincisi Mesut amcadır. Kürdistan Bölge Başkanı, yani o da bizi kabul ediyor. Üçüncüsü hepimizin dile getirdiği gibi siz ona rehber, başkan diyorsunuz. Hepimizin yüreğinde Kürt halkının iradesi olarak anlatıldığı başkan Öcalan’dır. Üçü de yüzümüzün akıdır, kulağı, yüreği ve beynidir. Yüreğimizde yer edinmişlerdir."

Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)