Gündem Lala Müfit'i böyle dolandırdılar

Lala Müfit'i böyle dolandırdılar

Paylaş
Lala Müfit'i böyle dolandırdılar

Dolandırılan kişiler arasında yeralan Geniş Aile dizisinin hiç konuşmayan "Lala Müfit"i Ahmet Sarsılmaz, başından geçenleri DHA'ya anlattı.

İstanbul’da artan bankamatik dolandırıcılığı olayları ile ilgili Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği Ekiplerince çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında dolandırıcılığın yoğun olduğu bölgelerdeki kişiler yakın takibe alındı. Ayrıca, teknik takip yapılarak düzenek kurduktan sonra müşteri temsilcisi gibi mağdurlarla konuşan kişiler de belirlendi.

45 gün boyunca fiziki, kameralı ve takibe alınan şebeke üyelerinin kimlik ve adresleri tek tek tespit edildi. Dolandırıcılık olaylarının delillerinin netleşmesinin ardından geçtiğimiz Pazar akşam saatlerinde operasyon kararı alındı.

Avcılar’da bir bankamatikte düzenek kurduktan kurbanlarını beklemeye başlayan şebeke lideri olduğu öne sürülen Özgür A.(24), müşteri temsilcisi rolündeki Müge Y.(26) ve bunlara gözcülük yapan Özer Ö. yakalanarak gözaltına alındı.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer4791","4791","201102","4791-3.jpg");

Aynı anda Bayrampaşa’da farklı adreslere düzenlenen operasyonlarda da Bahadır İ., Ersan Ü., Erkan K. da gözaltına alındı. Bu kişilerin evlerinde ve üzerlerinde yapılan aramalarda, 1 ruhsatsız tabanca, 1 kuru sıkı tabanca, kart sıkıştırmada kullanılan iskambil kağıtları, kart sıkıştırmada kullanılan kesilmiş röntgen filmleri, 2 cımbız, 1 adet degobaj testere ucu ve başkalarına ait kredi kartı ele geçirildi.

150 BİN LİRA DOLANDIRMIŞLAR

Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirilen 6 kişi sorguya alındı. Yapılan sorgulama sırasında aynı yöntemle yaklaşık 150 bin lira dolandırılan 62 banka müşterisi, zanlıları teşhis etti. 4 gün boyunca sorgulandıktan sonra işlemleri tamamlanan 6 zanlı Küçükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi.

BÖYLE DOLANDIRDILAR...

Zanlıların akıl almaz dolandırıcılık yöntemi şöyle;

Önce dolandırıcılık yapacakları yerlerde keşif yapıyorlardı. Ardından daha önceden hazırladıkları iskambil kağıtlı veya röntgen filmli düzeneği bankamatiğe yerleştiriyorlardı. Bankamatikten para çekmek için gelen kurbanın yanında bir veya iki kişi duruyor, kartın sıkışan kişiye yanaşıp aynı şekilde kendi kartlarının da sıkıştığını söylüyorlardı. Bankaların müşteri temsilcileriyle konuştuklarını söyleyip kendi telefonlarının hedefteki kişiye veriyordu. Bu kişi sözde müşteri temsilcisi olan şebeke üyesiyle konuşup durumunu anlatıyordu. Telefonun diğer ucundaki kişi hedefteki kişinin kimlik bilgilerini ve kart şifresini almaya çalışıyordu. Telefonla söylemeyen kişiye bankamatiğe tuşlaması telkininde bulunuluyor. Bu kişi bankamatiğe şifreyi tuşlarken yanındaki çete üyesi şifreyi ezberliyor. Kurban olay yerinden gidince de sıkışan kartı çete üyesi tarafından çıkartılıyor. Benzer şekilde dolandırılarak teşhis için emniyete gelen kişilerden bazıları başlarından geçenleri DHA muhabirine anlattı.

DİZİ OYUNCUSUNU DA KURBAN GİTTİ

Bu kişilerden biri olan "Geniş Aile" dizisinin sevilen karakteri olan “Lala Müfit" i canlandıran ve rol icabı dizide hiç konuşmayan Ahmet Sarsılmaz dolandırılma hikayesini anlatırken dili açıldı.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer4790","4790","201102","4790-2.jpg");

Maslak’taki ATM’sinden 18 Ağustos tarihinde para çekmek istediğini anlatan Sarsılmaz, “Kartı soktum ama kart geri çıkmadı, şifre de istemedi. Sistem hata verdi. Bu sırada bir arkadaş yanıma geldi. ‘Siz Geniş Aile dizisinde oynayan müfit değil misiniz?’ Dedi. Ben de ‘Evet’ dedim. Benim için bir şeyler çabalar gibi hareketler yaptı. ‘Aman başınıza bir şeyler gelebilir, bankayı arayalım’ dedi. ‘Önemli değil ararız’ dedim. ‘Bende ücretsiz dakika var benden arayın’ dedi. Bu çabalarını görünce, iyi bir insan olduğunu düşündüm. Televizyonda gördüğü için bana yardım etmek istediğini düşündüm. Sanki onu kale almıyormuşum gibi anlaşılmasın diye aramasına izin verdim. Aradı ve müşteri te dedi.

Olayın üzerinden yaklaşık 6 ay geçtiği için bulunmasından ümidini kestiğini belirten Sarsılmaz, “Burası İstanbul ve çok fazla insan bir burada yaşıyor.Herhalde dakikada 20 kişi dolandırılıyordur. Bu kadar mesele varken benimkiyle ilgilenemezler, ya da akit ayıramazlar diye düşündüm. Ama gerçekten de Türk polis yakalarmış. Bu yüzden onlara teşekkür ediyorum. Burada çok fazla mesai yapıyorlar. Yukarısı arı kovanı gibi. Beni dolandıran kişiyi teşhis ettim" Şeklinde konuştu.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Sarsılmaz, “Kartları sıkıştığında yardım için gelen kişilere kesinlikle kanmasınlar. Onlardan yardım talep etmesinler. ATM’nin başından ayrılmasınlar. Kendi telefonlarında bankayı arasınlar. Ya da polis arasınlar. Orada kurulu düzenek vardır." dedi.

AYNI ŞEKİLDE 2 BİN LİRASINI DOLANDIRDILAR

İşsiz olduğu öğrenilen ve benzer şekilde dolandırılan Hamdi Fazla da, “Yaklaşık 4,5 ay önce ATM’den kontör yükleyecektim. Cihaz kartımı yuttu. Cep telefonum üzerimde değildi. Yanımdaki bayan kendisine de aynı şey olduğunu ve kendisinin de müşteri hizmetleriyle konuştuğunu söyleyerek telefonunu bana verdi. Konuştuğum kişi benden şifreyi istedi, vermedim. ‘ATM’den tuşlayın ben buradan iptal ederim’ dedi. Ben tuşlayınca yanımdaki kadın şifreyi öğrenmiş oluyor. Ben gittikten sonra da, bankayı aradım. 2 bin lira paramın çekildiğini öğrendim" dedi.

9 AYLIK MAAŞIMI ÇALDILAR

Aynı şekilde dolandırılan Hemşire Havva Mutlu da, “Kredi kartı borcumu yatırırken ATM’de kaldı. Müşteri te diye konuştu

OĞLUNU TEDAVİ ETMEK İÇİN PARA ÇEKEMEDİ

Gaziosmanpaşa’da bir bankadan para çekeceği sırada benzer şekilde dolandırılan Özgür Karabaşoğlu’nun o andaki mücadelesi dinleme yapan polis ekiplerini duygulandırdığı öğrenildi. Dinleme kayıtlarına göre, bir hastanede bulunan oğlunun tedavisi için bankamatikten 500 lira acil para çekmeye çalışan Karabaşoğlu kartı sıkıştığı için para çekemedi.

Çete üyeleri bu durumunu söylemesine rağmen Karabaşoğlu’nu dolandırmaktan eri kalmadı ve 2 bin lirasını aldı. Karabaşoğlu tüm çırpınmalarına rağmen para çekemeden oradan uzaklaştı. Dinleme yapan ekiplerin bildirmesi üzerine bölgeye yakın ekipler sevke dilse de çete üyelerine o sırada ulaşılamadı.Öte yandan, bu dolandırıcılık olaylarının artması üzerine Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği’nce, vatandaşları uyarmak için 100 bin adet broşür basıldı. Toplum Destekli Polis Ekipleri tarafından dağıtılacak olan broşürde şu uyarılara yer verildi.

-Bankamatikten para çekerken kesinlikle yabancı kişilerden yardım talep etmeyin.

-Çağrı merkezlerini size ait telefonla arayın.

-Kart şifrenizi kimseye söylemeyin ve göstermeyin.

-Kartınız sıkıştıysa o bankamatikte işlem yapmayın.

-Kartınızın sıkıştığı bankamatikten uzaklaşmayın.

-Şüphelendiğiniz bir durumda polisi arayın.

Bu dolandırıcılık yönteminin daha iyi anlaşılması için emniyet tarafından bir klip hazırlandı. Gerçek takip görüntüleri, işyerleri güvenlik kamera görüntüleri ve ekipler tarafından yapılan canlandırma görüntülerinden oluşan klip basına dağıtıldı.

Mehmet AKTARAN - İSTANBUL DHA

3