Tamer Heper Kuzey problemlidir
HABERİ PAYLAŞ

Kuzey problemlidir

Bir binanın ikinci katında oturuyorum. Benim dairenin bir duvarı rutubet alıyor ve içeriden kabarma yapıyor. Bunu yöneticiye söyledim. “Bizim problemimiz değil kendin yaptır” dedi. Yaptırdım ama mani olamadım. Bir bilene sorduk, binanın dışındaki çatlaklardan giren suyun bu nemlenmeye sebep olduğunu söyledi, bu defa yönetici tüm kat maliklerine sordu ama hepsi yaptırma taraftarı değil. Acaba tüm binanın dışını değil de problemli duvarı yaptırsak olur mu? Z.T.

Soru biraz teknik biraz hukuki. Öncelikle biraz hukuki olan yanından başlayayım. Bir kere bir binada hasar veya arıza varsa bunun giderilmesi mecburidir. Yani biri çıkıp da “Giderilmesin” diyemez. Yapılacak masrafa da katılacaktır. Buna da “Katılmam” diyemez. Dolayısı ile sizin binanızdaki bu yalıtım işi mutlaka yapılacak. Ancak oylanacak bir durum olabilir, o da “Bu onarım kime yaptırılacak” sorusu içindir. Yoksa yaptırılmasın diye bir alternatif yok. Binalarda sıva çatlaklarının içine su girer, kışın soğuk günlerde bu su donar ve çatlakları büyütür. Bu yerler de zamanla içeri su sızdırır. Bu arıza çoğunlukla binaların kuzey cephesinde görülür. Güney cephelerinde görülmeyebilir. Dolayısı ile sizin arıza da sadece kuzey cephede ise evet, sadece kuzey cepheyi onarabilirsiniz. Tahminim problem bu yolla hallolabilir. Ancak bu hususta teknik yardım almanızı da öneririm.

Haberin Devamı

Süre bakımından hesap doğru

1982 yılında bir işyerinde işe başladım. 1989 yılında kendi isteğimle ayrıldım. Elbette kıdem tazminatı almadım. Aradan yıllar geçti, 1998 yılında tesadüf bu aynı işyerinde işe başladım ve yaklaşık on yıl çalıştım. Emeklilik hakkını kazandım ve ayrıldım ama bana on yıllık kıdem tazminatı ödendi. Oysa aynı işyerinde yine çalışmıştım. Eski dönem için kıdem tazminatı hesabı yapılamaz mı? S.Y.

Halen yürürlükte olmayan 1474 sayılı kanunun halen yürürlükte olan 14’üncü maddesine göre işçilerin kıdemleri fasılalarla yeniden aktedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır. Ancak sizinki öyle bir fasıla ki neredeyse on sene. Üstelik ilk çalışma döneminde kendi isteğinizle yani kıdem tazminatını haketmeden ayrılmışsınız. Görünen o ki size son çalıştığınız dönem için verilen tazminat süre yönünden doğrudur. İlk çalıştığınız süre göz önüne alınmayacaktır.

Haberin Devamı

Paylaşacaksınız

2009 yılında bir daire satın aldım. Evde kapıcı olduğunu iddia eden biri var. Apartmanı mahkemeye vermiş, on yıllık tazminatını istiyor. Oysa ben daha bir yılımı doldurmadım. Şayet davayı kazanırsa on yıllık tazminatını ödemek zorunda mıyım? S.G.

Şayet bu kişi kapıcı ise ve gerçekten on yıllık alacağı varsa evet kat malikleri işveren olduğu için bu parayı ödeyecek. Siz yeni aldınız, ancak siz de on yıllık bu gidere katılacaksınız ama sonra daireyi aldığınız eski malike başvurup onun malik olduğu döneme düşen gider payını ondan isteyeceksiniz. Yani sizin daireye düşen gider payı, malik olduğunuz sürelere oranlanacak ve bu orana göre eski malik kendisine düşen gideri size ödeyecek. Eski maliki bulabilirseniz kolay da, bulamazsanız nasıl olur işte zorluk burada.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder