Yazgülü Aldoğan Kusura bakmayın, henüz hiçbir şey bitmedi
HABERİ PAYLAŞ

Kusura bakmayın, henüz hiçbir şey bitmedi

Haberin Devamı

Her şey heyecanlı ve güzel başladı. Sabahtan herkes koşa koşa gidip oyunu verdi ve ardından güzel havanın keyfini çıkardı. Sokaklar adam almadı. Büyük bir olgunlukla geçti oy verme işlemi. Keşke sonrası da aynı olgunlukla geçseydi! Oylar sayılırken ilginç bir gelişme yaşandı.

Bazı oy pusulaları mühürsüzdü. Aslında bunları seçim sandıklarında görevliler mühürlüyor. “Mühür olmasını kontrol edin” diye uyarıldık. Ben sandıkta pusulamın mühürünün çok silik olduğunu söylediğimde görevliler, “kağıt çok ince, fazla basınca arka tarafına geçiyor” açıklamasını yaptılar.

Bazı sandıklar hiç basmamış. Uyarılar gelince Yüksek Seçim Kurulu da aldığı bir kararla bu pusulaların mühürsüz de olsa geçerli sayılacağını açıkladı!

Bu hukuksuzluk

Yasanın 64. Maddesi, pusulaların mühürlü olması gerektiğini açık ve net ifade ediyor. CHP ve HDP bu karara itiraz etti. Bu itiraz sonuçlanmış değil. Bu birinci hukuksuzluk. İkincisi oy sonuçlarını devletin yarı resmi haber ajansı Anadolu Ajansı duyurdu. Partiler de kendi ekipleriyle takip etti.

AA, önce yüzde 60 EVET geçti. Sonra oran düşmeye başladı. Ancak iki saatin sonuna doğru, AA sanki bütün sandıklar açılıp bütün pusulalar sayılmış gibi sayılmış oy oranını yüzde 99.9’da dondurdu ve sonuç açıkladı.

Evet ve Hayır arasındaki oy farkı, 1 milyon 200 bin. Oysa o sırada, İstanbul Kadıköy, Ankara Çankaya gibi özellikle HAYIR oylarının yüksek olacağı kesin ilçelerden gelen üzerinde saatli fotoğraflar, sandık görevlilerinin ellerinde oy pusulaları olan torbalarla ilçe seçim kurulları önünde sıra beklediğini gösteriyordu! Yani daha oyların sayımı bitmemişti.

Üstelik bu görevliler içeri de alınmıyordu! Bu da ikinci ve kabul edilemez bir hukuksuzluktur.

Oldu bittiye getirmek

Bu hukuksuzluklar varken referandum sonuçlarını bitmiş kabul etmek, demokrasiye aykırıdır. Bu sonuçlar Hayır önde, Evet geride olsaydı, oldu da bitti maşallah diye kutlamalara mı geçilirdi, yoksa bütün oyların sayımı mı beklenirdi?

Bitmemiş bir seçimin sonuçları üzerine siyasi analiz yapmak bana yanlış geliyor. Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim: Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük ve gelişmiş şehirler HAYIR dedi.

MHP’nin tabanı da Hayır demiştir. Seçimin kazananı sivil toplumdur. Örgütlendiler, çalıştılar ve kazandılar. Ve bu sonuç değiştirilmek isteniyor. Hukuk yoksa demokrasi yoktur. Türkiye hukuk ve demokrasiyle yönetilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder