Kuru fasulyeye doyacağız

Geçen yıl kilogramı 5 liranın üzerine çıkan kuru fasulyenin bu yıl yüksek rekolte sayesinde sofralara kilogramı 2.5 liradan geleceği açıklandı

Kuru fasulyeye doyacağız

Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu Birliği Başkan Vekili Hüseyin Arslan, uzun yıllar önce "yoksulun aşı" olarak bilinen, sofraların n vazgeçilmezi ve yüksek protein değeriyle de her gelir grubundan insanın severek tükettiği kuru fasulyenin fiyatının geçen yıla göre yüzde 50 ucuzlayacağını belirti.

Bakliyat tüketiminin 3’te birinin kuru fasulyede yoğunlaştığını ifade eden Arslan, "Türkiye’nin kuru fasulye üretimi yıllık 350 bin ton civarında. Bu yıl kesin rakamlar çıkmamakla birlikte artış oldu.

Bakanlığın yönlendirici uygulamaları devam ettiği sürece üretimin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını bu sayede fiyat düşüşünün süreceğini umut ediyoruz" dedi.

Kuru fasulye üretiminde Türkiye’de bu yıl çok iyi olduğunu ve ithalat yapılmasının düşünülmediğini belirten Arslan, şunları söyledi: "Geçen yıl kilogramı 5 liranın üzerine çıkan kurufasulye, bu yıl yüksek rekolte sayesinde sofralara kilosu 2,5 liradan gelecek.

Bu düşüşte Tarım Bakanlığı’nın uyguladığı politikalar etkili oldu. Bakanlığın yaptığı havza projeleriyle çiftçiler kurufasulye üretimine teşvik edildi, üstelik ton başına teşvik primi olarak 100 lira vermesi, çiftçinin fasulyeye yönelmesini sağladı.

Tüm bunların yanı sıra üretim süresince iklim koşullarının iyi gitmesi birim alandan elde edilen verimi ve üretim kalitesini artırdı."

Arslan, çiftçinin geleneksel alışkanlığından dolayı pazarı bol ve pazarlaması kolay ürünlerin ekimine yöneldiğine dikkati çekerek, "Mesela, zorunlu tüketim olan ekmeğin ana hammaddesi buğdayın ekimi çok tercih ediliyor.

Çünkü, buğdayın alıcısı da Toprak Mahsulleri Ofisi ve tüccar. Buğday her dönemde ve her koşullara pazar bulan bir bitki" dedi.