Pazar Postası Kurtuluş'ta bir Halep köftesine... uzman mezeci; TUŞBA
Paylaş
Kurtuluş'ta bir Halep köftesine... uzman mezeci; TUŞBA

Kurtuluş'ta bir Halep köftesine... uzman mezeci; TUŞBA

Eylem Keskin

Haberin Devamı

eylem.keskin@posta.com.tr

(Bu yazı 17.10.2010 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır)

Bunlardan biri de Kurtuluş Eski Ermeni Sokağı’ndaki Tuşba Şarküteri... 40 çeşit mezenin bulunduğu Tuşba’da atıştırmalık ürünler, çikolatalar, yerli ve yabancı içkiler de var. Mezelerin günlük olarak yapıldığı Tuşba’da Yunanistan, Hollanda, İngiltere ve Almanya gibi pek çok ülkeden de ürün satılıyor... 1968 yılında Ermeni meze mucidi Vartan Türker ve Vanlı usta Doğan Yörükoğlu tarafından kurulmuş, 1976’da ise, 14 yaşından beri yanlarında çıraklık yapan Tuncay, Tuncer ve Selahattin Baykal kardeşler satın almış Tuşba Şarküteri’yi. Tuşba, Van’ın eski ismi. Bu şehir mezeleriyle ünlü olduğu için Baykal kardeşler dükkanın ismini değiştirmiyor. Tuşba’ya, Yeşilköy’den de, Çekmeköy’den da gelen var. Bülent Ersoy, eski başbakanlardan Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Erbil ve Stelyo Pipis ünlü müdavimleri arasında. Bülent Ersoy yazın Bodrum’dan bile sipariş veriyor, istediği ürünler kolilenip uçakla Bodrum’a gönderiliyormuş...

Haberin Devamı

Mezeler günlük yapılıyor

40 çeşit mezenin olduğu Tuşba’da peynir, çikolata, salam, atıştırmalık ürünler, yerli ve yabancı içkiler de bulunuyor. Mezeler kardeşlerden Tuncer Baykal tarafından günlük olarak yapılıyor. Kalanlar da akşam anlaşmalı bar ve meyhanelere yüzde 20 indirimli olarak satılıyor. Tuncer Bey “Çok fazla yapmamaya gayret ediyorum, nasıl olsa buradayım, bittiğinde yeniden ocağın başına geçiyorum” diyor. Diğer kardeş Selahattin Bey’se büfenin arkasında duruyor. Her sabah altıda Tuncer Bey’le birlikte işin başına geçtiğini söyleyen Selahattin Bey “Sabah altıda ön hazırlıkları yapıyoruz, 07.30’da dükkanı açıyoruz” diyor.

Memleketinden getirilen peynirler

Tuşba’da meze çeşidi bol. En sevilen mezesi Ermeniler’in ünlü lezzeti topik. Eskiden Ermeniler’in bayram, yılbaşı gibi özel günlerde sofralarında olan topik şimdi herkesin bildiği ve sevdiği lezzetlerden. Tuncer Bey Tuşba’dakinin farkını şöye anlatıyor: “İçi bol haşlanmış soğan, tahin, fıstık ve 4 çeşit baharattan yapılıyor. Dışı ise nohut ve patatesten oluşuyor. Bohçalar halinde bağlanarak kaynatılıyor. Üzerine tarçın serpiliyor.” Midye dolmalar da çok özel. İçine çok az pirinç, bol soğan, fıstık ve üzüm konularak hazırlanıyor. Patlıcan salatası, yaprak dolması, torik lakerdası da çok seviliyor. Ayrıca deri tulum peyniri Erzincan’dan, Ezine peyniri Çanakkale’den getirtiliyor. Van otlu peyniri, İzmir tulumu, Keşan kaşarı da diğer çeşitlerden. Ayrıca Fransa’dan rokfor, İngiltere’den cheddar, İtalya’dan parmesan peyniri de var.

Haberin Devamı

İsteğe göre sandviç yapılıyor

Pastırma elbette memleketi Kayseri’den getirtiliyor. Yunanistan’dan özel olarak getirtilen sakız reçeli de çok ilgi görüyormuş. Genelde peynirleri bir yıllık sipariş verdiklerini söyleyen Selahattin Baykal “Bütün sezon aynı kalitede beyaz peynir tedarik ediyoruz. Günlük ya da haftalık alınan peynirlerin tadı birbirine uymuyor. Her ayın sütünün tadı, doğal olarak da peynir tatları farklı oluyor” diyor. Tuşba’daki çikolata ve atıştırmalık ürünler de Fransa, Hollanda ve Danimarka, Yunanistan gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden getiriliyor. Elbette kendi üretimi ürünleri de var. Mesela tereyağı ve hakiki manda sütünden yapılan kaymağı. Ayrıca mayonez hardal da yine Tuşba’nın kendi üretimi. Tuşba’da sabah ve öğle sandviç çeşitleri de yapılıyor. Siz istediğiniz mezeyi seçiyorsunuz, onlar hazırlıyorlar. Dükkanda 4 kişilik bir masa var. Bu masa aslında çalışanların dinlenmesi için konulmuş. Ama müşteriler dilerse sandviçlerini bu masada yiyebiliyorlar. Fiyatları 4-7 lira arasında değişiyor. Selahattin Bey özellikle Arnavut ciğerli sandviçi tavsiye ediyor. Tuşba’nın Sirkeci’de de bir şubesi bulunuyor. Ergenekon Caddesi No: 53 Pangaltı Tel: 0212 247 13 42.

Haberin Devamı

Sofralar Galata Şarküteri’yle şenleniyor

Galata Şarküteri tarihi Doğan Apartmanı’nın altında, semtteki sıradışı butikler gibi farkını ortaya koyuyor. Nağme ve Kerim Gönençer’in sahibi olduğu bu küçük yer kapasitesinden fazla ürün çeşitliliğine sahip. Türk ve yabancı peynirlerin en kalitelileri Galata Şarküteri’de bulunuyor. Trakya’nın beyaz peynirini, Kars’ın kaşarını, Kıbrıs’ın tulumunu Galata Şarküteri’den alabilirsiniz. Hollanda’nın gouda peyniri, Fransızlar’ın emmental’i, İtalyanlar’ın gorgonzola’sının da en lezzetlisini burada bulmak mümkün. Ayrıca Galata Şarküteri dana proscuitto’da sucuğa, rozbiften domuz salamına kadar pek çok et ürününe kolayca ulaşabileceğiniz bir dükkan. Galata Şarküteri’ye istediğiniz her an gidip seçtiğiniz şarküteri ürünlerinden sandviçinizi de yaptırabiliyor, arkadaşlarınızla oturup zaman geçirebiliyorsunuz. Zeytinyağı alabileceğiniz özel bir bölümün de yer aldığı Galata Şarküteri’de tadına bakmadan zeytinyağı almayı unutmayın. Farklı asit oranlarına sahip zeytinyağların satıldığı yerde damak tadınıza en uygun yağı bulacaksınız. Serdarı Ekrem Sok. No:30/A Beyoğlu. Tel: 0212 245 43 45.

Haberin Devamı

Kabak çiçeğinden Kurtuluş’ta bir Halep köftesine...

Alman Schutte’nin Türkiye’deki ilk zinciri 1918’de Beyoğlu Balık Pazarı’nda açılmış. 1969’da Jifko Eldek’e geçen dükkan bugün Gayrettepe, Yeniköy, Etiler, Teşvikiye, Caddebostan, Kemerburgaz ve Florya’da şubeleri var. Özellikle baget ekmekleriyle ünlü Şütte’de ortalama 50 salam, 10 da sosis çeşidi bulunuyor. Şütte’nin özellikle istenilen sosla yapılan sandviçleri çok lezzetli. Dünyanın çeşitli ülkelerinden çikolata, bisküvi, makarna çeşitleri getiren yerin, Türk ve dünya mutfağına ait 80 çeşit mezesi var. Kabak çiçeği dolmasından, Halep köftesine gül baklavasından somona kadar pek çok lezzeti Şütte’de bir arada bulabilirsiniz. Tel: (0212) 263 66 56

Lezzet tutkunları Namlı’da buluşuyor

1929’da Eminönü’nde kurulan Namlı’nın en çok Karaköy şubesi ilgi görüyor. 40 çeşit peynirin yer aldığı Namlı’da en büyük ilgiyi cevizli Bodrum zeytini görüyor. Peynir çeşitleri arasında Kars gravyeri, Urfa toprak, Van otlu, Adapazarı isli gibi çeşitler var. Kendi zeytinyağını da üreten Namlı’da ortalama 98 çeşit meze yapılıyor. Tabii hepsi birbirinden lezzetli ve taze. Namlı sabah 07.00-22.00 saatleri arasında açık. Tel: 0212 293 68 80