Ekonomi Kürtçe isimlere patent onayı

Kürtçe isimlere patent onayı

Paylaş
Kürtçe isimlere patent onayı

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Kürtçe yapılan bazı marka başvurularını tescilledi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kürt Star, Tevnepir Mirov (örümcek adam) Keçka Kurda (Kürt Kızı), Keçka Şirin (Şirin Kız), Maşin (otomobil), Cengawer (Savaşçı), Ciwane Şerwan (genç savaşçı), Roj, Rojin" gibi marka başvuruları yapılmış, bu tür marka başvuruları tescil edilmiştir" dedi.

Ergün, 2010 yılı marka, patent, coğrafi işaretler ve endüstriyel tasarım başvurularını ilişkin Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

TPE’nin Kürtçe isimlerle yapılan marka başvurularını tescil edip etmediğine ilişkin soruyu yanıtlarken patent ve markanın kendine özgü bir dili olduğunu söyledi. Patent ve markanın diline, kurallarına uygun olmak koşuluyla marka tescili yapıldığına işaret eden Ergün, "Bunun hangi dilde olduğunun Patent Enstitüsü açısından fazla bir önemi yoktur.

Dolayısıyla biz bu markaları tescil ederken bu dile uygunluğuna bakarız. Kürtçe marka tescilleri de yapılmıştır. Türkçe marka tescilleri de yapılmıştır" dedi.

TPE’nin herhangi bir dile uymayan, herhangi bir dilde olmayan bir markayı da tescil ettiğini belirten Ergün, burada markanın dilinin önemli olduğunu bildirdi.

Ancak bir topluma ait, herkese ait bazı konuların markalaştırılarak "tekelleştirilmesine" imkan vermediklerini belirten Ergün, "Mesela sadece Türk, sadece Kürt, sadece Laz, sadece Çerkez gibi bütün, çok geniş kitlelere ait olan bazı kavramları firmasına ait kavramlar haline getirmelerine de izin vermedik.

Bu istikamette yapılan başvurular var. Bu başvurular rededilmiş. Ama Kürtçe olan, Türkçe olan, başka dillerde olan, hiçbir dilde olmayan markaların tescili yapılmıştır" dedi.

Bakan Ergün, Kürt Star, Tevnepir Mirov (örümcek adam), Keçka Kurda (Kürt Kızı), Keçka Şirin (Şirin Kız), Maşin (otomobil),Cengawer (Savaşçı), Ciwane Şerwan (genç savaşçı), Roj ve Rojin gibi Kürtçe olarak yapılan marka başvurularının ise tescil edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı