Eğitim - Kariyer Kurdukları güneş enerjisi sistemiyle okul için elektrik üretiyorlar

Kurdukları güneş enerjisi sistemiyle okul için elektrik üretiyorlar

Paylaş
Kurdukları güneş enerjisi sistemiyle okul için elektrik üretiyorlar

Manisa'daki Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte okul bahçesine kurdukları güneş enerjisi sistemi ile okullarının elektrik ihtiyacının 3’te 1’ini karşılamaya başladı. Bundan sonraki hedefleri ise okulun elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak

Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, elektrik bölümü öğretmeni Murat Topel ile elektrik üretilmesi için proje geliştirdi. Proje için Türkiye’de en ekonomik ve yenilenebilir enerji türü olan güneşten yararlanılmasına karar verilerek araştırmalar yapıldı. Sıhhi tesisat, metal ve makine bölümlerinden sorumlu teknik öğretmenlerden de destek alındı. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin ekonomik boyutu araştırıldı. Araştırmalar sonucu güneş enerjisinden elektrik üretiminin, okulun elektrik ihtiyacının karşılanması açısından ekonomik olacağı değerlendirildi.



Çalışmalara başlanıp 1 ayda okulun bahçesine 8 güneş paneli ve 4 aküden oluşan sistem kuruldu. Gündüz kurulan panellerle toplanan güneş enerjisi, akülerde depolanıp, akşamları okulun yaklaşık 10 dönümlük bahçesinin aydınlatmasında kullanılmaya başlandı. Kurulan güneş enerjisi sistemi 10 bin liraya mal oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen ödenek ile sağlandı. Kurulan sistemle okulun yıllık ortalama 35 bin lira olan elektrik tüketiminin 3’te 1’lik bölümü karşılanacak.

'ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLADIK'

Projeye ilişkin bilgi veren Şehit Evren Kara Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü Öğretmeni Murat Topel, "Güneş enerjisinden elektrik üretiminin temellerine, yenilenebilir enerji atölyemizde başladık. Deneylerimizi önce burada yaptık. Daha sonra sistemin kurulmasını bahçemizde gerçekleştirdik. Şu an elektrik üretimine başladık" diye konuştu.

Nurettin DOĞAN/ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)

Haberin Devamı