Siyaset 'Kürdistan'ta Türkçe ikinci dil olacak'
Paylaş
'Kürdistan'ta Türkçe ikinci dil olacak'

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Özerk Kürdistan'da resmi dil Kürtçe olacak, ikinci dil de Türkçe olacak” diye konuştu

Milli Eğitim Müdürlüğü çıkışında konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürt sorununun çözümü konusunda formül hazırladıklarını anlattı.

Yıldız, şöyle dedi: “Hareketimiz, mücadelemiz, Kürt sorunu çözme noktasında önerdiği formulasyon şudur. Demokratik Türkiye, özerk Kürdistan ve Türkiye'nin bütün alanlarının birçok özerk bölgeye ayrılarak, merkezi yönetimin yetkilerinin önemli ölçüde yerele aktarıldığı, yerelin söz ve karara hakim olduğu bir yönetim biçimi.

Bu sistem içerisinde Kürtler Kürdistan'da, Özerk Kürdistan'da dillerini birinci dil olarak kullanacaklar. Birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak. Yani hem Türkçe hem Kürtçe öğrenecekler.

Bunun bu şekilde kabul görmesi lazım. Tabii Türkiye genelinde resmi dili Türkçe kullanacak ama bize göre Türkiye'nin tüm bölgelerinde ikinci dil olarak Kürtçe'nin öğretilmesi lazım.

Bu sistem Kürt coğrafyasını sömürge bölgesi yapmaktan vazgeçmeleri gerekir. Valisi, kaymakamı Kürtçe bilmiyor, Emniyet'i Kürtçe bilmiyor, öğretmeni Kürtçe bilmiyor ve ‘Sizi yöneteceğiz’ diyorlar.

Bu halkın dilini anlamayanlar, bu halkın sorununu da anlayamaz. Dolayısıyla anadil gibi meşru bir talebin, artık ötelenecek, ertelenecek bir durumu yoktur.”

Arif ARSLAN/BATMAN (DHA)

Haberin Devamı