Ekonomi Kurbanlık için son günü bekleyin

Kurbanlık için son günü bekleyin

Paylaş
Kurbanlık için son günü bekleyin

Geçen yıllarda olduğu gibi son günü bekleyenler, 600-700 TL'lik bir hayvanı kaç liraya alabilecek?

Kurban Bayramı'na 1.5 ay kala Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kurban keseceklerin son günü beklemesi halinde fiyatların düşeceğini savundu.

Haberin Devamı

Bu yıl 16 Kasım'da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde küçük ve büyükbaş hayvan fiyatları da yükselmeye başladı. Bu yıl Kurban Bayramı'nda 1 milyon civarında kesim olmasının tahmin edildiğini belirten Osman Yardımcı, geçen yıllarda olduğu gibi son günü bekleyenlerin 600- 700 TL'ye satılan bir hayvanı 400 TL'ye kadar alabileceklerini söyledi. Yardımcı, kurbanlık için acele edilmemesi ve son dakikanın beklenmesi uyarısında bulundu.

Et fiyatlarının düşürülmesi için başlatılan ithalatı savunmadıklarını belirten Osman Yardımcı, ithal etin çözüm olmadığını belirtti. Yardımcı şunları söyledi:

“Çünkü hayvanını kesen üreticimizin yerine koyacak besi materyali yok. Bakanlığa, Türkiye’de acilen 7 milyon besi materyaline ihtiyaç olduğunu söyledik. Bunlar 35 tane firmaya et ithalat etmek için izin verdiler. Bu günlük çözümdür. Taşıma suyla değirmen dönmez. Biz yine söylüyoruz; üretim olmayan bir ülkede tüketim olursa günlük 100 ton et de gelse bu piyasayı düşürmez.”

Haberin Devamı

‘KREDİ DEĞİL DAMIZLIK HAYVAN VERİLSİN’

Bakanlığın hayvancılığa uyguladığı sıfır faizli kredi desteklerini de eleştiren Osman Yardımcı, devletin para yerine damızlık hayvan vermesini istedi. Yardımcı şöyle devam etti:

“Biz böyle para istemiyoruz. Para vermesinler. Bu işi anlamayan kişiler bu krediyi alıyor ve bugün 3 bin TL’lik düveler 5- 6 bin TL’ye çıktı. Çünkü bu işi yapanlar almıyor bu paraları. Bu paraları alanların yüzde 70’i bu mesleği yapmayanlar. Bugün köylerde en önemli şey teşviktir. 30 hayvan besleyen bir köylü geçinebiliyor, aile şirketi gibi. Ama bu köylü 30 hayvanı beslemez ise, aile besicilikleri bittiği zaman bunlar da şehre gelecek. Şehre geldiği zaman işsizlik artacak. Ya kapkaççı, ya dilenci, ya hırsız olacak. Biz ‘bu köylülerimize 30 hayvan verilsin’ diyoruz. Sorun, benim üreticimin kestiği hayvanın yerine koyacak hayvanı olmasındadır.”

‘ANTALYA’YA İTHAL ET GİRMEYECEK’

Birkaç firmanın ithal et gemilerinin limana yanaştığını ve ilk partilerin piyasaya girmeye başladığını belirten Osman Yardımcı, üyelerine dağıtmak için Türkiye Kasaplar Federasyonu'na günlük 30 ton yetki verildiğini, ancak Antalya olarak bu payı kullanmayacaklarını dile getirdi. Antalya'ya ithal et getirilmeyeceğini söyleyen Yardımcı, “Bir kilo dahi getirmedik. Biz ithal ete karşıyız” diye konuştu.

(Radikal)

Haberin Devamı