Gündem Kültür Bakanı ile Allianoi toplantısı

Kültür Bakanı ile Allianoi toplantısı

Paylaş
Kültür Bakanı ile Allianoi toplantısı

'İzmir İçin Acil Turizm Zirvesi'ne gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Allianoi Girişim Grubu ile toplantı yapacak

İzmir'in Bergama İlçesi'nde Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nde kumla kaplama çalışmaları sürerken 6 ekim çarşamba günü İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenecek ‘İzmir İçin Acil Turizm Zirvesi’ne gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konunun tarafları ile toplantı yapacak.

Haberin Devamı

İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, geçen ağustos ayında verdiği son kararın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile görüşmek için çaba sarfeden Allianoi Girişim Grubu üyesi Avukat Hilal Küey, toplantı davetinin geçen hafta içerisinde ulaştığını söyledi.

Davetin kendisine faks yoluyla yapıldığını dile getiren Küey, “Toplantının İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Alsancak’ta bulunan binasında yapılacağını, Bakan Günay’ın başkanlığındaki toplantıya Kurul üyeleri, Allianoi Girişim Grubu üyeleri, DSİ yetkilileri ve kurtarma projesini hazırlayan şirketin yetkililerin katılacağı yazıyor.

Ağustos ayından beri görüşmek için verdiğimiz mücadelenin bir sonuç vermesi sevindirici” diye konuştu. Kumla kaplamanın durdurulması için açılan davanın sürdüğünü sözlerine ekleyen Küey, mahkemenin DSİ’den savunma istediğini, bu savunmanın beklendiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

KAPATMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Allianoi ile ilgili gelişmeler devam ederken alanda toprakla kaplama çalışmaları da sürüyor. Antik kente giden karayolu levhalar ve mıcır ile kapatılırken ilk olarak Su Perisi Nymphe’nin çıkartıldığı alanın doldurulmasıyla başlayan çalışmaların alanın güneyinde sürdüğü öğrenildi. Geçen hafta içerisinde alanın güneyinde bulunan iki büyük cadde ile Doğa Derneği üyelerinin kendilerini bağladıkları sütunların olduğu bölümün üzeri tamamen kumla kapatıldı.

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler, kumla kaplama çalışmalarının sürmesine rağmen umutlarını yitirmediklerini dile getirdi. Diler, “Henüz mahkeme bir karar vermedi ve su tutulmadı. Umudumuzu yitirmek istemiyoruz. Mahkeme kararından sonra Allianoi’yi kumla kaplayanlar kapladıkları gibi kumları toplarlar” dedi.

Diler, 10 Ekim 2010 günü ‘Sessiz Kalma Allianoi'yi Gömme’ adı altında bir miting hazırlıkları içerisinde bulunduklarını, tüm duyarlı insanları mitinge beklediklerini sözlerine ekledi.

Turan GÜLTEKİN- Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)