Gündem 'Küçük hesap yapmasın kimse'

'Küçük hesap yapmasın kimse'

Paylaş
'Küçük hesap yapmasın kimse'

Ergenegok davasında 12 yıl 6 ay hapis verilerek tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, 12 gün erken tahliye edildiği iddiasıyla ilgili, "Küçük hesap yapmasın kimse. Herkes kendine baksın" dedi

Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, kardeşleri Prof. Dr. Ali Haberal, Osman Haberal ve oğlu Erkan Haberal ile birlikte bayramın 3’üncü günü de seçim bölgesi Zonguldak’ta ziyaretlerini sürdürdü. Prof. Dr. Haberal, sabah kaldığı evden çıktığında kendisini ziyarete gelen gazeteci Mete Akyol'un otomobilinin ön camında bulunan 'Haberal'a özgürlük' stickerını söktü. Prof. Dr. Haberal, "21'inci asır Türkiye Cumhuriyeti devletinde özgürlüklere engel olunur mu? Türkiye Cumhuriyeti devleti örnek bir toplumdur. Özgürlük gerçekten insanların hakkıdır. İnsanların hakkı olan şeyleri kısıtlamayın. Allah hürriyetten ve adaletten mahrum etmesin. Özgürlüğümü aldım ama darısı bütün arkadaşlarımın başına" dedi.
Prof. Dr. Haberal, Ereğli İlçesi’ne bağlı Ormanlı Beldesi girişinde, Ereğli Belediye Başkanı CHP’li Halil Posbıyık ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı. Yol üzerinde Subaşı Köyü’nde duran Prof. Dr. Haberal, vatandaşlarla sohbet etti. Zonguldak’ın hizmet beklediğini söyleyen Prof. Dr. Haberal, "Ben yokken bile demek ki güvenmişsiniz, CHP’nin oylarını ikiye katlamışsınız. Ben olmamamama rağmen güvenmişsiniz. Ben ve diğer milletvekili arkadaşlarımız, bütün Zonguldak halkının güvenine layık olmak durumundayız. Sizlere hizmet etmek hepimizin görevidir" dedi.

'ODUN ATEŞİ IŞIĞINDA DERS ÇALIŞTIK'

Babasının Zonguldak'a 1948, kendisinin de 1954’te ilkokul 5’inci sınıftayken geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Haberal, "Öncesinde ilkokulun ilk 2 sınıfını teyzelerimin misafir odasında okudum. Okul yoktu. Bugünün değerini bilelim. Bizim mahallede ilkokul yapılırken de taş taşıdım. Orada da 2 sene okudum. Zonguldak’ta 1955’ten itibaren fırıncılığa başladık. Fırıncılığın her bir şeyini bilirim. Tezgahtarlıktan başlayın, hamurkar yardımcılığına kadar. Zonguldak’ın bütün çileli yıllarını birebir yaşayan kişiyim. Ben geldiğim zaman Zonguldak’ta kömür atla, katırlar taşınıyordu. Nerden nereye geldik. Odun ateşi ışığında ders çalıştım. Bugün lazer kullanıyoruz. Türkiye nerden nereye geldi. Çok şükür, iyi ki ülkemiz var" diye konuştu.

Bütün adaletsizliklere rağmen insanın hakkının yaşamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Haberal, şöyle devam etti:
"'İnsanların hakkı olan şeyleri kısıtlamayın. Yer yüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın' diyor Allah. Nerede diyor? Kuran-ı Kerim’de Şuara Suresi var, 183’üncü ayeti. İnsanın birinci derece hakkı hür yaşamak, adalete güvenmektir. Eğer hürriyet ve adalet kısıtlıysa orada mutluluk yoktur. Bugün en önemli sıkıntımız budur. Şu anda sizlerin arasındayım. Elbette ki büyük bir mutluluk duyuyorum. Ama kafam oradaki arkadaşları, o demir kapıların arkasını görüyor. Eğer suç varsa cezasını verin. Cezasını verin ki başkası o suçu işlemesin, mağdur olmasın. 2009‘dan bu yana hep sordum; suçum ne? TBMM yasa çıkarıyor. Ne diyor? 'Tututluluk istisnaidir ve suç olguya dayanmalıdır.' Ama maalesef ülkemizde böyle olmadı. Hepimizin görevi ülkemizde adaleti sağlamaktır. Adaletin olmadığı yerde zorbalık vardır ve ülkenin geleceğinde de çok ciddi sıkıntılar vardır. Sokrates’e sormuşlar; 'Dünya nasıl ayakta duruyor?' 'Adaletle duruyor' demiş. Cuma namazında imam efendi hutbenin sonunda ne der? 'Ey cemaati müslümin, muhak ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardımı emreder. Çirkin işleri, fenalığı ve azgınlığı yasaklar. Düşünüp tutasınız diye öğüt verir.' Ve adalet devetin de temelidir. Eğer o olmasa nereye sığınacğız. Allah’a sığınacağız, ondan sonra da adalete."

'KÜÇÜK HESAP YAPMASIN KİMSE'

Prof. Dr. Haberal, Ormanlı Beldesi'nde de partisinin belde teşkilatı önünde partililer ve vatandaşlarla bayramlaştı. Prof. Dr. Haberal, burada bir gazetecinin, bazı gazetelerde cezaevinden 12 gün erken çıktığına ilişkin haberleri hatırlatması üzerine, "Kusura bakmayın. Ben böyle işlerle meşgul değilim. Ben şu anda Zonguldak ile meşgulüm. Zonguldak’a nasıl hizmet getirebilirizle meşgulüm. Küçük hesap yapmasın kimse. Herkes kendine baksın" dedi.
Prof. Dr. Haberal, daha sonra Karakavuz Köyü Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne katıldı. Prof. Dr. Haberal, kendisini karşılayanlarla bayramlaşırken, güreş meydanının etrafında dolaşarak halkı selamladı. Prof. Dr. Haberal, protokolde otururken yanına gelenlerin getirdiği, cezaevindeyken yazdığı, 'Demir kapılar arkasında zaman ve insan' adlı kitabını imzaladı. Güreşleri izleyen Prof. Dr. Haberal'a, komite tarafından plaket verildi. Prof. Dr. Haberal, daha sonra Alaplı İlçesi'ne geçti

Ersin ERCAN- Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)