Sağlık Kucaktan inmek istemeyen çocukta düztabanlık olabilir

Kucaktan inmek istemeyen çocukta düztabanlık olabilir

Paylaş
Kucaktan inmek istemeyen çocukta düztabanlık olabilir

Çocukların yürümeye başlamasıyla birlikte fark edilen düz tabanlık, ebeveynler tarafından ya hiç önemsenmiyor ya da gereğinden fazla büyütülüyor. Oysa bebeklik döneminde yaşanan ayak sorunlarının büyük bölümü çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçiyor. Bunu anlamanın en iyi yolu, çocuğu konusunun uzmanı bir ortopediste göstermek

Fulya Ayak Sağlığı Merkezi’nden Ayak Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, yürümeye başlayan çocuklarda ortaya çıkan içe basma, düz tabanlık ve parmak ucu yürüyüşü gibi sorunların anne ve babalarda endişelere yol açtığını oysa bu problemlerin çok büyük bir çoğunluğu iyi yapılan bir takiple çocuk büyürken kendiliğinden düzeldiğini belirtiyor.

4 YAŞINDA MUAYANE YAPTIRIN

"Çocuklarda yürüme genellikle 12-18 aylıkken başlar" diyen Op. Dr. Selim Muğrabi ayak gelişimini şöyle tanımlıyor: “Çocuklarda ayak kavisini destekleyip oluşturan adalelerin fonksiyonlarını tam olarak kazanması 4 yaşına kadar kadar devam ediyor. Bu sebeple birçok çocuk bu süreçte düz taban olarak algılanır. Bu sebeple çocuklarda ayağın muayenesi 4 yaş civarında yapılmalı."

KUCAKTAN İNMİYOR VE ERKEN YORULUYORSA...

18 ay dolana kadar çocuklarda ayakkabıların mümkün olduğunca yumuşak, yer temasına müsaade eden ve çocuğun yeri algılamasına yardımcı olan ayakkabılar olması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Selim Muğrabi, “Aynı şekilde 4 yaşına kadar kas gelişimi sürdüğü için ayağın iç tarafının destekleyen ayakkabı kullanımı önem taşır. Ayakkabının önünün geniş ve yuvarlak olması gelişmekte olan ayakta parmakların şekil bozukluğu oluşmasını engeller.”

4 yaşından sonra devam eden düz tabanlık konusunda uyaran Dr. Selim Muğrabi, “İşte o zaman düztabanlığın getirdiği çeşitli problemler gündeme gelir” diyor ve ekliyor: "Erken yorulma, kucaktan inmeyen çocuk olma, koşmalı spor sonrası ağrı (dizde ve bacak iç tarafında ), zıplamada zorluk en sık rastlanan şikayetlerdir."

TABANLIKLA PROBLEM ÇÖZÜLÜYOR

Bu tip şikayetle kendisine gelen çocuk hastaları için özel tabanlık kullanımını öneren Dr. Selim Muğrabi çocuğa özel hazırlanan tabanlığın şikayetleri ortadan kaldırdığını ama tabanlık kullanımının hiçbir zaman kavisin gelişimini sağlamadığını söylüyor ve ekliyor:

"Bazı çocuklarda ergenlik döneminde kas güçlerinin artışı ile ayak kavisini destekleyen kasın da güçlenmesi izlenebilir ve bu tablo kendiliğinden düzelebilir. Ancak bu tablo erişkinlik hayatında kalıcı olarak devam edebilir. Tabanlık kullanımının bir gözlük etkisi olduğu ve kullanıldığı sürece tüm şikayetleri ortadan kaldıracağı unutulmamalıd. Tabanlık kullanımı ile çocukların hem ağrı ve yorgunluk sorununu gidermek hem de sosyal alanda geri kalmasını engellemek sağlanabilir."

Haberin Devamı