Opr. Dr. Hande Akbaş Kronikleştikçe işler zorlaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kronikleştikçe işler zorlaşıyor

Haberin Devamı

Kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonlarda sık görülüyor. Bu durumda gecikmeden doktora başvurun ve tedaviye başlayın. Unutmayın, enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ve kısa sürede iyileşme ihtimali azalıyor.

Eşimle ilişkiye girmek istemiyorum

25 yaşındayım. Kötü kokulu bir akıntım var, bu yüzden eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Sizce bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonlarda sık görülüyor. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve gereken tedaviye bir an önce başlamalısınız.

Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ihtimali de, kısa sürede iyileştirilme ihtimali de azalır. Ayrıca eşinizle birlikte tedavi olmak, tedavinin nüks etmemesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Anne olamaz mıyım?

22 yaşındayım, çocuk istiyorum. AMH değerim 13, E2 6 çıktı. Diğer hormon testlerimde sorun bulunmadı. Acaba ben anne olamaz mıyım? Yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizin 13 çıkmış olması yumurtalık rezervinizin bol olduğunu hatta polikistik formda olduğunu düşündürüyor. Ama yine muayene etmeden sadece tek laboratuvar değerine bakarak sizin anne olup olmayacağınızı söylemek mümkün değil.

Polikistik over sendromlu hastaların bir kısmı her ne kadar yumurtalık rezervine sahip olsa da bile yumurtlamada bazen aksilik olabiliyor, bize ihtiyaç duyabiliyor.

Annem rahim kanseri

59 yaşındaki annemde rahim kanseri bulundu. Endometriyal karsinom denildi. Ameliyat yapıldı ve ışın tedavisi önerildi. Rahimde sınırlı olan bir tümör olduğu ve başka bir bölgeye yayılmadığı belirtildi. Başka bir tedavi eklemek gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizi ameliyat eden jinekolog onkolog meslektaşım, eğer yapılan tedavilerin yeterli olduğunu söylemişse onun dediği sıklıkta doktora giderek takiplerini yaptırmanız sanırım yeterli olacaktır. Çok geçmiş olsun.

Gebelikten korur mu?

Adet sırasında ilişkiye girmek gebelikten korunmak açısından güvenli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 28-30 günde bir adet gören bir kadın için adetin son günlerinde ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali çok düşüktür. Ancak kadının adet sıklığı öne geldikçe (örneğin 22 günde bir) o zaman bugünlerde de gebelik ihtimali mevcuttur.

Dolayısıyla başka bir korunma yöntemi kullanmamanız halinde (doğum kontrol ilaçları, spiral gibi) adetin son günlerinde de ilişki gebelik açısından riskli olabilir. Adet sırasında girilen ilişkide gebelik oluşmasa bile enfeksiyonlara yatkınlık normal zamana kıyasla daha yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder