Sağlık Kronik yorgunluktan nasıl kurtulursunuz?

Kronik yorgunluktan nasıl kurtulursunuz?

Paylaş
Kronik yorgunluktan nasıl kurtulursunuz?

Memleket sevdasından yorgundu Nazım Hikmet, hasret bitse gönül yorgunluğu da deva bulacaktı. Sebepli yorgunluğun çaresi çoktur, sebepsiz olanda ise karamsarlığa yer yoktur. Kronik yorgunluk sendromu da öyledir; sebebi yok ama önlemi çoktur

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NE DEMEKTİR?

Kronik yorgunluk sendromu, en az 6 aydan beri devam eden ve dinlenmeyle kolay geçmeyen yorgunluk duygusudur. Aslında sebepli yorgunluk, neredeyse her iki kişiden birinde dile getirilen bir histir. Bilinen yorgunlukların altında yetersiz dinlenme, tıbbi bir hastalık, depresyon ya da uykusuzluk gibi nedenler vardır. Oysa kronik yorgunluk sendromunda bunlardan hiçbiri yoktur.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NEDEN OLUR?

Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak psikolojik streslerin etkin olduğuna dair veriler hala günceldir. Vücut direnç düşüklüğü, hazırlayıcı bir etkendir.

NE TÜR YAKINMALARA YOL AÇAR?

En önemli yakınma ani olarak başlayan yorgunluktur. Yorgunluk, belirgin güç kaybına yol açar. Günlük yaşam aktivitesini kısıtlar. Ev, iş ve sosyal ilişkiler ciddi olarak bozulur. Boğaz arısı, hafif ateş, kas-eklem ağrıları, hafif gece terlemeleri, baş ağrısı, lenf bezlerinde duyarlılık dile getirilen diğer yakınmalardır. Bu yakınmalar çok kez fibromiyalji ile karışır. Ayrıca çene eklemi ağrıları, kas ağrıları, uykusuzluk da dile getirilir.

EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?



En sık, 30-45 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Gençlerde ve erkeklerde daha az görülmektedir.

MUAYENE BULGUSU VAR MIDIR?

Hayır, kronik yorgunluk sendromunda tanı koyduracak bir muayene bulgusu yoktur. Yalnızca yakınmalar değerlendirilir ve olası tıbbi hastalıklar dışlanır.

NASIL TANI KONUR?

En temel tanı kriteri, nedeni bilinmeyen, inatçı ve sık aralıklarla tekrar eden kronik yorgunluk hissidir. Söz konusu yorgunluk istirahat ile yeterince rahatlamaz. Kronik yorgunluk sendromunda dile getirilen yakınmalar, en az 6 aydan beri devam eden sorunlardır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde genel kabul görmüş bir ilaç yoktur. Düşük dozlarda kortizona başlanabilir ancak uzman hekim nezaretinde kullanılmalıdır.

HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞIR?

Fibromiyalji, depresyon, bipolar hastalık, saplantı vb. durumlarla karışabilir. Ayırıcı tanı için psikiyatri konsültasyonu da gerekebilir.

NE YAPILMALIDIR?



* Stresten uzak durun
* Dengeli beslenin
* Spor yapın
* Sigarayı bırakın
* Alkolü azaltın

Kronik yorgunluk sendromu belirtileri
* Boğaz ağrısı
* Boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde hassasiyet
* Kas ağrısı
* Eklemlerde sebepsiz ağrı
* Baş ağrıları
* Dinlendirmeyen uyku
* Egzersiz sonrası 24 saati geçen halsizlik

3

Haberin Devamı