Ekonomi 'Kriz teğet geçiyor teğet'

'Kriz teğet geçiyor teğet'

Paylaş
'Kriz teğet geçiyor teğet'

Erdoğan “2001 krizi Türkiye'nin kötü yönetilmesinin sonucuydu. Bu kriz dünyanın kötü yönetilmesinin sonucu; ama krizi kendimiz yönetiyoruz ve yine söylüyorum teğet geçiyor, teğet” dedi

DÜN YİNE TEKRARLADI

Başbakan Tayyip Erdoğan krizin sembolü haline gelen cümlesi ‘kriz teğet geçiyor’u dün Meclis genel kurulunda, 2010 Bütçe Tasarısı’nın eleştirilerini yanıtlarken yine söyledi. Erdoğan, “2001 krizi Türkiye’nin böyle kötü yönetilmesinin bir sonucuydu, 2009’daki kriz dünyanın kötü yönetilmesinin sonucudur. 2001 krizinde ithal projelerle ülke kurtarılmaya çalışıldı. Biz ise kendimiz yönetiyoruz ve yine söylüyorum teğet geçiyor, teğet...” dedi.

MUHALEFETE SERT ÇIKTI

Başbakan Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “2001’de IMF’nin politikalarıyla Türkiye’yi krizden çıkarmaya çalıştınız. Milli politikanızı uygulamadınız. Çünkü, yoktu. İki yıldır biz, IMF ile bu noktada ‘evet’ demedik. 23.5 milyar dolar borç devraldık IMF’den ve ödedik, şu anda 8.5 milyar dolar borcumuz var. Biz masaya adam gibi otururuz, adam... Muhalefet borçlandı biz ödedik. 21 banka o dönemin iktidarında maalesef fona devredildi ve batırıldı.”

REKOR FAİZİ BİZ İNDİRDİK

Erdoğan, “Biz geldiğimizde, her 100 liralık değerin 62.7 lirası faize gidiyordu. Başta kim vardı? MHP-DSP-ANAP... 7 yılda bu oranı yüzde 7 gibi rekor bir seviyeye çektik. Cuma günü faiz son işlemde yüzde 9.12 oldu” dedi. CHP sıralarından enflasyonla ilgili laf atılması üzerine Erdoğan, “Onu da açıklarız, ne merak ediyorsun? Yüzde 30’la devraldık, şu anda enflasyon yüzde 5.5. Aradaki fark ortada. 2002’de yüzde 7 olan risk primi yüzde 2’ye indi” dedi.

DENİZ BAYKAL: RAKAM CAMBAZLIĞI GERÇEKLERİ ÖRTMEZ

*Genel kurulda söz alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonomi politikalarını grafiklerle eleştirdi. Gerçeklerin rakam cambazlığıyla örtülemeyeceğini belirten Baykal, hükümeti hunharca vergilerle, muhalif medyayı esir almaya yönelmekle suçladı. Baykal şu mesajları verdi: “Türkiye’nin 2009’da yüzde 4 kalkınacağı belirtilmişti. Şimdi hükümet de yüzde 6 daralacağını kabul ediyor. 10 puanlık daralma. 2009 bütçe açığı 10.4 milyar lira olarak öngörülmüştü. Açık şimdi 62.8 milyara çıkacak. Türkiye 2002’de gelişmekte olan 149 ülke içinde büyümede 29’uncuydu. 2007-2008 de 136’ncı.

* Dış borç 2009 itibarıyla 2002’nin iki katını aştı. 129.5 milyar dolardan 268 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin bütün hükümetlerinin, Menderes-Bayar-Özal hükümetlerinin, tamamından daha fazla borcu 7 yıl içinde kullandı. İç borçlar da ikiye katlandı. İktidar tarihin en büyük borçlanmasını yaptı. ‘Kriz teğet geçecek’ anlayışı ile yürütülen politikalar tahribat yarattı. Türkiye krizden ağır yara aldı. İktidar, hunharca vergi uygulamasına yöneldi. 3 milyar doların üzerinde vergi tatbik ederek muhalif medya kuruluşlarını esir aldı. Bu demokrasi bakımından da utanç vericidir.”

BÜTÇE GÖRÜŞMESİNDEN NOTLAR

* TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, saat 13.05’te birleşimi açtığında salonda hiçbir lider yoktu. MHP Lideri Devlet Bahçeli, 2 dakika sonra gelerek salona ilk giren genel başkan oldu.

* Başbakan Tayyip Erdoğan, saat 13.20’de salona gelirken, çantasını Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç taşıdı. Baykal’ın içinde yer alan grafiklerini ise TBMM İdare Amiri CHP’li Ahmet Küçük içeri getirdi.

* Verilen arada odasına çıkan Başbakan, Baykal’ın siyasi değerlendirmelerini tamamlamasının ardından, konuşmasının bitimine 8 dakika kala Genel Kurul’a girdi. Baykal, 73 dakikalık konuşmasının 36 dakikasını açılım ve terör olaylarına ayırdı.

* Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erdoğan’a bir dosya sunarken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in ise Erdoğan’a bir belgeyi imzalatması dikkati çekti.

* Uzun zamandır TBMM’ye gelmeyen eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da Ak Partililerle sohbet etmesi dikkati çekti.

3

Haberin Devamı