Sağlık Kriz, estetiği teğet geçti

Kriz, estetiği teğet geçti

Paylaş
Kriz, estetiği teğet geçti

Ekonomik durgunluk son beş yıldır dünyadaki tüm sektörleri etkiledi. Ancak estetik sektörünün yükselişi bu süreçte de devam etti. Çalışmalar, 2015'in estetikte patlama yılı olacağını gösteriyor

Amerikan Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Reha Yavuzer, tüm dünyayı saran ‘estetik çılgınlığı’nı anlattı: “Estetik ve plastik cerrahi uygulamaları ikiye ayırmak gerekiyor: Ana ameliyatlar ve minimal girişimler. Çeşitli kesiler yapılarak dokularda değişiklik yaratmak ana ameliyatları niteliyor, burun ve meme operasyonları gibi. Minimal girişimlere en iyi örnekse botoks ve dolgu.

Haberin Devamı

İĞNE BIÇAĞI YENİYOR MU?

1992-2005 yılları arasında estetik cerrahi işlemler yüzde 7.5 artış gösterirken, botoks ve dolgu uygulamalarındaki artış yüzde 27.9 oldu. 2005’deki toplam estetik girişimlerin yüzde 34’ünü cerrahi, yüzde 66’sınıysa minimal girişimler oluşturdu.

2015 için yapılan öngörülerdeyse cerrahi işlemlerin daha da gerileyerek tüm operasyonların yüzde 12’sini teşkil edeceği, diğer uygulamaların oranının yüzde 88’lere ulaşacağı tahmin ediliyor.

KATALOGDAN SEÇME BİTTİ

Plastik cerrahide teknolojik yenilikler yerini hızla alıyor. Artık eskisi gibi ameliyatlar çok ağrılı ve sıkıntılı geçmiyor. Teknolojik birtakım gelişmeler, kendilerini kanıtlayıp rutin uygulamaların arasındaki yerini aldı. Bunların başında endoskopik germe işlemleri, lazer ve ultrasonik yağ alma sayılabilir.

Haberin Devamı

Plastik cerrahide 2000’li yılların en önemli gelişmesi, estetik anlayışının daha olgun ve zarif hale gelmesi. Artık amaç, bir ameliyatı gerçekleştirmek değil, heykeltraş gibi bedene şekil verebilmek. Elinde bıçak tutan bu heykeltraşın yol göstericisiyse bilim. Katalogdan resim seçme dönemi bitti. Her estetik girişim, kişiye özeldir.

DÜNYA KİLO MU ALIYOR?

Dünya genelindeki estetik uygulamalarına bakıldığında yüzde 18’lik oranla ilk sırayı liposuction alıyor. İkinci sırada meme büyütme operasyonları var. Silikon veya tuzlu su içerikli protezlerle gerçekleştirilen bu ameliyatların tercih edilme oranı yüzde 17. Üçüncü sırada göz kapağı, dörtteyse burun ameliyatları dikkat çekiyor.”

TürkiyeDünya Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin istatistiklerine göre, 2010’da plastik cerrahinin en çok uygulandığı ülkeler şunlar:

1. ABD

2. Çin

3. Brezilya

4. Hindistan

5. Meksika

6. Japonya

7. Güney Kore

8. Almanya

9. Türkiye

10. İspanya

DÜNYA SIRALAMASI

1. Liposuction

2. Meme büyütme

3. Göz kapağı

4. Burun

5. Karın germe

TÜRKİYE SIRALAMASI

1. Burun

2. Meme küçültme

3. Liposuction

4. Meme büyütme

5. Göz kapağı