Hakan Çelik Kritik buluşma
HABERİ PAYLAŞ

Kritik buluşma

Haberin Devamı

Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok sıkıntılı günlerden geçildi. iki ülkenin uzun dönemli tarihinde yaşanmayan ağır olaylar birkaç yıla sıkıştı. Bir Rus savaş uçağını düşürdük, Büyükelçi Andrey Karlov ankara’da katledildi, rus uçakları kazayla askerlerimizi vurdu...

Kritik buluşma

Yaşanan üzücü olaylara rağmen iki ülke de bu bölgede dostluk ve işbirliğinin çok kıymetli olduğunun farkında. Bu nedenle şimdi hızlı bir normalleşme süreci görüyoruz. Bu süreçte en kritik rolü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üstlendi.

Düşürülen uçağın pilotlarının ailelerine yazılan mektup, Moskova-Ankara diyaloğunda yeni bir sayfa açılmasını sağladı. St. Petersburg’a yapılan ilk ziyaret normalleşmenin birinci somut adımı oldu. Bir süre önce de Enerji Konferansı vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İstanbul’a gelmişti. Bu görüşme trafiğinin son halkası dün Erdoğan’ın Moskova ziyaretiyle pekişmiş oldu. bu kritik ziyarette Cumhurbaşkanı’na 8 bakan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve mit müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti.

Erdoğan’ın St. Petersburg ziyaretini izlemiştim. Dünkü Moskova ziyaretinde de bulunma şansım oldu.



Moskova’da heyetler arasında Üst Düzey işbirliği Konseyi (ÜDiK) toplantısı yapıldı. Buraya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

Moskova ziyaretinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakanlık Yatırım Ajansı’ndan Arda Ermut ile iş dünyasından Erman Ilıcak, Cemal Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Fırat Çeçen, Celal Koloğlu, Arda Yar, Tayyip Çakan ve Furkan Türkmen gibi isimler de yer aldı. Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerde turizmin çok ayrı bir yeri var.

Son dönemde Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 80’lik bir artış söz konusu. Bu sayıları daha çok artırmak ve yeni öneriler sunmak üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Cumhurbaşkanı ile Rusya’ya geldi. 2019’da iki ülke karşılıklı olarak “kültür ve turizm yılı” ilan edecek. Bu süreçte turist hareketliliğinde ciddi artış olacağını düşünüyorum.



Türkiye-Rusya ikili görüşmelerinde en önemli konu Suriye meselesi ve terörle mücadele süreciydi. Erdoğan ve Putin’in ortak kararlılığı olmasaydı El bab’da DEAŞ’a karşı bu başarı elde edilemezdi.

Erdoğan, Menbiç ve Suriye’nin geri kalan bölgelerinde daha fazla işbirliği yapma önerisini Putin’e iletti. Zira kısa süre önce üç ülkenin genelkurmay başkanının Antalya buluşması da bu doğrultuda çok önemli bir adımdı. Türkiye ile Rusya’nın gündeminde milli para ile ticaret, Mersin Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin zamanında bitirilmesi, S-400 füze savunma sistemi de var.

Erdoğan, Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin ve Türk şirketlerinin önündeki engellerin kaldırılmasını da istedi.

Cumhurbaşkanı ile Moskova dönüşü uçakta yaptığımız görüşmenin detaylarını yarın POSTA Gazetesi’nde okuyabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder