Bilal Emin Turan Kredi kartına onay bilmecesi
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartına onay bilmecesi

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) almış olduğu kararla kredi kartı ve para kartlarıyla internetten alışveriş yapabilmek 17 Ağustos'tan sonra onayla gerçekleşecek. Bu uygulamadaki amaç, internetten işlem yapmayan ama dolandırıcılar tarafından kandırılarak kart ve şifre bilgileri ele geçirilen tüketiciyi korumak. Yeni uygulamaya geçişin biraz sancılı olması bekleniyor...

Yarıdan azı onay verdi

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre; 59.4 milyon kredi kartı, 120 milyon banka kartı bulunuyor. Geçiş için öngörülen süre 1 hafta sonra bitecek. Ancak şu ana kadar kart sahiplerinin sadece yüzde 40'ı onay vermiş. Yani kart sahiplerinin yarıdan daha azı bankalarla temasa geçmiş. Çoğu kart sahibinin tereddüt yaşadığı veya bankaların uyarılarına ilgisiz kaldığı için onay vermediği ifade ediliyor. Bu nedenle BDDK'nın 17 Ağustos'ta sona erecek sürenin uzatılması konusunda adım atacağı konuşuluyor.

Otomatik ödeme mesajları!

Bankalar, 'BDDK'nın düzenlemesi otomatik ödemeyi kapsamıyor' dese de bu konuda internet ve TV üyeliği olan bazı abonelere, firmalardan "Kartınıza bağlı otomatik ödemelerinizle ilgili sıkıntı yaşamamak için onay vermeniz gerekiyor" şeklinde mesajlar geliyor. Elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için tanımlananlar hariç, bu tarz aboneliklerde kredi kartı kullanarak verilen otomatik ödeme talimatlarında sorun yaşanabileceği kaygısı artmış durumda.

Ödeme altyapısına dikkat!

Başta sigorta ve seyahat acenteleri olmak üzere bankalarla çalışan birçok üye işyeri 'fiziki POS' cihazı yerine 'sanal POS' ile yani kart bilgilerini bilgisayara girerek ödeme alıyor. Mevcutta aktif 54 bin sanal POS var. Sanal POS altyapısını kullananlar 17 Ağustos itibarıyla onaysız karttan ödeme alamayacak. O yüzden bu işletmelerin 'mail order' yani talimatlı alışveriş sistemine geçmeleri gerekiyor.

Onay verirken dikkat!

Bankalar SMS, internet bankacılığı, mobil bankacılık, ATM yoluyla ve şubelerden kartın internet alışverişine açılmasını sağlıyor. Bu süreçte sadece 'kartın internete açılıp açılmayacağına' onay isteniyor. Kişisel bilgi, şifre talep edilmiyor. Bu yönde mesaj ve telefon alırsanız itibar etmeyin, dolandırıcıların ağına düşmeyin. Aman dikkat!


Banka müşterisi neden ilgi göstermiyor?

Yargıtay'a ve tüketici hukukuna göre bankalar, kart dolandırıcılığına karşı güvenlik tedbirlerini almak zorunda. Ama dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemlerle kart bilgilerini ele geçirdikleri kişi adına internetten alışveriş yapıyor. Kart sahiplerinin çoğu onay verdikten sonra bankaların sorumluluğunun ortadan kalkacağı endişesi taşıyor.


Kafalar takılan sorular

* 17 Ağustos'a kadar internetten harcama yapabilir miyim?

Mevcutta, kartlarınız internet harcamalarına açıksa evet.

* Banka kartı için de talimat vermem gerekiyor mu?

Yasa kapsamında bankamatik kartıyla internetten alışveriş için de 17 Ağustos'a kadar talimat verilmeli.

*Sanal kartlarım için de talimat vermem gerekir mi?

Hayır, sanal kartlar için bir talimat vermek gerekmiyor.

* Ek kartlarım için talimat şart mı?

Evet, ek kartlarla internetten harcama için 17 Ağustos'a kadar talimat verilmeli.

* Kartımın yurtdışı alışverişlerine açık kalması için de mi talimat vereceğim?

Hayır, yasa kapsamında kartınızın sadece internet harcamaları için talimat vermeniz gerekiyor.

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere; Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Şubat 2017’de aldığı bir karar ile Türkiye’deki tüm banka ve kredi kartlarının internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılabilmesi için kart hamilinin onayının alınması şartı getirilmiştir. Kart hamillerinin herhangi bir mağduriyete uğramadan taleplerinin alınabilmesi için gerekli altyapının kurulabilmesi ve talep toplanması amacıyla bankalara 16 Ağustos 2017 tarihine kadar 6 aylık süre verilmiştir. BDDK’nın finansal tüketiciyi koruma görevi çerçevesinde alınan karar ile kartını internet işlemlerinde kullanmayan ya da kullanmak istemeyen kart hamillerine, kartını internet üzerinden yapılan işlemlere açma-kapatma imkânı verilmiştir.

Bu karar, kart hamillerinde finansal okuryazarlık bağlamında farkındalık yaratmak ve özellikle onların bilgi ve onayları olmaksızın kartlarından işlem yapılmasını engellemeye yönelik bir karardır, elektronik ticaretin engellenmesi söz konusu değildir. Kartını internet işlemlerinde kullanmak isteyen kart hamilleri, 17 Ağustos 2017 tarihinden önce olduğu gibi sonrasında da istedikleri anda bankaları ile irtibata geçerek, kartlarını internet alışverişlerinde kullanıma açık hale getirebilecektir. Bu bağlamda, bankalar, müşterilerinin taleplerini SMS, çağrı merkezi, şube, mobil bankacılık gibi farklı kanallardan alarak onların bu isteklerini yerine getirmektedir.

Kart hamilleri açısından, kartlarını internet işlemlerinde kullanan veya kartlarından işlem yapılması yönünde önceden talimat (otomatik ödeme talimatı) vermiş ancak henüz kartlarını internet üzerinden alışveriş işlemine açtırmamış olan müşterilerin, yukarıda sayılan yollardan kendisi için uygun olanı kullanarak bankaları ile iletişime geçmeleri ve 16 Ağustos 2017 günü sonuna kadar kartlarını internet işlemlerinde kullanmak istedikleri yönündeki taleplerini bankaya iletmeleri önem arz etmektedir. Kartlarını internet işlemlerine açtırmış olanların başka bir işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır. Kart hamillerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için anılan tarihe kadar bankaları ile irtibata geçmesi gerektiğinin hatırlatılmasında fayda görülmüştür.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder