Tamer Heper Kredi kartı ücretimi nasıl geri alırım?
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartı ücretimi nasıl geri alırım?

Kredi kartım için kart ücreti ödemişim. Kartı iptal ettirmeyi düşündüğüm için kullanmadım. Bankayı aradım kart bedelinin ödenmesi gerektiğini söylediler ben de ödedim, sonra da kartımı iptal ettirdim. Şimdi bu parayı iade alabilir miyim? (Y.A.)

Biliyorsunuz kredi kartı ücreti ancak bir defa alınır. Bunun her yıl yeniden alınması yersiz tahsilattır. Kart ücretini ödemeyebilirdiniz. Ödediğiniz para fazladan ödenmiş bir paradır ve iadesini talep edebilirsiniz. İade alamazsanız prensip meselesi yapıp tüketici mahkemesinde dava açabilirsiniz. Size “Mahkeme masrafına değmez” diyebilirler ancak unutmayın ki tüketici mahkemelerinde harç alınmadığı gibi yapacağınız tebliğ masraflarını da sonunda karşı taraftan kart ücreti ile birlikte alırsınız. Bir de hatırlatma. Telefonla yaptırdığınız iptali bazı bankalar göz önüne almıyor. Sanki hiçbir şey olmamış gibi her ay borç dökümü göndermeye devam ediyor. Benim tavsiyem iptal talibinizi iki nüsha halinde yazılmış bir dilekçe ile bankaya elden götürün. Bir nüshasını bankaya verdiğiniz gibi ikinci nüshayı da alındı kaşesi ile geri alın.

Haberin Devamı

Suçu kabul etmiş sayılmıyorsunuz

Jandarmadan bir tebligat aldım. Bir gün hastanede hemşireye küfür ettiğimden olayı bana tebligat bırakıyordu, tebligatı imzaladım ve aldım. Bunu imzalayarak almam suçu kabul anlamına gelir mi? Hapis cezasına çarptırılır mıyım? (Y.Y.)

Sizin bahsettiğiniz suçun işlenmiş olması halinde bu suç sövme suçudur ve Türk Ceza Kanunu’nda hapis veya para cezası ile cezalandırılmıştır. Sövme suçunun sabit olması halinde suçu işleyene üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilebilir. Suçun sabit olması halinde ilk defa suçu işleyen için cezanın alt sınırı verilir. Yani üç ay, bu da ertelenebilir. Ancak bu izahım sizin cezalandırılacağınız anlamına gelmesin. Olayın nasıl geliştiğine, hakaretin gerçekten yapılıp yapılmadığı mahkeme safhasında belli olacak. Belki de beraat edeceksiniz. Size gelen davetiyeyi almanız veya alındığına dair imza atmanız suçu kabul ettiğiniz anlamına gelmez.

Haberin Devamı

Mirasçı değilsiniz

Bir Alman aile Türkiye’ye gelip evlerinde tatil yapardı. Yılın geri kalan aylarında eve biz bakardık. Şimdi Alman karı koca ölmüş, mirasçıları da yok. Biz zilyet olduğumuz için mirasçı yerine geçermişiz, böyle bir hakkımız var mı? (Z. H.)

Bir kimsenin ölümü halinde kimlerin mirasçı olacağı kanunlarımızda belirtilmiştir. Bunlar derecelendirilmiş olup birden üçe kadar numara alırlar, bunların içinde zilyet yoktur. Zilyet demek bir malı fiilen elinde bulunduran demektir. Bir mal muhtelif nedenlerle elde bulundurulabilir. Örneğin bir evin kiracısı da zilyettir. Zira kira sözleşmesine dayanarak oturmak maksadı ile evi elinde bulundurmaktadır. Ev sahibi öldüğünde kiracı mirasçı olur mu? Olmaz. Dolayısı ile sizin durumunuz da buna benzer. Aradaki fark, siz kira ödemiyorsunuz, bu da durumunuzda bir değişiklik yapmaz. Neticeten, mirasçılık yönünden, mala sahip olma yönünden size tanınmış bir hak söz konusu değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder