Tamer Heper Kredi kartı aidatı ödemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kartı aidatı ödemeyin

Haberin Devamı

Kredi kartı ücretleriyle ilgili herkes farklı bir şeyler söylüyor. Kimi “Ödemeyin” diyor, bankalar ise “Eğer ödemezseniz icra getirtiriz, kart aidatı her bankanın aldığı bir şeydir” diyorlar. Bu konuda ne yapmak en doğrusudur? O.K.

Okuyucumuzun sorusu her vatandaşın sıklıkla kafasını karıştıran bir konu. Üstelik yalnızca kredi kartı sahipleri değil, bankada mevduat hesabı bulunan vatandaşlar da buna benzer bir sorunla karşılaşıyor. Kredi kartı sahibi vatandaşların “kredi kartı aidatı” adı altında ödemek zorunda bırakıldıkları bir meblağ var.

Mevduat hesabı sahiplerinin ise hesaplarından yılda bir veya iki kere kesilen “hesap işletim ücreti” var. Bu meblağlar genellikle 5 TL’den başlayıp 50 TL hatta üzerine çıkabiliyor.
[[HAFTAYA]]
Ancak bankalar bunu neye karşılık talep ediyor? İşte bu sorunun cevabı yok. Önemli nokta da bu. Karşılığında herhangi bir hizmet almadığınıza göre, “aidat” ya da “hesap işletim ücreti” adı altındaki bu paraları ödemeye mecbur tutulamazsınız. Eğer aylık kart veya hesap ekstrenizde “kart aidatı-işletim ücreti” adı altında bir kalem görürseniz, öncelikle bankayı arayarak bu parayı ödemeyeceğinizi bildirmenizi ve bu borç kaleminin ekstrenizden silinmesini talep edebilirsiniz.

Bu konu son zamanlarda birçok ihtilafa konu olduğundan artık bankalar da bu parayı talep etmenin bir işe yaramadığını, insanların bunu ödemediğini görmeye başladılar. Bu nedenle olumlu bir cevap almanız muhtemel. Uyarmadan geçmeyeyim, eğer size “otomatik ödeme talimatı verin, şu veya bu taahhütte bulunun” denirse de, bu teklifleri asla kabul etmek zorunda değilsiniz.

Eğer banka talebinize olumsuz yanıt verirse, yapacağınız şey, derhal bir dilekçe ile oturduğunuz ilçenin kaymakamlık binasında bulunan “Tüketici Sorunları Hakem Heyeti”ne başvurmak. Başvurunuza kesilen bedelin görüldüğü ekstreyi ve bir kimlik fotokopinizi eklemeyi unutmayın. Bu başvurunuzda herhangi bir harç veya ücret de ödemezsiniz.

Tüketici Hakem Heyetleri bu konuyla sıklıkla karşılaşıyor ve verdiği kararlar çoğunlukla “istenen bedelin iptali” yönünde. Ancak yine de çıkacak kararın aleyhinize olması halinde, bir şansınız daha var: Tüketici mahkemesine başvurmak. Tüketici mahkemesine yapılacak başvuru da ücretsiz ve verecekleri karar da kesin hüküm niteliğinde, yani tüketici mahkemesinin sözü son söz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder