Krallara layık bayram mönüsü

Bayramda misafir mi ağırlayacaksınız? Muhtemeldir ki ne hazırlayacağınızı bilmiyorsunuz. O halde Divan'ın ünlü şefi Aydın Demir'in önerilerine ve tariflerine sahip olmak hoşunuza gidecektir...

Krallara layık bayram mönüsü

Şef, mükellef bir bayram sofrası için çorbası, eti, pilavı, tatlısıyla dört dörtlük bir öneride bulundu. Ah, bu arada Aydın Demir’in diğer lezzetli tariflerine ulaşmak için perabulvari.com’u tıklayabilirsiniz...

SARAY PİLAVI

Malzemesi:

3 porsiyon pirinç,

6 gr. kuru üzüm,

6 gr. iç badem (kavrulmuş ve dilimlenmiş),

6 gr. iç yeşil antep fıstığı veya dolmalık fıstık,

5 gr. taze dereotu (irice doğranmış).

Hazırlanışı: 1)Pirinç pilavını klasik usulde pişirin. Demlenmeye bırakın.

2) Tüm malzemeleri pilava ekleyin, karıştırın, servis yapın.

KUZU TANDIR

Malzemesi:

1 adet kıvırcık kuzu kol (yaklaşık 1200 gr kemikli olarak),

1 adet iri soğan (8-10 parçaya bölünmüş),

1 adet havuç (doğranmış),

1/4 adet kereviz (sap kereviz kullanılabilir),

10 adet tane karabiber,

1 adet defne yaprağı,

1/2 adet maydanoz sapı,

4 diş sarımsak, yeterince tuz,

2 yemek kaşığı süt,

1 yemek kaşığı tereyağı,

1 çay bardağı su.

Yapılışı: 1) Doğranmış tüm malzemeleri kuzu kol ile ovun ve sebzeleri fırın kabına yerleştirin.

2) Kuzu etini sebzelerin üzerine koyun, alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına atın. Yaklaşık 3 saat pişsin. Ama ara sıra suyunu kontrol edin, azaldıkça su ekleyin.

3) Pişen tandırı, kemiklerinden dikkatlice çıkartın, eti kaba koyarak üzerini kapatın. Sıcak olarak muhafaza edin.

4) Kemikleri bir tencereye koyun, pişen tandırın altındaki sebzelerle suyu ekleyin. Kemiklere 3 bardak kaynar su ilave ederek kapağı kapatın ve kısık ateşte 1 saat kaynatın (ara sıra suyu kontrol edilmeli, azaldıkça su eklenmeli).

5) Kaynayan etin sosunu tülbent bezden süzün, sıcak olarak muhafaza edin.

6) Servis sırasında iç pilavı tabağa koyun, tandırdan iki dilim yanına ekleyin. Hazırladığınız sostan 2 yemek kaşığı kadarını da tandırın üzerine ekleyin. Kekik de serptiniz mi işlem tamamdır.

TUTMAÇ ÇORBASI

Malzemesi-hamuru için:

1 su bardağı un (yumurtanın iriliğine göre biraz az veya çok olabilir),

1 yumurta, 1/2 yumurta dolusu su,

1 çay kaşığı tuz,

1 su bardağı sadeyağ,

4 su bardağı su,

1 tatlı kaşığı tuz,

1 tatlı kaşığı sadeyağ.

Çorba için: 250 gram kuşbaşı koyun eti,

5 su bardağı su,

1 su bardağı tutmaç hamuru,

1 su bardağı süzme yoğurt,

1 yumurta, 1 yemek kaşığı un,

1 su bardağı su,

2 diş sarımsak,

1/2 çay kaşığı tuz.

Kıkırdak için: 1/2 su bardağı un,

1 yumurta,

1/4 çay kaşığı tuz.

Sosu için: 1 yemek kaşığı tereyağı,

1/2 tatlı kaşığı nane.

Hazırlanışı: 1) Un, yumurta, su ve tuzu ovarak kulak memesi kıvamında hamuru hazırlayın. Üstünü bezle kapatarak 20 dakika dinlendirin. Hamuru ikiye ayırın, her birini 3 mm. kalınlığında açın. Dikdörtgen erişte şeklinde kesip yarım saat havalandırın.

2) Bu hamurların yarısını yarım su bardağı erimiş tereyağında kızartın.

3) Bir tencerede 5 su bardağı suyu kaynatın, eti ekleyip ağzı açık olarak kaynatmaya devam edin. Kaynayınca yüzeyinde beliren köpüğü alıp kapağını kapatın ve etler yumuşayana kadar, yaklaşık 1 saat haşlayın. Hazır olmadan 5 dakika önce tuzu ekleyin, ateşten alın. Suyu azalmış ise 5 su bardağı olacak şekilde tamamlayın.

4) Ayrı bir tencerede su, tuz ve tereyağını kaynatın. Kızarmış tutmaç hamurları buna atın ve orta ateşte hamurlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15 dakika haşlayın. Sonra süzgeçten geçirin.

5) Kıkırdak için; bir kasede un, yumurta ve tuzu yoğurun. Tahta üzerinde ince çubuk haline getirin ve mercimek büyüklüğünde kesin. Ardından, 1/2 su bardağı yağda kızartıp süzün.

6) Yoğurt, yumurta, un ve suyu bir kasede iyice ezin. Üstüne, tuzda dövülmüş sarımsak ekleyin. Pişmiş etin suyundan ekleyerek boza kıvamına getirin ve kaynamakta olan etlerin üzerine karıştırarak dökün.

7) Haşlanmış ve süzülmüş olan tutmaçları da çorbaya yavaşça katın. Devamlı aynı yönde karıştırarak birkaç taşım kaynatın, gerekiyorsa tuz ilave edin.

8) Sosu için; tavada tereyağını kızdırın, naneyi ekleyin, bir dakikayı geçmeden ateşten alın.

9) Çorbayı kaselere boşaltın, üzerine sosu paylaştırın ve birkaç kıkırdak serpin.

ZERDE

Malzemesi: 600 ml. su,

200 gr. toz şeker,

30 gr. haşlanmış pirinç,

bir tutam safran,

30 gr. mısır nişastası,

30 ml. gül suyu,

10 gr. dolmalık fıstık,

10 gr. kuş üzümü.

Yapılışı: 1) Safranı akşamdan 1 su bardağı su ile ıslatın.

2) Bir tencerede 400 ml. su kaynatın. Haşlanmış pirinci ekleyerek 5 dakika pişirin.

3) Mısır nişastasını bir su bardağı su ile ezin. Şeker ve safranlı su ile birlikte tencereye ilave edin. Karıştırarak birkaç taşım kaynatın.

4) Gül suyu ekleyin ve tatlıyı kaselere boşaltın. Her tatlının üstünü dolmalık fıstık ve suda ıslatılmış kuş üzümü ile süsleyin.

(03.08.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )