Siyaset Köşk'ün resepsiyonu CHP'de kriz yarattı
Paylaş
Köşk'ün resepsiyonu CHP'de kriz yarattı

Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yıl 29 Ekim'de tek resepsiyon vermesi CHP'de krize neden oldu

Dün öğle saatlerinde Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP’nin resepsiyona katılmayacağını açıkladı. Akşam saatlerinde ise Kılıçdaroğlu’nun “29 Ekim’e daha çok var” diyerek kapıyı açık bırakması kafaları karıştırdı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül’ün 29 Ekim resepsiyonu bu yıl eşli ve tek davet olarak düzenlemesi, CHP’deki “türban” çatlağını iyice ortaya çıkardı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, dün öğlen “CHP’-nin resepsiyona” katılmayacağını açıklarken, CHP lideri Kılıçdaroğlu akşam “29 Ekim’e daha çok var” demesi kafaları karıştırdı.

CHP MYK’nın önceki gün yapılan toplantısında, 29 Ekim resepsiyonu gündeme geldi. MYK’da üyelerin büyük bölümü eşli düzenlenen resepsiyona katılmama yönünde görüş beyan etti. 3.5 saat süren MYK sonrası geleneğin aksine Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay açıklama yapmadı, Basın Bürosu’ndan yazılı açıklama yapıldı.

İnce ‘Katılmayacağız’ dedi

MYK sonrası Kılıçdaroğlu’nun odasında Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Muharrem İnce toplandı. Yaklaşık 40 dakika süren toplantıda, parti tabanının türban hassasiyeti de göz önünde bulundurularak resepsiyona katılmama kararı alındığı öğrenildi. Bu görüşün de Grup Başkanvekili İnce tarafından açıklanması kararı alındığı belirtildi. Bunun üzerine İnce dün öğle saatlerinde “CHP’nin resepsiyona katılmayacağını” açıkladı.

Akşam ise Kılıçdaroğlu’ndan farklı bir açıklama geldi. CHP lideri medya yöneticileriyle yaptığı toplantıda konuşyal ilgili sorular üzerine “29 Ekim’e çok var. Bu neden ulusal sorun haline geldi anlamıyorum. Daha vaktimiz var” dedi.

Haberin Devamı

‘Açıklamamın arkasındayım’

Bu gelişmeler sonrası İnce VATAN’ın “CHP’nin resepsiyona katılmayacağı açıklamanız, kişisel açıklamanız mı, parti yönetimini de bağlıyor mu?” sorusuna “Açıklamamın arkasındayım” yanıtını verdi.

İnce, akşam CNN Türk’te de şu açıklamayı yaptı: “Eğer yanlış bir şey yaptıysam, genel başkan yarın istifamı istesin. Ben o resepsiyona gitmeyeceğim, birçok arkadaşımın da gitmeyeceğini düşünüyorum. Siyaset ilke işidir. Yeniden seçilememe gibi bir kaygım yok. Resepsiyonla ilgili parti içinde neler konuştuğumuzu genel başkanımız biliyor. Bunların tamamını 30 Ekim’de konuşuruz. 29 Ekim’de ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Gazeteciler patronlarıyla aynı şekilde düşünmek zorunda olabilirler; fakat ben genel başkanımla aynı düşünmek zorunda değilim. Tavrım, Cumhurbaşkanının eşi değerli hanımefendi Hayrünnisa Gül’e karşı değildir. Böyle anlaşılırsa üzülürüm.”

İnce ve Kılıçdaroğlu’nun farklı açıklamaları iki olasılığı gündeme getirdi. Birincisi Kılıçdaroğlu’nun farklı görüşleri dikkate alarak farklı bir söylem kullanması. İkinci olasılık ise 29 Ekim’e iki hafta varken bu konunun tartışma konusu olmasını istememesi.

Haberin Devamı

İki resepsiyon teke indi

Gül, Çankaya Köşkü’nde 3 yılın ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tek resepsiyon sistemine dönecek ve devlet erkânını eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte ağırlayacak. Gül’ün, A tipi protokol ile iş dünyası, sivil toplum örgütleri, medya temsilcileri ve sanatçıları bir araya getirecek olan resepsiyonunun ‘eşli’ davetiyeleri gönderildi. Gül daha önce “türban” hassasiyeti nedeniyle aynı gün iki resepsiyon veriyordu. Öğlen A tipi protokol için ‘eşsiz’ resepsiyon veren Gül, akşam da eşiyle birlikte, medya, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, devlet sanatçılarını ağırlıyordu.

Haberin Devamı

(Vatan)