Prof. Dr. Derin Kösebay Korunmak için pek çok yol var
HABERİ PAYLAŞ

Korunmak için pek çok yol var

Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi değil. Bu nedenle düzenli ilişkiye giren çiftler korunmak için daha uygun yollar seçmeli. Bu haplar vücudun hormon dengesini değiştirdiğinden ancak zorda kalınırsa tercih edilmeli...

[[HAFTAYA]]

Yara nasıl iyileşir?

43 yaşındayım. Rahim ağzındaki yara için 6-7 aydır ilaç kullanıyorum. Smear iyi çıkmıştı ama şikayetlerim devam ediyor. Smear testini tekrarlatacağım. Kesin çözüm için bana ne tavsiye edebilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzında smear’le tespit edilecek bir bozukluk yoksa korkulacak bir şey de yok demektir. Doktorunuz rahim ağzındaki yara ilaçla düzelmediğine göre herhalde başka bir tedavi uygulayacaktır. Koterizasyon veya leep gibi.

Haberin Devamı

Neden düşük yapıyorum?

32 yaşındayım. 2 kez düşük yaptım. Nedeni ne olabilir? Hamile kalıyor, neden düşük yapıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, düşük nedenlerinin sayısı fazla. Spermin kusurları, genetik bozukluklar olabilir. Sizde hormonal nedenler, rahmin yapısal bozuklukları, geçirilimiş veya mevcut bazı enfeksiyon ve metabolizma hastalıkları gibi pek çok nedene bağlı düşükler görülebilir. Yeni gebeliğe başlamadan önce bunların araştırılması gerekiyor.

Yumurta çatlamıyor

2 yıllık evliyim, 27 yaşındayım. Bebek için tedavi görüyorum. Sorunum yumurtaların çatlamaması. Bunun sebebini veya tedavisini söyler misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtlamanın olmamasının çeşitli nedenleri var. Yumurtalıklardaki bozukluklar (yumurtalık rezervinin azalması), polikistik over’deki gibi yumurtalığın dış tabakasının ileri derecede kalınlaşması, yumurtalıkları uyaran hipofiz ve hipotalamus bezlerindeki sorunlar. Stres, aşırı gerginlik gibi daha birçok neden sayılabilir. Doktorunuz bunları değerlendirecek ve umarım istediğiniz bebeğe sizi kavuşturacaktır.

Adetlerim düzenli değil

23 yaşındayım. Adet düzensizliğim var. 2 ayda bir adet görüyorum. Arada ertesi gün hapı içiyorum. Adetlerimin düzensizliği yüzünden anne olmakta sorun yaşar mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliği olan kadınlar tedavi edilebiliyor ve eğer başka neden yoksa gebe kalıyorlar. Ertesi gün hapına gelince; çok darda kalınırsa uygulanabilen ve vücudun normal hormon dengesini değiştirerek gebeliği engelleyen yöntem. Günlük yaşamda sık sık ve sanki bir doğum kontrol metoduymuş gibi kullanılmamalı. Hele sizin gibi düzenli ilişkiye giren çiftler korunmak için daha ciddi yöntemlere başvurmalı. Bunlar için doğum kontrol hapı ve prezervatif ilk sırada düşünülmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder