Cumartesi Postası Korsenin muhteşem dönüşü

Korsenin muhteşem dönüşü

Paylaş
Korsenin muhteşem dönüşü

Geçmişten günümüze kadar kadınların daha da ilgi çekici olabilmek adına vazgeçemedikleri korseler, değişik formlarda karşımızda...

Tarih boyunca kadınlar, önemli bir fiziki probleme veya fazla kiloya sahip olmadıkları halde sadece elbiseleriyle daha zarif ve seksi görünebilmek amacıyla değişik yöntemler denediler. Bunlardan biri ve en yaygın olanı korseydi. Eski dönemlerde korse kullanan kadınlar, akşam olduğunda korsenin balina kemiğinden yapılan ve özel olarak şekillendirilmiş destek çubuklarının vücutlarını kestiğine ve iç çamaşırlarının kan içinde kaldığına şahit olurlardı. Ama kan, ter ve gözyaşına rağmen onun içine girebilmek için her şeyi yapıyor ve bu özel giysi olmadan da kendilerini ‘çirkin’, ‘çıplak’ hissediyorlardı.

Korseyi ilk kullananlar M.Ö. 2000 yılında yaşayan Minos’lu kadınlardı. 17. yüzyılda dekolte korseye verilen ad ise ‘la gourgandine’, yani ‘edepsiz civelek’ idi. Fransa’da bu korsenin daha cüretkar çeşitlerinin yanısıra silahşör, masum, kargaşa, eşek arısı, hadi gel, flörtler, arsız, edepsiz gibi daha teklifkâr ve renkli isimler ortaya çıktı. İlk olarak bir korse yapımcısının vitrininde şu reklam sloganı yer aldı: “Güçlü olanı kontrol et, zayıfı destekle ve hatalı olanı düzelt!”

18. yüzyılda kadınlar, bir çeşit kuş kafesi denebilecek olan ‘pannier’, yani ‘küfe’ ile tanıştı. Belden asılan ‘pannier’, sazdan yapılmış çemberler, bantlar ve balina kemiklerinden oluşuyordu. Tahrik etmenin uç noktası olarak tanımlanan bu aksesuarlar ahlakçılar tarafından derhal ateşe tutuldu. ‘Pannier’ler kısa bir süre sonra yerlerini Fransızca’da ‘faux cul’, yani yalancı kalça olarak bilinen ‘bustle’larla değiştirdi. Bu kadınlara çok daha rahat bir hareket imkanı veriyordu fakat asıl olarak dikkatleri kadının arkasına topluyordu.

18. yüzyılın başlarında gelişen özgürlük akımıyla birlikte parola değişti ve ‘kadınlar sadece baskılardan değil aynı zamanda tüm zamanların en sağlıksız kıyafeti olan korseden de kurtulmalı’ oldu. Ve ünlü modacı Coco Chanel kadınları korseden kurtardı; yeni bir kadın giyimi yarattı.

Birinci Dünya Savaşı’ndaki her top patlamasında etek boyları iki santimetre daha kısaldı ve önce alt baldırları, daha sonra da dizleri açık bıraktı. Korselerin yerini bir süre sonra bele takılan ve direkt tenle temas eden jartiyerler aldı. 1800’lü yıllarda Paris’teki ünlü Eyfel Kulesi’nin mimarı Gustave Eiffel’in karısının ‘çorap düşme’ sorununa karşı icat ettiği jartiyer, ciddi anlamda mutasyon geçirmişti. Kadınlar yeni keşfettikleri özgürlüklerinin tadını çıkararak rahatlıyor; gereksiz ağırlıklarından kurtulan moda giderek daha hafif hale geliyordu.

1970’lerin Cinsel Devrimi’nin en önemli amaçlarından biri de, kadın bedeninin özgür kılınmasıydı. 70’lerin sutyen ve kemere karşı savaşımının esin kaynağı, ilk feministlerden Elizabeth Stuart Phelps’in 1874’deki “Korseleri yakın!” çağrısıydı belki de. Ne demişti Phelps: “Yıllarca göğüslerinize ve karınlarınıza hükmetmiş olan bu acımasız çeliklerden bir şenlik ateşi yakın ve rahat bir nefes alın! İnanın, kurtuluşunuzun o an başladığını hissedeceksiniz!”

YENİDEN POPÜLER OLDU

Korse uzun yıllar hayatımızdan çıktı. Daha sonra Jean - Paul Gaultier gibi moda tasarımcıları ve pop yıldızı Madonna sayesinde geri geldi, ama yepyeni bir niteliğe bürünerek. Üstelik artık korse yalnızca giysinin içine giyilmiyor, cinselliğin açıktan açığa anlatımı, belki de parodisi olarak dışa giyiliyor!

Korse bugün yeniden en popüler iç çamaşırı oldu. Günümüzde gerek sağlık, gerek fiziksel görünüm için kullanılan korseler iç giyimimizin vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Tabii ki eskinin cendere stili korselerinden bahsetmiyoruz. Daha hijyenik, daha sağlıklı, ‘mucize korseler’den söz ediyoruz. Kadın vücuduna form kazandırmaya yönelik olarak özel tasarlanan mucize korseler ile etkileyici bir vücuda sahip olabiliyorsunuz artık. Üstelik kimse içinizde korse olduğunu anlamıyor!

YENİ YILA HERKES FORMDA GİRECEK

Yılbaşına birkaç gün kaldı. İstediğiniz forma bir türlü giremediyseniz, yeni nesil mucize korseler kurtarıcınız olacak.Penti, Etam, Triumph, İtaliana, Pierre Cardin gibi birçok markanın korse ve ‘Çorap Korse Serisi’ bulunuyor. Bu çorap korseler de vücuda istediğiniz şekli veriyor.

Penti Tasarım Direktörü Ayşin Bicioğlu, mucize korseleri şöyle anlatıyor: Artık içimizde korse olduğunu unuttuğumuz rahatlıkta ve kıyafetten de belli olmayan tasarımlar yapabiliyoruz. Gerek iç çamaşırı olarak ürettiğimiz korseler, gerekse de çorap korseler bunların en iyi örnekleri. Düşünün bir çorap giyiyorsunuz, ama aynı zamanda vücudunuzu da şekle sokuyor. Teknoloji bize bugün bu imkanı sunuyor. Özel örgü tekniği sayesinde rahat, kullanışlı, en ince elbiselerden bile fark edilmeyen korseler üretebiliyoruz. Üstelik de 1 beden incelme sağlıyor. İster çorapla bütünleşen korseleri tercih edebilirsiniz, ister yine çorap ipliğinden üretilmiş çorapsız korseleri.

Penti Ürün Müdürü Işıl Çolpan da çorap korselerin vücudu rahatsız etmeden anında forma soktuğunu belirtiyor ve “Ancak farklı bölgelerdeki fazlalıklara göre, farklı sorunları giderici korse ve korse çorap giymelisiniz” uyarısında bulunuyor. Anlaşılan çorap korseler incecik elbiselerin bile altında rahatça kullanılabilen, izi belli olmayan ve vücudu mükemmel şekilde sarıp şekillendiren dokusu ile kadınların vazgeçilmez sırdaşı olacak.

'KORSENİZİ BİLİNÇLİ SEÇİN'

Elma tipi vücut (Ortalama göğüsler, geniş karın, düz kalçalar, normal bacaklar)

Elma tipi vücutlara uygun kıyafeti bulmakta çok zorlanırsınız. Saklamak istediğiniz göbek ve karın bölgesine dikkat çekeceği için dar üstlerden, beli yüksek veya bol paça pantolonlardan kaçınılmalısınız. Aynı şekilde gereksiz yere hacim verecek tüylü kumaşlar ya da kabarık ceketler ‘aman kızlar yapmayın’ grubuna girer. Degaje yakalar, düz ve boru paçalı pantolonlar, bele oturan ceketler, sivri topuklu ayakkabılar ile daha dengeli bir görünüme kavuşabilirsiniz. Ama tercihiniz paçalı korse olmalı.

Kabak tipi vücut (Ortalama göğüsler, ince bel, geniş karın, geniş kalçalar)

Buradaki başlıca amaç basenlerinizi gizlemek olduğundan mutlaka, üst tarafı yapışan alt bölümü pilili etek şeklinde giysiler veya elbiseler, iyi oturtulmuş, önü düz kesimli ve geniş bacaklı pantolonlar kullanmalısınız. İyi haber ise üst kısmınızın dikkatleri çekecek kadar ince olmasıdır. Belinizin zarafetini bele oturan ceket, manto, degaje yakalarla ortaya koyun. Spagetti askılı üstler, kalça üzerinde biten ceketler, bermuda tarzı kapri pantolonlar, stretch pantolonlar, düz kesimli eteklerden uzak durmalısınız. Seçeceğiniz korse ise karın toparlayan bacak incelten korse olmalı.

Armut tipi vücut (Ortalama göğüsler, geniş kalçalar, hafif göbek, normal bacaklar)

Şikayetlerinizin kaynağı basenleriniz, yani kalçanızın iki yanındaki aşırı tümsekler ve bombelerdir. Bu problemi çözmek için vücudunuza yapışmadan aşağı inecek dökümlü, bol paça pantolonlar, straples elbiseler ve omuzları ortaya çıkaran ince askılı üstler, kol ağızları geniş zarif bluzlar seçin. Dikkat çekici takılarla ya da sezonun modası tek omuzlu elbiselerle dikkati üst kısmınıza çekin. Dar uzun etekler, skinny jean’lerden uzak durun. Külotlu çorap ile bir bütün olarak tasarlanmış full korseler size göre.

Pırasa tipi vücut (Küçük göğüsler, düz kalçalar, düz bel, uzun bacaklar)

Yukardan aşağı dümdüz inen vücudunuz için yukardan aşağı dümdüz inen giysilerin uygun olacağını düşünebilirsiniz ama öyle değil. Dümdüz giysiler dümdüz bir bedenle aynıdır. Düz kesimli ceketler, düz giysiler, kısa üstler, çok dar pantolonlardan uzak durmalısınız. Yuvarlak yaka kazak ve süveterler, verev kesimli ceketler, özellikle çan etekler, büyük, uzun, iri parçalı kolyeler, geniş kesimli pantolonlar vücut hatlarınızı daha kıvrımlı gösterecektir. Mide, bel, baldır bölgelerinde sorun yaşamayan, sadece popo bölgesini şekillendirmek, kaldırmak isteyen kadınlar için tasarlanan pop up korse pırasa tipi kadınlar için ideal

4

Haberin Devamı