Ferhan Kaya Poroy Konuş benimle...
HABERİ PAYLAŞ

Konuş benimle...

Bizim kızların ilk günleri ve aylarında onlarla konuşmak bana garip gelirdi. Ne yapıyorsam anlatmak, ona sürekli sorular sormak, kendi kendime cevaplamak tuhaftı.

Ama sonra karşılıklı susmak yerine konuşmayı, müziği açıp şarkı söylemeyi, anlamasa da hikayeler okumayı keşfettim. Baktım ki iletişim gerçekten böyle bir şey.

Bazen tek taraflı olsa bile ihmal edilmemeli. Bir süre sonra karşı taraf ama gülücükle, ama çıkardığı seslerle, ama bakışlarıyla iletişime katılıyor.

Bebeğinizle konuşma ipuçları

-Sevgi dolu sözcükler kullanın. Ses tonunuza dikkat! Güzel şeylerden de söz etseniz sert tondan kaçının. Yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yüzüne bakın. Etrafta ilgisini dağıtacak unsurlar bulundurmamaya çalışın.

Haberin Devamı

-Sesinizi yükseltip alçaltın ve farklı sesler çıkarın.

-O anda ne yaptığınızı anlatmaya çalışın: “Şu anda bezini değiştiriyorum” veya “Akşam yemeğimizi hazırlayalım mı?” gibi...

-Biraz büyüyünce onunla her şey hakkında konuşabilirsiniz. “Bugün hava çok güzel, güneş gökyüzünde parlıyor” veya “Senin karnın tok, şimdi yemek sırası benim, ben de karnımı doyurmalıyım”...

-Bebeğiniz büyümeye ve bazı nesneleri işaret etmeye başladığı zaman nesneleri isimlendirmeye başlayın. “Bu senin oyuncak ayın, oyuncak ayını istiyorsun” gibi... Birinci yılın sonunda, bebeğiniz söylenen birçok şeyi anlamaya başlayacak ve bazı küçük komutları uygulayabilecektir: “El salla”, “Bardağı bana ver”...

-Bebeğinizin konuşma girişimlerini küçümsemeyin. Onunla alay etmeyin, aksine konuşmaya yüreklendirin.

-Birlikte resimli kitapları okuyun. Kitap okuma, bebeğinizle yapacağınız paha biçilmez aktivitelerden biri. Çünkü bu sırada bebeğiniz kelime bilgisini artırır, dil ve dinleme yeteneğini geliştirir.

-Beraber eğlenin. 8-12 aylık dönemde bebekler sık sık mırıldanır ve “mama”, “dada” veya “baba” gibi basit sözcükleri çıkarırlar. Bebeğinize yönelerek konuşun, dil gelişimi ile ilgili başarı kazandığında ise kelimelerinizi anlamayacak olsa da bol bol övün.

(24.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder