Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kontrolü ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kontrolü ihmal etmeyin

Haberin Devamı

Meme kanserinde erken tanı için kadınlar zaman zaman memelerini kontrol eder. Erkeklerin de testislerine bakıp büyüklük, sertleşme gibi belirgin durumları takip etmeleri ve gecikmeden doktora başvurmaları gerekir.

SORU: Neden akıntı geliyor?

Kız arkadaşımla her konuşmamda sertleşme oluyor ve akıntı geliyor. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Durumunuz tamamen normal. Düzenli bir cinsel yaşamınız olmamasından kaynaklanıyor. Gelen şeffaf sıvı birleşme öncesi kayganlığa katkıda bulunan salgı bezlerinden kaynaklanıyor. Herhangi bir doktora gitmenize gerek yok.

SORU: Çok geç boşalıyorum

34 yaşındayım. Aynı kadınla ikinci kez birlikte olamadım. Geç boşalıyorum, 45-50 dakikayı buluyor. Kız arkadaşlarım hep canlarının yandığından söz ediyorlar. Ne yapabilirim?

CEVAP

Çok daha sık rastlanan erken boşalma kadar olmasa da, geç boşalma yani ejakulatio tarda adı verilen durum da hem erkekte hem kadında sıkıntı yaratabilir. Bu durum nörolojik bir sorundan veya psikolojik bir durumdan kaynaklanabilir. Uzun süren ilişkide tahriş oluşarak kadının fiziksel rahatsızlık duyması ihtimaline karşı eczanelerde bu iş için satılan özel kayganlaştırıcı kremler kullanılabilir.

SORU: Testis kanseri olabilir miyim?

Testis kanseri atlatan bir yakınım belirtileri anlattı. Bu hastalık testisteki küçük bir beze ile başlamış. Testislerimin uçlarında nohut büyüklüğünde bezeler var. Acaba bu normal mi yoksa sorun mu var? Testislerimin biri diğerine göre daha küçük. Muayene gerekiyor mu?

CEVAP

Testislerinizin yanındaki şişlikler hemen testise bitişik olarak bulunan Epididim adı verilen meni depolanmasını ve olgunlaşmasını sağlayan organınıza ait olabilir. Her 2 tarafta eşit olarak elinize gelmesi daha çok bunu düşündürmese de bu konuda endişeniz kalmaması için bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmanızı tavsiye ederim. Tıpkı kadınların meme için yapması gerektiği gibi erkeklerin de zaman zaman testislerini kontrol ederek ortaya çıkabilecek büyüme ve sertleşme gibi belirgin farklılıklar halinde hekime başvurmaları testis kanserinin erken tanısında yararlı bir erken tanı yöntemidir.

SORU: Kısır mıyım?

19 yaşındayım. 2 gün önce kasıklarımda ağrı vardı, doktara gittim. Ultrasonda sonuçlarını size yolluyorum. Ne olur bana cevap verin. Acaba kısırlık gibi bir durum var mı?

CEVAP


Varikosel tanısı dopler ultrason ile değil, uygun ortamda ve bu konuda tecrübeli bir üroloji uzmanının el ile muayenesi sonucu konulur. Dopler ultrason ile varikosel tetkiki yanıltıcı sonuçlara ve gereksiz ameliyatlara sebebiyet verebilir, hasta da bu durumdan fayda sağlayamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder