Dünya Kızı ve damadı yolsuzluğa bulaşan kral tahtı bıraktı

Kızı ve damadı yolsuzluğa bulaşan kral tahtı bıraktı

Paylaş
Kızı ve damadı yolsuzluğa bulaşan kral tahtı bıraktı

İspanya Kralı Juan Carlos, kızı ve damadı hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarının ardından halkın güvenini kaybetmişti. Halk tarafından çok sevilen ama bu skandallar nedeniyle hayli yıpranan Kral, tahtı oğluna devretti. Nedeni 'kişisel' olarak açıklansa da bunun siyasi bir karar olduğu ifade ediliyor

İspanya'da demokrasiye geçişte önemli rol oynayan Kral Juan Carlos, tahtını oğlu Felipe de Borbón’na teslim etti. Karar İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından kamuoyuna duyuruldu.

'SİYASİ BİR KARAR'


Tahttan çekilmenin nedeni 'kişisel nedenler' olarak açıklansa da, Kraliyet içinden Reuters'a bilgi veren bir kayna, bunun siyasi bir karar olduğunu ve Kral'ın, 'yeni nesle yol açmak' istediğini belirtti.

76 yaşında olan Kral Juan Carlos’un bir süreden beri sağlık sorunları bulunuyordu. 46 yaşındaki yeni Kralın önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan devlet töreni ile tahta geçmesi bekleniyor. 1931’de ülkesinden ayrılan son İspanya kralı XIII. Alfonso’nun üçüncü oğlu olan Kral Juan Carlos 1975’te General Franco’nun ölümü üzerine tahta çıktı.

HALK TARAFINDAN ÇOK SEVİLİYORDU


Tahta çıktıktan hemen sonra siyasi partilerin yeniden kurulmasını ve siyasi tutuklular için af çıkarılmasını destekleyerek liberal ve demokratik ilkelere saygılı bir çizgi çizdi. 1981’de askerlerin meclisi basarak darbe girişiminin sonuçsuz bırakılmasında önemli rol oynayan Kral Juan Carlos halk tarafından da çok sevilen bir kişilikti.

Haberin Devamı



Kral Juan Carlos’un küçük kızı Prenses Cristina’nın yolsuzluk soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkması kraliyet ailesini ve Kralı en fazla üzen olayların başında gelmişti.

14 Mayıs 1962’de Atina’da Yunanistan Kralı I. Paulos’un kızı olan Sofía ile evlenen Juan Carlos’un 1’i erkek olmak üzere 3 çocuğu bulunuyor.

İSPANYOLLAR GÜVENİNİ KAYBETTİ

Juan Carlos dönemi dünyanın 'en popüler monarşisi' olarak anılıyordu, fakat Kral'ın oğlu ve damadı hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle İspanyollar son dönemde Kral'a olan güvenlerini de kaybetti. İspanya ekonomik krizle boğuşurken Kral Juan Carlos'un Botsvana'da fil avına çıkması da halkın tepkisini çekmişti.

İspanya Başbakanı Rajoy, Kral'ın kişisel nedenlerden dolayı tahttan çekildiğini söyledi.

Sağlığı giderek kötüye giden Juan Carlos son yıllarda kalçasından bir dizi operasyon geçirmişti.

Başbakan Rajoy, Juan Carlos için "Çıkarlarımızın yılmaz savunucusuydu. Değişim için en uygun zaman olduğu kanaatindeyim" dedi.

Kral Juan Carlos'un yerine tahta geçecek oğlu Prens Felipe'nin hukuk ve uluslararası ilişkiler eğitimi var.

Haberin Devamı