Yaşam Kitapla büyük randevu başladı

Kitapla büyük randevu başladı

Paylaş
Kitapla büyük randevu başladı

7 Kasım'a kadar sürecek olan 29'uncu İstanbul Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverlere açtı

7 Kasım'a kadar sürecek 29'uncu İstanbul Kitap Fuarı'nın açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales Sinde Reig tarafından yapıldı. Sergi, Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılıyor.

Yaklaşık 300 etkinliğe ev sahipliği yapacak olan fuar 'İstanbul'u Yazmak' temasıyla gerçekleşecek. Fuarın onur yazarı mimar Doğan Kuban, konuk ülkesi ise İspanya oldu.

Açılışı yapan Günay, Türkiye'de ilk kez edebiyat kütüphaneleri açmayı planladıklarını; pilot il olarak da İstanbul'u seçtiklerini açıkladı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 29. düzenlenen fuara ilk kez bu yıl onur konuğu olarak İspanya davet edildi. Julio Llamazares, Soledad Puertolas, Angeles Caso, Juan J. Armas Marcelo, Luis del Val, Fernando Sánchez Dragó, Luisgé Martín ve Rafael Chirbes İspanya'dan gelecek yazarlar arasında yer alıyor. Fuarda konuk yazarların katılımıyla söyleşiler, sergiler ve konserler düzenlenecek.

Haberin Devamı

GÜNAY: EDEBİYAT KÜTÜPHANELERİ AÇILACAK

İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales Sinde Reig, gazeteci-yazar Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner ve Onur Yazarı Doğan Kuban'ın katıldığı törende konuşan Bakan Günay, Türkiye'de ilk kez edebiyat kütüphaneleri açmayı planladıklarını söyledi. Şimdiye kadar klasik kütüphaneler olduğunu söyleyen Günay, "Doğrudan doğruya edebiyata yönelmiş olan kütüphane yok. Pilot il olarak İstanbul'u düşünüyoruz. Yerini seçtik daha önce bakanlar çalışsın diye verilen Gülhane'deki Alay Köşkü'nü planladık. Ben daha önce kullanmadım ama bir edebiyat kütüphanesine çok yakışacağını düşünüyorum. Yazarlar evi ve edebiyat kütüphanesi yapmayı düşünüyoruz. İkincisini Ankara'da, üçüncüsünü ise Diyarbakır'da açacağız" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'un böyle bir etkinliği hak ettiğini ifade eden Günay, "Buralarda önemli etkinlikler, paneller, konferanslar düzenleniyor. Fuara 500'den fazla yayın evi katılıyor. Yayın dünyası eski yıllara oranla gelişiyor. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Yılda 450 milyon adet kitap basıldığını söyledi arkadaşlar. Bu kadar kitap basılıyorsa bunu bir alıcısı ve okuyucusu da var. Çağdaş, uygarlık düzeyinin üzerinde bir yere doğru ilerliyoruz. Belki zaman kaybettik geçmiş yıllarda ama şimdi kararlı şekilde ilerliyoruz." diye konuştu.

"İSPANYA'NIN KÜLTÜRÜNÜ DE AĞIRLIYORUZ"

Doğan Hızlan ise "Taksim'de başlayan küçük bir fuarın bugününü gördüğümüzde yayıncılığın da, kitapçılığın da, okur gücünün de nasıl bir mesafe kat ettiğini görüyorsunuz. Bugün burada İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales Sinde Reig'i ağırladığımız gibi İspanya'nın kültürünü de ağırlıyoruz." dedi.

Bakan Günay ve beraberindekiler açılışın ardından standları gezerek eserleri inceledi.

Bu arada fuarda açılan "Neden Ölüdürüldüler?" adlı seri dikkat çekti. Sergiyle ilgili konuşan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu, "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı 2007 yılından bu yana ülkemizdeki siyasi cinayetleri kitaplaştırıyor. Bu siyasi cinayetleri bu güne kadar 6 kitapta topladık ve devamı da var. Bu kitaplardan sergi açtık. Sergimizin adı 'neden öldürüldüler?'. Kanlı pazar ve 1980 öncesi bütün cinayetleri kapsıyor. 80 öncesi bütün cinayetlerde Uğur Mumcu'nun yazıları var. Düşünceleri yüzünden öldürülen insanları unutturmayacağız ve her zaman anacağız " dedi.

Haberin Devamı

DHA