Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlık ve dış gebeliğe neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık ve dış gebeliğe neden olabilir

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan klamidya sinsi ilerliyor, pek belirti vermiyor. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse uzun vadede kısırlık ve dış gebeliğe neden olabilir...

Polipte büyüme olmuş

37 yaşındayım. Rahmimde polip tespit edildi. Büyüme olmuş. Kürtaj olduktan sonra parça patolojiye gönderilecek. Tehlikeli bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, poliplerden kanser çıkma ihtimali çok düşüktür. Bu yüzden endişelenmeyin ama materyali patolojiye göndermeyi de ne olursa olsun sakın ihmal etmeyin. Biz poliplerin kürtajla alınmasından çok, histeroskopi denilen kamerayla rahim içine girilip görülerek alınmasını daha çok tercih ederiz. Böylelikle körlemesine yapmak yerine polibi görmüş sapından tamamen kesip almış oluruz. Bu sayede nüks etme ihtimali azalmış olur.

Kaşırken patladı

28 yaşındayım. 2 gün önce vajina bölgemde önce su kabarcığı gibi bir şey var. Kaşırken patladı ve o bölge kabuklandı. Sizce bu ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz lezyon uçuk virusü olarak kabul edilen Herpes simpleks tip 2’yee bağlı olabilir. Bu virüs cinsel ilişkiyle geçer ve maalesef vücuda bir kere girdikten sonra o bölgedeki sinir köklerine yerleşir. Bağışıklık sisteminizin zayıfladığı durumlarda tekrar alevlenir. Alevlenme sıklığını azaltmak ya da oluştuğunda iyileşme süresini kısaltmak amacıyla bazı antiviral ilaçlar vardır. Ama bunların hiçbiri virüsü yok etmez. Tanının kesinleştirilmesi için kan vererek gerçekten yaşadığınız HSV 2 enfeksiyonu mu onu öğrenin ve tedaviye başlayın.

Nasıl tedavi olacağım?

30 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile 1 hafta önce doktora gittim. Tahliller istedi, “Klamidya’ya yakalanmışsın” dedi. Bu hastalık nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup pek fazla bulgu vermez. Bazen vajinal akıntı ya da idrar yaparken yanmaya neden olabilir. Enfeksiyonun üst genital bölgeye yayılamasıyla, rahim ve yumurtalıkları içine alan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Uzun vadede kısırlık veya dış gebeliğe sebep olabilir. Hatta doğumda enfeksiyon varsa, bebek doğum kanalından geçerken gözlerine bulaşabilir, fark edilmezse körlüğe bile neden olabilir. Korunmak, enfeksiyonu taşıdığı bilinen kişiyle cinsel ilişkiye girmemek ya da kondom kullanmakla olabilir. Tedavisi antibiyotiklerle epey kolaydır. Partnerin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince 7 gün ilişkiye girilmemelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder