Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık sorunu varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık sorunu varsa...

Haberin Devamı

Erkek kısırlıkla karşı karşıya ise varikosel için muayene edilmeli. Sorun varsa mikrocerrahi yöntemle ameliyat yapılmalı. Baba olmakta sıkıntı yaşayan erkeğin aşılama veya tüp bebekte de şansı düşük olduğundan varikosel ortadan kaldırılmalı...

SORU: Ameliyat olmam gerekir mi?

Bende varikosel var. Doktor ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ben kararsızım. Çocuk sahibi olmayı düşünüyoruz. Birkaç defa sperm testi yaptırdım. Sonuçlara bakarak ameliyat olmam gerekir mi? Sonuçları gönderdim.

CEVAP

Ülkemizde 1993 yılında ilk mikrocerrahi varikosel ameliyatını başlatmış ve günümüze kadar 5 binden fazla sayıda bu ameliyatı yapmış olduğumdan bu konuda çok fazla okurumuzdan soru geliyor. Varikosel tanısı ve ameliyatı çok hassas konulardır; gereksiz ameliyat veya ameliyatın yetersiz yapılması sonucu birçok kişi hayal kırıklığına uğramaktadır. Kısırlık sorunu olan her erkek varikosel için muayene edilmeli ve varikosel varsa mutlaka öncelikle varikosel ameliyatı mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Varikoseli olan erkeklerin aşılama veya tüp bebek tedavilerinde başarı şansı düşük olduğundan öncelikle varikosel sorunu halledilmelidir. Bu konuda geniş bilgiyi www.varikosel.com.tr sitesinde bulabilirsiniz.

SORU: Aşılama uygun mu?

2014’te varikoselden ameliyat oldum. Ameliyattan önce sperm sayım iyi ama kalitesi ve hareketsizlik düşüktü. Ameliyattan sonra tahlil yapılmadı. Doktor “6 ay bekle, gebelik olmazsa ilaçla destek vereceğiz” dedi. Sonuç alınmazsa aşılama yapılacakmış. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Varikosel ameliyatından 3-4 ay sonra spermiyogram yapılarak durumun değerlendirilmesi uygundur. Çıkacak sonuç ve yapılmış olan ameliyatın el muayenesi ile değerlendirilmesi sonucu bir planlama yapılabilir. Spermiyogram neticesi normal değerlere ulaşılmış ise 6 ay kadar kendiliğinden hamilelik oluşmasını beklemek uygundur. Ameliyatın teknik olarak başarılı olmadığı hallerde mikrocerrahi düzeltme ameliyatı gündeme gelebilir.

SORU: Önlem alınır mı?

36 yaşındayım, cinsel sorunum yok. Ama ileride iktidarsız olma fikri bile beni çok korkutuyor. İleride iktidarsız olmama neler sebep olabilir?

CEVAP

Öncelikle yaşlanmayla cinsel fonksiyonlarımız azalır. Ama sertleşme sorunu yaşlanmanın bir sonucu değildir. Yaşlanmanın yarattığı psikolojik durum olumsuzluk yaratabilir. Esas olarak kronik hastalıklardan yüksek tansiyon, diyabet (şeker), kalp-damar hastalıkları ve depresyon risk faktörlerindendir. Sağlıksız yaşam koşulları, sigara kullanımı, stres ve alkol bağımlılığı da sertleşme sorununa yol açabilir. Tansiyon düşürücüler (beta-blokerler, tiazid diüretikler) ve anti-depresanlar gibi bazı ilaçlar da sertleşme sorununa neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder