Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık nedeni olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık nedeni olabilir

Haberin Devamı

Boşalma sırasında meninin dışarı çıkmak yerine geriye, mesaneye doğru kaçması bazı şeker hastalarında görülen hatta kısırlık nedeni olan bir sorun. Çocuk sahibi olmak isteniyorsa bazı ilaçlarla öne doğru boşalma sağlanır. Ya da mesaneye kaçan spermler toplanıp aşılama ya da tüp bebekte kullanılır...

SORU: Acaba baba olamaz mıyım?

10 yılı aşkın süredir varikoselim var. Sperm sayımı yaptırdım. Size yolluyorum. Ameliyat olmadan çocuk sahibi olabilir miyim? Ne zaman ameliyat olmamı önerirsiniz?

CEVAP

Ülkemizde yapıan birçok meni tetkiki gibi sonuçlarını yazdığınız tetkikin de bilimsel kurallara uygun yapılmadığı yazdığınız sonuç formatından anlaşılıyor. Öncelikle bir androloji departmanı olan, yani kısırlık konusunda uzmanlığı olan bir laboratuvara giderek meni tahlili yaptırın, bunu bir üroloji-androloji uzmanına danışın. Eğer tahlil sonuçları düşükse ve muayenede varikosel saptanırsa bir an önce ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile ameliyat olmanızı öneririm. Bu konuda bir üniversitenin üroloji bölümüne, örneğin görev yaptığım İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Üroloji Kliniği’ne başvurabilirsiniz.

SORU: Canlı ya da ölü hücre yokmuş

32 yaşındayım ve 14 yıldır şeker hastasıyım. 3 yıldır evliyim. Özel bir hastanede sperm testi yaptırdım. Sonuçta ölü veya canlı hücre bulunamadı yazıyor. 1 veya 2 damla sperm geliyor, üstelik su renginde. İlaç kullandım ama fayda görmedim. Doktor “Ameliyat gerekiyor” dedi. Ama garanti veremedi. Ben de ameliyat olmadım. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Meninin boşalma sırasında dışarı çıkması yerine geriye, mesaneye doğru kaçması bazı şeker hastalarında görülen ve kısırlık nedeni olabilen bir sorundur. Eğer sorununuz bu ise bazı ilaç tedavileri ile öne doğru boşalmayı sağlamak mümkün olabildiği gibi mesane içine kaçan spermleri de uygun şekilde toplayarak aşılama veya tüp bebek yöntemlerinde kullanmak kısırlık açısından çözüm olabilir. Ameliyat ancak meni kanallarını ilgilendiren bir tıkanıklık nedenini ortadan kaldırmak için uygun olabilir.

SORU: Kısır olma ihtimalim var mı?

18 yaşındayım ve sol testisim şiş. Yumurta büyüklüğünde şişlik var. Bunu koşarken kasıklarımdaki ağrıdan fark ettim. Bu normal mi? Kısır olma ihtimalim var mı?

CEVAP

Yumurtanızdan başka yanında bir kitle daha elinize gelmesi basit bir kist olabileceği gibi hayatı tehdit eden tümöral bir kitle de olabilir. Bu gibi kitleler genellikle ağrısız olduğundan hastalar tarafından fark edilse bile hekime başvurulmayabilmektedir. Bir üroloj uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder