Esra Karayel Kısa vadede yön yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Kısa vadede yön yukarı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks olumlu veri akışının desteğiyle artan işlem hacmiyle yukarı yönde hareket etti.

Yatırımcılar geçen hafta yurt içinde ekonomik verileri ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısını takip etti. Yurt dışında ise Amerika Merkez Bankası Fed tutanakları izlendi. Borsa İstanbul’da endeks, veri ve olumlu haber akışı desteğiyle yükselişle 78 bin 61 kapattı. Hava olumluya döndü Mart ayı cari işlemler dengesi verilerinin piyasa beklentisinin altında kalması ve uluslararası yatırım bankalarının Türk hisse senedi piyasası yatırım yönünde açıklamaları, yükselişte etkili oldu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında Merkez Bankası toplantısı en önemli gündem maddesiydi. Merkez Bankası’nin haftalık repoda 50 baz puan indiriminden sonra gösterge faizde düşüş oldu. Gösterge vade 24 Şubat 2016’da faizler yüzde 8.76 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. İhaleler izlendi Hazine tarafından gerçekleştirilen üç ihale takip edildi. Piyasalardaki olumlu veri akışı sonrası dolar/TL 2.08’den kapattı. Fed’in piyasalara yapılan para girişinin bir süre daha korunacağı açıklaması piyasalarca olumlu karşılandı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda çok olumsuz bir veri akışı olmazsa endeksin yukarı hareketine devam etmesi muhtemel

Küresel piyasalarda Fed açıklamaları ve Amerika ekonomik verilerinin iyi gelmesiyle oluşan olumlu hava, yurtiçinde yukarı trendi destekliyor. Teknik olarak Borsa İstanbul’da 75-76 bin bandı güçlü bir destek konumunda bulunuyor. İlk hedef 81 bin 300 Endekste 76 bin 500 seviyesi aşağı yönlü kırılmadıkça orta vadede hedef 81 bin 300 seviyesi olarak gözüküyor. Bu dönemde finansal tabloları iyi gelen hisseleri takip etmenizi tavsiye ederim. Para piyasalarında daha sakin geçecek bir haftaya girdik. Faiz oranlarında kısa vadede yüzde 8.50 önemli destek seviyesi olarak bulunuyor. Direnç ise yüzde 9-9.10 seviyelerinde gözüküyor. Yatırımcıların gösterge vadede (24 Şubat 2016) bu seviyelere dikkat etmeli. Dolarda 2.08 önemli destek Dolar/TL’de 2.08 destek seviyesi önemli. Dirençler ise 2.12 ve daha sonra 2.15 seviyesinde bulunuyor. Taban ve destek oluşturma henüz netleşmediği için gelişmelere bağlı olarak sert hareketler de olabilir.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

AÇIKLAMALARLA İZLEYİN

Soru: BİM ve Enka hisselerim var. BİM’de temettü dağıtımı, Enka’da da bedelsiz artırım hakkında bilgi istiyorum. ? Aydın CENGİZ/İstanbul

Cevap: BİM bugün hisse başına 0.5 TL temettü dağıtmaya başlayacak. BİM’in 2013 karından dağıtacağı hisse başına 0.5 TL’lik temettü, şu anki fiyatlarla yüzde 1 temettü verimine denk geliyor. Enka ödenmiş sermayesini 3.2 milyar TL’den 3.6 milyar TL’ye çıkartacak. Şirketin yüzde 12.5 bedelsiz sermaye artırımı ise geçen hafta başladı.

İhaleyi kazanması olumlu

Soru: Koç Holding hissem var. Son bilgiler, gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. ? Ceyhun SERİNOĞLU/İstanbul

Cevap: Koç Holding ile ilgili son gelişme FenerbahçeKalamış Marina ihalesine katılması olarak bulunuyor. İhale Fenerbahçe-Kalamış Marina’nın 30 yıllık işletme haklarını kapsıyor. Anadolu yakasında yer alan bin 290 yat kapasiteli marina şu anda Koç Holding iştiraki Setur Marina tarafından işletiliyor. İhaleye halka açık olmayan altı şirket daha katılıyor. İhalenin kazanılması şirket hisselerine olumlu etki yapabilir.

Haberin Devamı

İştirakin sermaye artırımı oldu

Soru: Karel Elektronik hissesini üç aydır bekliyorum. Şirketin sermaye artırımı konusunda bilgi verir misiniz? ? Hakan ALP/İstanbul

Cevap: Karel Elektronik, yüzde 26.38 oranında iştiraki olan ezuce Inc. şirketinin olası bir milyon dolarlık sermaye artırım işlemi gerçekleşti. Şirket bu sermaye artırımına 500 bin dolar nakit ile iştirak etti. Orta ve uzun vade için şirket hisselerinin takip edilmesinde fayda var.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: İhlas Ev Aletleri hissem var. Hisseyle ilgili satış işlemi olmuş. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Teknik olarak hissede kısa vade için yön ne gözüküyor? ? Fatih CAN/İstanbul

Cevap: İhlas Ev Aletleri, İhlas Madencilik’in BIST de işlem gören paylarına ilişkin olarak 1.75-1.94 fiyat aralığında, 7 milyon 892 bin 462 adet, 14 milyon 230 bin 885 TL tutarındaki satış işlemi gerçekleşti. Şirket ile ilgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz. Teknik olarak hissede kısa vade için yön yatay olarak gözüküyor.

Sermaye artırım işlemi tamamlandı

Soru: T. Sınai Kalkınma Bankası’nın sermaye artırımı işlemi tamamlandı mı? ? Hüseyin ERKUL/İstanbul

Cevap: T. Sinai Kalkınma Bankası, çıkarılmış sermayesinin 200 milyon TL tutarındaki kısmının 2013 karından karşılanarak 1 milyar 300 bin TL'den 1 milyar 500 bin TL'ye yükseltilmesine ilişkin sermaye artırımı ile ilgili işlemleri tamamlandı.

Yatırım kredisi aldı

Soru: Kardemir D hissesini bir süredir tutuyorum. Şirket yeni bir anlaşma yapmış. Konu ile ilgili bilgi rica ediyorum. Sizce satım için uygun zaman mı? ? Faruk SAMET/İstanbul

Cevap: Kardemir, yatırım programı içerisinde yer alan ‘Demiryolu Tekeri Üretimi Tesisi’ yatırımının yurtdışı harcamalarının finansmanında kullanılmak üzere Hermes garantisinde KfW IPEX Bank ile Şirketi arasında 93 milyon 225 bin euro'luk yatırım kredisi anlaşması imzaladı. Şirket hisselerinizin satım zamanı, sizin hissedeki maliyetinize ve getiri hedefinize bağlı. Eğer öngördüğünüz getiri hedefinizi tutturduysanız kademeli olarak satış gerçekleştirebilirsiniz. Hissenizi işlem hacmiyle birlikte destek ve dirençleriyle takip etmenizde fayda var.

Tesisler devreye girdi

Soru: Trakya Cam’ın Rusya tesislerinde son durum nedir? ? Bilal TAN/İstanbul

Cevap: Trakya Cam Rusya tesisleri devreye girdi. Trakya Cam Rusya’daki 230 bin ton kapasiteli düz cam tesisi ile 800 bin araç setlik oto cam tesislerini ateşlediğini açıkladı.

Sözleşme imzalandı

Soru: Carrefoursa’da satış işlemi konusunda bilgi verir misiniz? ? Mehmet EMİR/İstanbul

Cevap: Carrefoursa ile Genyapı arasında, Genyapı tarafından işletilmekte olan toplam on beş adet süpermarketin şirkete satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Demirbaş Satım Sözleşmesi imzalandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder