Tamer Heper Kiraya verilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kiraya verilebilir

Evsahibimiz üç yıl önce bizi, “Kızım oturacak” diyerek evden çıkardı. Önce dava açtı, biz de müşkülde kalmamak için dava esnasında evden çıktık. Ancak biz çıktıktan sonra bu yeri kiraya vermiş. Oysa üç yıl müddetle veremezmiş. Doğru mu? Biz ne yapabiliriz? İ.N.

Kiralayan ihtiyaç nedeni ile dava açıp, davayı kazanıp, ilamı icraya koyduktan sonra kiracı bu yerden çıkarsa kiralayan bu yeri üç yıl müddetle bir başkasına kiralayamaz. Ancak dikkat ederseniz yukarıdaki cümleyi biraz uzun tuttum. Kiralayanın üç yıl müddetle bir başkasına kiralama yasağının şartları var.

Birincisi mahkeme kararı olacak, ikincisi mahkeme kararı icra takibine konu edilmiş olacak. Kiracı icra takibi üzerine çıkmış olacak. İcra takibi başlamadan kiracının çıkması halinde kiralayanın üç yıl kiraya verememe yasağı gündeme gelmez. Bu halde kiracı kendiliğinden çıktı kabul edilir ve müeyyide uygulanmaz. Siz de mahkemeye verilince, müşkülde kalmamak ve icra takibine muhatap olmamak için evden çıktığınıza göre kiralayan bu yeri dilediği zaman kiraya verebilir.

Terekede payınız var
Benim eşim 2000 yılında vefat etti. Babasından miras kalan mallar vardı ama ölümünde henüz mirasçıların üzerine geçirilmemişti. Ben sonradan evlendim. Şimdi bu mirasta payım var mı? B.G.

Miras, miras bırakanın ölümü tarihi itibariyle hükümlerini gösterir. Sizin eşiniz vefat ettiğinde babasından miras kalan mallar henüz fiilen paylaşılmamış olabilir ancak eşiniz mirasçıdır ve payı saklıdır. Miras olarak malın paylaşımı veya mahkemeden veraset ilamının alınmasının belli bir süresi yoktur.

Sadece beyanname vermenin süresi vardır o kadar. Ancak veraset ilamı geç alındı diye mirastan mahrum kalınmaz. Sizin vefat eden kocanızın babasından hakettiği miras payı onun terekesi içindedir ve onun da ölümü ile mirasçılarına geçer. Eşinizin ölümünde evlilik birliğiniz mevcut olduğu için tüm malvarlığı ve mirastan payına düşen malvarlığı tereke içindedir ve bunlar üzerinde hakkınız vardır.

Haberin Devamı

Mirası beklemeyin
Eşim bankadan vekaleten ağabeyine para çektirdi. Bu parayı ağabeyi kullandı ama geri ödemedi. Şimdi kendilerine babadan miras kaldı. Bu parayı ödeme gücü olacak, parayı nasıl ödettiririz? R.L.

Kayınbiraderinizin eşinize bir borcu var. Bu para elbette talep edilecek, ancak bunun tek yolu yasal yollarla paranın talep olunmasıdır. Bunun için ilk başvurulacak yol icra takibidir. Eşiniz ağabeyi aleyhine icra takibine başvuracak. Bunun için de mirasın paylaşılmasını beklemeye gerek yok.

Miras paylaşılmadan icra takibini başlatır, takibin kesinleşmesini bekler, miras paylaşımında da ağabeyine düşen hisseye haciz koyar. Tavsiyem paylaşımı beklemeden bu işe başlamasıdır ki anlattığım takip usulü kağıt üzerinde kolay görünmekle birlikte tatbikata geldiğinde zaman alabilmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder