Siyaset Kıran kırana pazarlık
Paylaş
Kıran kırana pazarlık

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın görüşmesinde Afganistan'a gönderilecek Mehmetçik ve İran'ın nükleer programı konusunda sıkı pazarlıklar yaşandı

Başbakan Erdoğan ve Amerika Başkanı Barack Obama’nın, aylardır merakla beklenen görüşmesi dün Beyaz Saray’da gerçekleştirildi. Yarım saat olarak planlanan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmede ağırlıklı olarak Afganistan’a Türkiye’nin asker katkısı ve İran’ın nükleer programı konuları ele alındı. Toplantının ardından iki lider basının karşısına çıktı.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE ÖNEMLİ OYUNCU’

Obama gazetecilere yaptığı açıklamada, her iki ülkenin de ‘her nerede olursa olsun terörizmi yenme kararlılıklarını’ yinelediklerini söyledi. Obama ayrıca, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü konusunda Türkiye’nin ‘önemli bir oyuncu’ olabileceğine inandığını ifade etti. Obama, “Türkiye’nin laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olması yalnızca bölgesinde değil dünyada istikrar ve barışa çok önemli katkı yapacağını gösteriyor” dedi.

‘RUHBAN OKULU AÇILMALI’

Amerika Başkanı ayrıca 7 askerin şehit olduğu terör saldırılarından dolayı Erdoğan’a başsağlığı dilediğini belirtti. Erdoğan’a Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde attığı adımlardan dolayı teşekkür ettiğini anlatan Obama, bu süreci devam ettirmesi için Başbakan’ı cesaretlendirdiğini de sözlerine ekledi. Obama ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönündeki çağrısını yineledi.

Haberin Devamı

İKİ BAKANA KRİTİK GÖREV

Erdoğan da açıklamasında İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yollardan çözüme kavuşturulması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Başbakan görüşmede, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Yukarı Karabağ meselesinin çözümüyle ilgili girişimlere verdikleri önemin altını çizdiklerini söyledi. Erdoğan, “Artık model ortaklıkta ilşikilerin içeriğinin nasıl doldurulacağının adımları atılmaya başlandı. Bunun ekonomik, ilim, sanat, askeri birçok boyutu var” diye konuştu. Başbakan’ın verdiği bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, bu süreci idare etme konusunda görevlendirildi.