Cumartesi Postası Kiralık lüks giyer misiniz?

Kiralık lüks giyer misiniz?

Paylaş
Kiralık lüks giyer misiniz?

Dünyada yükselen trend, ünlü markaların ürünlerini internet sitelerinden kiralamak. Dev markaların binlerce lira değerindeki ürünlerine paranızın yettiği zaman dilimi süresince sahip olabilirsiniz

Hatta ünlü Hollywood yıldızlarının, dünya jet sosyetesinin de giderek daha sıklıkla başvurduğu bir yöntem bu. Yani sadece parası satın almaya yetmeyenlerin başvurduğu bir yol değil. Artık kadınlar özel bir gecede kullanmak için bir Chanel çantaya 10-12 bin dolar verip satın almak yerine bu ürünleri kiralayan sitelerden 100 dolara kiralamayı tercih ediyor. Böylece hayalini kurduğunuz Chanel çanta bir hafta sizin olur, istediğiniz yere kullanabilirsiniz.

Dünyada giderek yükselen ‘borrowed luxury’ adlı bu trend, ünlü markaların ürünlerinin, bu amaçla kurulmuş web siteleri aracılığıyla bir süre sizin olması fikrine dayanıyor. Bu ürünleri haftalık ya da aylık kiralama olanağınız var.

Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada, D&G, YSL, DKNY, Jimmy Choo, Miu Miu, Balenciaga, Moschino aklınıza hangi lüks marka gelirse o markanın çanta, ayakkabı, giysi, gözlük ve aksesuarlarına kısa bir süre için de olsa sahip olmanın zevkini yaşayabiliyorsunuz. Hatta bu sitelerden mücevher bile kiralayabiliyorsunuz. Bunun için sadece o siteleri tıklamak ve üye olmak gerekiyor.Üyelik bedeli ise 10-50 Euro arasında değişiyor.

Türkiye’de de yeni kuruldu

Son zamanlarda dünyada çok yaygın olan bu sistem Türkiye’de de faaliyete geçti. www.luxinabox.com adlı bu siteyi kuran Yasemin Alpacar’la konuştuk...

Luxinabox’ın kuruluş hikayesi nedir?

Luxinabox fikri aslında 3 senelik. Ben de herkes gibi çanta kiralama fikriyle ‘Sex&the City’ filmiyle tanıştım. Ancak çanta merakı seneler öncesine, ‘it bag’ çılgınlığı başlamadan çok öncesine dayanıyor. Hep bu merakım üzerine bir iş yapmak hayalini kurdum, beni yakından tanıyan arkadaşlarım da hep bunu söylediler. Sex & the City’de konsepti duyduğum anda da “işte bu benim yapmam gereken iş” dedim.

Son 3 sene araştırarak ve bu işin Türkiye’de nasıl yapılabileceğini düşünerek, sonra da sistemi kurarak geçti. 15 sene boyunca halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektöründe çalıştım. Geçmişte 7 sene boyunca dünyanın en büyük FMCG (hızlı tüketim malları) firmalarının birinde uluslararası çok önemli markaların marka yöneticiliğini yaptım.

Bildiğim kadarıyla Türkiye’de daha önce bu işi yapan bir site yoktu. İnternet üzerinden kiralama işine girerken risk almaktan korkmadınız?

Dünyanın pek çok ülkesinde kiralama sistemi gayet düzgün bir şekilde yürüyor. Bu konuda en gelişmiş ülke Amerika ve pazar çok büyük. Sadece yurt dışında çoğu sitede siteye üye olduğunuzda bir üyelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Biz bunun Türkiye’de çok mümkün olamayacağını düşündüğümüz için üyeliğimiz ücretsiz. Türkiye kiralama sistemiyle luxinabox sayesinde tanıştı.

Bizim misyonumuz ilk etapta Türk kadınlarını kiralama konseptine alıştırmak. Buradaki düşüncemiz ise ‘her beğendiğimiz şeye sahip olamayız zaten buna gerek de yok!’ Hangi kadınla konuşsanız mutlaka bir anlık istekle alınmış gardırobunun bir köşesinde duran ve kullanılmayan bir eşya vardır. Burada luxinabox devreye giriyor; biz kadınların gizli gardırobu olmak istiyoruz. Önce deneyin bakalım beğenecek misiniz? Gerçekten bu çantayı istiyor musunuz?

Geçenlerde bir müşterimiz luxinabox hizmetini “yiyip yiyip kilo almamak gibi bir şey” olarak tanımladı. Bu çok hoşumuza gitti. Merak ettiğiniz, istediğiniz bir çantayı dilediğiniz gibi kullanıyorsunuz. Daha sonrasında da “Ben bunu neden aldım” diye bir suçluluk duygusu duymuyorsunuz. Bunun dışında sitede limited edition (sınırlı sayıda üretilmiş) çantalar da mevcut. Gece çantalarında kadınlara çok geniş bir yelpaze sunuyoruz. Geceliği 35 TL’ye çanta bulmaları mümkün.

Yapılan her iş bir risk taşır. Tabii ki başlamadan önce ortaya çıkabilecek tüm riskleri tarttık ve tartıştık. Sistemimizi de çıkabilecek risklere karşı kurduk. Korku duymuyoruz, sadece ilk olmanın verdiği müthiş bir heyecan duyuyoruz. Tüm çözüm ortaklarımız da aynı heyecanla çalışıyorlar. Sürekli yeni fikirler üretiyoruz. Müşterilerimizden gelecek her türlü fikre de çok değer veriyoruz. Görmek istedikleri markaları, ürünleri bizle paylaşmalarını istiyoruz.

Sitenin ismi neden Luxinabox?

İsim çalışmasını yaparken ilk aklıma gelen isim buydu aslında. Düşünün ki bir kadın olarak size kocaman bir kutu gelmiş ve içinden birbirinden güzel çantalar, aksesuarlar çıkıyor. Aradığınız tüm lüksleri bulabildiğiniz bir kutu. O nedenle de alt metnimiz “En son ne zaman şımartıldınız?”. Luxinabox’da kadınlar kendilerini şımartacak her türlü lüksü bulacaklar.

Sitede sistem nasıl işliyor?

Luxinabox’tan alışveriş yapabilmek için siteye üye olmak gerekiyor. Öncelikle ücretsiz www.luxinabox.com üyelik formunu doldurup sitenin üyesi olunuyor. Daha sonra keyifle alışveriş yapıyorsunuz. Beğendiğiniz ürün veya ürünlerin kiralama sürelerinden birini seçiyorsunuz. Kredi kartıyla ödemenizi güvenli bir şekilde site üzerinden yapıyorsunuz. Sipariş formu site üzerinden bize ulaştığında, müşterilerimize siparişlerinin bize ulaştığına dair bir e-mail gidiyor.

Müşteri hizmetleri sipariş veren müşterimizi arayarak randevulaşıyor.En geç 48 saat içinde sipariş formunda belirtilen adrese luxinabox görevlisi siparişi teslim ediyor. Teslimat esnasında ürün teslim formu ve müşteri kiralama sözleşmesi imzalanıyor. Görevli kimlik bilgilerini kontrol ediyor.Ürün teslim alınmadan önce bir hatırlatma maili yollanıyor ve 1 gün öncesinde müşteri aranıp randevulaşılıyor. Gerçekten müşteriye tüm esnekliği sağlamaya çalışan bir sistem.

Herkes siteye üye olabilir mi?

Siteye her isteyen üye olabilir.

Kiralayanlara nasıl güveniyorsunuz?

Kiralama sistemi karşılıklı güven gerektiriyor. Sistem kurulurken çıkabilecek sorunlar düşünülerek oluşturuldu.

Sitedeki ürünlerin orijinal olduğunu nereden bileceğiz?İnsanların güvenini siz nasıl sağlıyorsunuz?

Sitedeki çantaların tümü yüzde 100 orijinaldir. Bu konuda inanılmaz hassas davranıyoruz. Çantaların çoğunun içinde orijinal belgeleri bulunuyor ve müşterilerimize bu şekilde yolluyoruz. Onlardan da aynı şekilde geri yollamalarını istiyoruz. Luxinabox’dan ürün kiralayan herkes zaten ürünlerimizi gördüğü zaman yüzde 100 orijinal olduğunu anlıyor.

Hangi markaları sitenizde bulabiliriz?

Luxinabox’ta Hermes, Chanel, Bottega Veneta, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Fendi, Jimmy Choo, Judith Leiber, Louis Vuitton, Devi Kroell gibi belli başlı çanta markalarının tümünü bulabilirsiniz.

Hangi markalar siteye asla giremez?

Siteye asla giremez dediğimiz hiçbir marka bulunmuyor. Önemli olan markanın tasarımlarının müşterilerimize hitap etmesi. Siteye giremeyecek tek şey taklit ürünler.

Kiralama bedeli nedir?Kira fiyatlarını nasıl belirliyorsunuz?

Kira fiyatlarını belirleyen birçok etken var. Çantanın şu andaki piyasa değeri, bulunabilirliği, yeniliği, kondisyonu, vintage değeri bunlardan birkaç tanesi.

Gece çantalarında 1 günlük kirası 35 TL olan çantalarımız var, en pahalı gece çantamız Judith Leiber’in Crystal Evening Bag’i onun 1 günlük kirası 185 TL. Gündüz çantalarında ise 1 haftayı baz alırsak en ucuz çantalarımız 60 TL, burada Tod’s, Prada, Vuitton, Chloe gibi markaların çantalarını bu fiyata kiralayabilirsiniz. 2 gün isterseniz 35 TL.

Klasik Chanel 2.55’lerin 1 haftalık kiralama bedeli 150 TL. 2 gün için 110 TL. Sitenin en pahalı çantası Bottega Veneta’nın Crocodile Montaigne modeli. Bu krokodil çantanın 1 haftalık kirası 720 TL. Herkesin en çok sorduğu Hermes Birkin modelinin 1 haftalık kiralama bedeli ise 640 TL. Sitemizde herkese hitap edecek çok fazla fiyat aralığı var.

Ne kadar süreyle ürünler müşterilerde kalabiliyor?

Gece çantalarında 1 veya 2 gün olarak kiralama yapılabiliyor. Gündüz çantalarında ise 2 gün, 1 hafta veya 2 hafta kiralamak mümkün. Ancak müşterilerimizden uzatma isteği gelirse geri çevirmiyoruz.

Teslimat ve ödeme nasıl yapılıyor?

Ödeme internet üzerinden yapılıyor. İnternet üzerinden ödeme yapmak istemeyen müşterilerimiz müşteri ilişkilerini arayarak telefonla da ödeme yapabiliyor. Teslimat şu anda kendi elemanlarımız tarafından yapılıyor. Teslimat kapıdan kapıya... Geri teslim de luxinabox tarafından yapılıyor. Teslimattan 2 gün önce müşterilerimize bir mail atarak hatırlatma yapıyoruz. Bir gün öncesinde de müşteri hizmetlerinden arayarak geri alınmasıyla ilgili detayları (saat, yer) konuşuyoruz. Böylece müşterilerimize son dakikaya kadar esneklik sağlamış oluyoruz.

Elimize ulaşan ürün defolu ya da kirli geldi diyelim, ne yapıyoruz?

Böyle bir durum pek mümkün değil. Çantalar müşterilere yollanmadan önce mutlaka titiz bir incelemeden geçiriliyor ve her müşteriden geldikten sonra temizleniyor. Ancak bazı çantaların iç astarlarında bazen temizlenmeyle de çıkamayacak ufak lekeler olabiliyor. Zaten ürün açıklamalarında bu durum çantanın iç durumunu etkilemiş oluyor. En ufak bir leke bile çantanın iç durumunu mükemmelden, çok iyi veya iyi kategorisine düşürebiliyor. Bunu da mutlaka çantanın kira bedeline yansıtıyoruz. Şu ana kadar hiçbir memnuniyetsizlikle karşılaşmadık.

Ürünler size temizlenip mi geri veriliyor?

Temizleme luxinabox’a ait. Bu konuda müşterimizden herhangi bir talebimiz yok.

Neden sadece çanta kiralıyorsunuz? İleride mücevher, gözlük gibi ürünler de siteye girebilir mi?

Luxinabox kadınların en büyük tutkusu olan çanta ile yola başladı. Sitede de belirttiğimiz gibi çok yakında aksesuar koleksiyonumuzu müşterilerimize sunacağız. Koleksiyonumuz hazır. Burada da Chanel, Kenneth Jay Lane, Christian Dior, Alexis Bittar gibi markaları luxinabox’da bulabileceksiniz. Daha sonrasında kutudan başka sürprizler de müşterilerimizle buluşacak...

RÖPORTAJ: MERVE ÖZAYTEKİN

mozaytekin@posta.com.tr

4

Haberin Devamı