Özlem Denizmen Kiralık ev arıyorum!
HABERİ PAYLAŞ

Kiralık ev arıyorum!

Haberin Devamı

Eylül yaklaştı, okullar açılacak. Ekim ayındaki kurban bayramından sonra düğünler artacak. Ev kiralayacaklar şimdiden hazırlığa başladı

DİKKAT!

Ev kiralamadan önce satın alma olanaklarını araştırın.

Gönül isterdi ki herkesin kendi evi olsun. Ama evlenecekler için genelde ilk başlangıç zor olur. Masraflar fazla, iş hayatına yeni atıldıkları için gelir az. Eğer aile desteği ve birikim yoksa, ev almak ilk başlarda pek mümkün olmaz.

Bu nedenle tek çare kiralık ev tutmaktan geçer. Başka illerde üniversite okuyacak çocukları olan aileler için de durum pek farklı olmaz. Yurtlarda yer bulma çabası bir yana annelerin evlatlarının ev ortamından uzaklaşmasına gönlü elvermez.

[[HAFTAYA]]

Yeni yuva kuracaklar için işte size birkaç tüyo:

Yeni evlenecekler için


Önce nişanlınızla oturun konuşun. Elbette herkes büyük, güzel, her şeyi tam bir ev kurmak ister. Ama önemli olan beraberliğiniz. İlk başta bütçenize göre bir yuva kurun. Zaman içinde her şeye sahip olabilirsiniz. Küçücük bir ev size yeter. Hani derler nohut oda bakla sofa.

Öğrenci evi kurmak

Çocuğunuz artık evden ayrılacak. O kadar üzülmeyin, tatillerde yine sizin yanınızda. Çocuğunuza ev tutmak istiyorsanız öncelikle bütün masrafları tek başınıza yüklenmeyin. Ev arkadaşları olsun. Hem masraflar paylaşılır hem birbirlerine destek olur, arkadaşlık yaparlar. Kiralayacağınız ev okula yakın olsun. Yeni eşyalar döşemek yerine sakladığınız eski eşyalarınız varsa onları kullanın.

Bütçe çalışması

Ev aramaya başlarken bir yandan da bütçe oluşturun. İnternet sitelerinden sahibinden ilanlarına bakarak ev bulma şansınızı deneyin. Eğer emlakçı vasıtası ile ev tutmak zorundaysanız emlakçıyla mutlaka pazarlık edin. Normalde kiralık ev komisyonu yıllık kira tutarının yüzde 10’u kadardır. Bütçe hazırlarken ilk ayın kirası, depozito, emlakçı komisyonu, elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet bağlama ücretleri, nakliye ve servis masraflarını unutmayın.

Her şeyi önceden hesaplayın

Öncelikle liste hazırlayın. Yol parası artacak mı? Eşyalarınız sığacak mı? Burada en önemli nokta evin ihtiyaçlarınıza uygun olması.

Semt: İşe, okula yakın olmalı. Oturmak istediğiniz semtte toplu ulaşım araçlarının güzergahlarını kontrol edin. Arabanız varsa park yeri olması çok önemli. Kilometreyi hesaplayın. Aylık ulaşım bütçenize uygun mu? Ekstra yük getirecek mi? Alışveriş merkezleri, market, bakkal, eczane gibi yerlere uzaklığını kontrol edin.

Evin konumu: Kuzeye bakan evleri kışın ısıtmak biraz daha zordur. En ideali güney cepheli evlerdir. Tüm gün güneş alacağı için evi ısıtmak için fazla yakıt harcamazsınız. Mevcut ısınma bütçenizin yükselmemesi bütçenizin dengesi açısından önemli.

Evin durumu: Boya, badana, zemin tadilatı gerektiriyor mu? Evin banyosuna bakın, su alıyorsa veya küflenme başlamışsa sürekli masraf çıkarır. Evle ilgili masrafları ev sahibi karşılamıyorsa illa evi beğendiniz diye bu masrafların altına girmenize gerek yok. Su ve elektrik tesisatının da sağlam olduğuna emin olun. Bütün bunlar taşındıktan sonra ekstra masraf kapısı olabilir.

MUHİT

Zengin muhitte ev tutmayın. Harcaması çok olur.

Taşınma aşamasında ne yapmalı?

Yeni evlenecekler aldıkları her yeni eşyayı tuttukları eve götürecek. Eğer aile yanında değilseniz, ayrı ayrı evlerde yaşıyor ve evlerinizi birleştiriyorsanız gereksiz eşyalardan kurtulmanın tam zamanı. Öğrenci evi için ise durum biraz farklı. Eski eşyalarınızı ne kadara göndereceğinizi hesaplayın. Nakliye daha fazla tutuyorsa onları satıp, parasıyla çocuğunuza ev tuttuğunuz ilden ikinci el eşya almak daha avantajlı olacak.

Eşya detoksu: Öncelikle götüreceğiniz eşyaları listeleyin. Kullanmadığınız giysileri ayırın. Kitap, DVD, aksesuarlar, tabak çanak... Fazlalıkları bir masanın üzerine yığın. Kutulara koyun. Satabildiklerinizi satın, fazla eşyaları dağıtın.

Nakliye bütçesi: ‘Bir kamyon, birkaç taşıyıcı tutup işi hallederim’ diyorsanız eşyaları kendiniz paketlemelisiniz. Marketleri dolaşıp karton toplayın. Hırdavatçıdan alacağınız birkaç koli bandı, arkadaşlarınızdan toplayacağınız gazeteler işinizi görür. Kırılacak ve kıymetli eşyalarınızı gazetelere sarın. Eğer kapıdan kapıya nakliye şirketiyle taşınmak istiyorsanız biraz mesai harcamanız gerek. İnternetten araştırın. Sökülecek ve tekrar monte edilecek eşyalarınız için konuşmayı unutmayın. Eşyalarınızın miktarı ve gidilecek mesafe fiyatı etkiler. Azla yetinmeyin, en az 5-6 firmadan fiyat alın. Taşınma bütçenizde en tasarruflu ve size uygun olanı seçmeye özen gösterin. Taşınma sırasında öğle yemeği ve gün sonunda bahşiş vermeniz de gerekebilir. Nakliyeci firmaya da bahşiş miktarını açıkça sorun, sürpriz olmasın.

Alt yapı: Taşınmadan en az 10 gün önce harekete geçmeniz lazım. Elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinizi kira kontratı ile üzerinize almalısınız. Abonman ücretleri peşin veya faturaya taksitle yansıtılıyor. Bu ücretleri öğrenin. Taşınma bütçesine ya da aylık bütçenize eklemeniz gerekecek. Telefon, internet ve kablolu TV nakillerinizi de taşınmadan önce halletmeniz gerekecek.

Servisler: Yeni evinize taşındığınızda hemen servisleri de ayarlamanız gerekecek. Şofben, klima, nakil gibi servisler için ne kadar ödemeniz gerektiğini de taşınma bütçenize eklemelisiniz. Eğer nakliye şirketi sadece avizeleri söküyorsa, o gün için bir de elektrikçi ayarlamanız gerek. Ama daha önceden elektrikçiyi eve götürüp fiyat teklifi alın.

GÜNÜN SORUSU


Yapacağın en iyi yatırım: Çalışmak

Soru:
Ev kadınıyım. Babamın bana verdiği bin lira limitli kredi kartım var. Bununla bir şeyler yapmak istiyorum. Sigortam yok onu mu yatırsam, bireysel hesap mı açsam, altın mı alsam? Hep kâr sağlamak istiyorum. Beni yönlendirirseniz çok sevinirim. Zeynep Cevap: Kredi kartı borçlanma aracı değil. Sen bu kartı acil durumlar için bir kenarda tut. Babanla konuşup sana kredi kartı vermek yerine sigortanı ödemesini ya da sana Bireysel Emeklilik Hesabı açmasını isteyebilirsin. Benim tavsiyem, kendine yapacağın en iyi yatırım çalışmaktır. Evde çalışarak kendi işini de yapabilirsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder