Tamer Heper Kirada zamanaşımı süresi beş yıl
HABERİ PAYLAŞ

Kirada zamanaşımı süresi beş yıl

Haberin Devamı

21 Temmuz günlü yazınızda kira konusunu işlemiştiniz. Bu yazıda bahsettiğiniz husus kira gelirleri kanunu ile mi ilgili, değil ise kaynağı redir. Bunu açıklamanız benim için çok önemli önemli bir ihtilafımı halletmiş olacağım. M.Y.

21 Temmuz günlü yazımı elime aldım ve okudum. Bir kira ihtilafı, yazımın başında anlattıklarım kiracının sözleşme bitmeden kiralayanı terk etmesi halinde ödenecek tazminatla ilgili. Bunlar Borçlar Kanunu’nu ilgilendiren hususlar. Ancak kiracının erken çıkması halinde ödenecek tazminatın, kiralananın aynı şartlarla yeniden kiraya verilmesine kadar geçecek zamanla sınırlı olduğu hususu Yargıtay kararlarından geliyor. Bunları daha önce de yazdım. Kiracıdan teminat alınması hususu bir yıldır yine Borçlar Kanunu’na girmiş bir husus.

[[HAFTAYA]]

Daha önce de alınıyordu. Teminat genel bir kavram, borç ilişkisinin her türünde uygulama alanı bulur. Bir yıldır kanunumuza kira ilişkisi nedeni ile giren husus, teminatın üç aylık kira bedelini geçemeyeceği hususu. Bir de kira ilişkisindeki teminatın bankaya yatırılacağı şartı. Bu şartın önemi nereden geliyor? Önemi kiracı veya kiralayan yönünden yok da bankalar yönünden var. Mevduat sıkıntısı çeken bankalar için yıllarca sorunsuz biçimde bankada kalacak iyi bir kaynak. Yani yararı taraflara değil bankalara. Son aylarda dikkat ettim vatandaş da bu hususa dikkat etmiş olacak ki teminatına bankaya yatıran pek yok. Yazımın en sonunda da kira borcunun beş yılda zamanaşımına uğradığını yazmışım. Galiba okuyucumun özellikle dikkatini çeken bu husus olmuş. Beş yıllık süre nereden geliyor? Bu beş yıllık süre Borçlar Kanunu’nun 147. maddesinden geliyor. Bu maddenin birinci fıkrasına göre; “Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler için beş yıllık zamanaşımı uygulanır.” Zamanaşımının kaynağı da budur. Sözünü ettiğim maddede beş yıllık zamanaşımına tabi başka borçlar da var ama konu kira olduğu için sadece ilgili fıkrayı aldım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder