Tamer Heper Kiracınız değil
HABERİ PAYLAŞ

Kiracınız değil

1999 yılında eşimden boşandım. Eşim bana ait bir evde oturmaya devam etti. Hatta evi üzerine yapmamı istedi, bunu başaramadı. İşi tehdide vardırdı ama oturmaya da devam etti. Bugün bu ev bana lazım. Dolayısı ile çıkmasını istiyorum, bunu çıkartma imkanım var mı? Geçmiş beş yıllık kira alabilirmişim. Bu doğru mu? B.S.

Öncelikle bir ayrıma dikkat çekmek istiyorum. Evde oturmakta olan eski eşiniz sizin kiracınız değil. Bu nedenle tahliyesi kira mevzuatı çerçevesinde olmayacak. Ancak fuzuli işgal nedeni ile tahliyesini isteyebilirsiniz. Bunun sonucu yine tahliyedir ama kira ilişkisi söz konusu değil. Yine buna bağlı olarak beş yıllık kira isteyebileceğiniz söylenmiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu beş yıllık ‘ecrimisil’dir, kira değildir. Yani bir tazminattır. Bu eski eşinizin bu yerde oturmasından dolayı uğradığınız zarardır ki yine tekrar edeceğim, aranızda kira ilişkisi olmadığı için talebiniz kira olmayacak. En az kira bedeline eşdeğer tazminat isteyeceksiniz. Şayet kira isterseniz talebiniz reddolunur. Ecrimisil isterseniz davanıza bakılır. Peki ne için beş yıl diyorlar? Çünkü ecrimisil geçmiş beş yıl için talep edilebilir. Daha uzun süre için talep edilemez mi? Edilir, itiraza uğramazsa davaya bakılır, itiraza uğrarsa beş yılla sınırlanır.

Toplantıda görüşün

Bizim binanın altında su çıkıyor. Yönetici bir karar almadan bu suyu deşarj etmek için plastik boru döşemişti ama bu boru bugün için su kaçırıyor. Yani artık zarar vermeye başladı. Bunun için dava açacak olursam yöneticiye mi açacağım yoksa kat maliklerine mi? S. C.

Binanızda bir problem var, mühendis değilim ama bildiğim kadarı ile de önemli bir problem, bunun giderilmesi lazım. Yönetici kendine göre bir önlem almış. Belki bir süre çözüm oldu, bugün zarar veriyor. Ancak bunun için bir dava açmanıza gerek olduğunu sanmıyorum. Önce kat malikleri toplantısına bu konuyu getirin ve olayı açıklayın. Hatta ele alabilirseniz bir de yetkili kimselerden olaya çözüm olabilecek önerileri ortaya koyun ve bunu ya oylayın bir sistemi kabul edin veya yöneticiye bu konuda çalışması için görev verin. Biliyorsunuz yönetici kat malikleri kararlarını uygulamak zorundadır. Dolayısı ile sizin böyle bir çözümünüz varken hemen dava yolunu düşünmeyin. Şayet teklifiniz kat malikleri kurulunda reddolunursa o zaman mahkemeye başvurup önlem talep edeceksiniz. Ama problem sadece sizin değil tüm binanın. Bu nedenle kat malikleri kurulunda karar alacağınıza eminim.

Haberin Devamı

Teşekkürler hanımlar

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Türk Kadınlar Birliği İstanbul şubelerinin düzenlediği etkinliğe davetliydim. Değerli konuşmacı Prof. Dr. Süheyl Batum, ‘Cumhuriyetin Kazanımları’ başlıklı bir konuşma yaptı. Arkasından 12 kadından oluşan ‘Avaze’ isimli Türk Müziği korosu mükemmel bir konser verdi. Cumhuriyet kadınına yakışır bu faaliyet nedeni ile başta Selma Durak olmak üzere Türk Kadınlar Birliği İstanbul şubelerine teşekkür etmeyi borç bildim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder