Tamer Heper Kiracıdan tahsilat mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Kiracıdan tahsilat mümkün

Haberin Devamı

Bağımsız bölümümüzün bulunduğu binada mantolama kararı alınmış ancak biz toplantıya çağrılmadık. Toplantıda mantolama için para toplama kararı alınmış, haberimiz yok. Taksitleri ödememiz için kiracımızın bize ödeyeceği kira bedeline yönetici el koymuş, haberimiz yok. Böyle bir şey olur mu? ● A.B.

Okuyucumun anlattığı olayda iki hususun açıklığa kavuşması lazım. Birincisi; kendilerine haber verilmeden yapılan toplantı. Kat malikleri toplantısı yapılmadan önce bağımsız bölüm maliklerine davet yapılması şarttır. Haber verilmeden yapılan toplantılar mahkeme kararı ile iptal olunabilir. Ancak bazı Yargıtay kararları var ki, yapılan toplantıda alınan kararlar toplantıya davet edilmeyen kimselerin katılması halinde dahi alınabilecek kararlardan ise artık toplantı iptal edilmez. (Ben bu görüşe katılmıyorum, zira haber verilmeyen kat maliki toplantıya katılsaydı, belki görüşmeler sırasında yapacağı konuşma ile karara katılanların fikrini değiştirebilecek ve aksi karar alınmasına imkan yaratabilecekti.)

İPTAL DAVASI AÇILABİLİR

Dolayısı ile herkese davet ulaştırılmış olmalıdır. Bunların sonucu toplantıda alınması gereken karar sayı ve arsa payı çoğunluğudur. Bakın bakalım bu nisap da sağlanmış mı? Bunlar sağlanmadı ise iptal davası açma imkanınız vardı.

Geleyim ikinci hususa. Yönetici aidat veya ortak gidere katılma payını bağımsız bölüm maliklerinden talep eder. Bu tür alacaklardan bağımsız bölüm maliki ve kiracı birlikte sorumludur. Ancak kiracının sorumluğu ödemekle yükümlü bulunduğu kira bedeli ile sınırlıdır. Şimdi, yönetici yasal yollara başvurarak ortak giderin tahsilatı konusunda tahsil imkanı sağladı ise bunu kiracının ödemekte bulunduğu kiradan alabilir. Dolayısı ile nasıl bir tahsilat yapıldığının araştırılmasında yarar vardır. Kiracıdan bu yolla tahsilat yapıldığında da kiracı o aya ait kira bedelini ödemiş addolunur, kiracının temerrüdü söz konusu olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder