Cumartesi Postası Kim korkar bulaşıcı hastalıktan!

Kim korkar bulaşıcı hastalıktan!

Paylaş
Kim korkar bulaşıcı hastalıktan!

Çamlıca Medicana Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Şal bulaşıcı hastalıkları ve alınacak önlemleri anlattı

Kızamık, suçiçeği, kızamıkçık, kızıl: Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, suçiçeği, kızamıkçık, aşı ile önlenebilir. Kızıl ise boğaz ağrısı, ateş, döküntü ile seyreder. Aşısı yoktur ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Boğaz kültürleri ile taşıyıcı çocuklar saptanıp tedavi edilebilir.

Kabakulak: Aşılama ile önlenebilir. Bir veya her iki kulak arkasında şişlik ve ateş ile kendini gösterir. Bu hastalığı geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Çünkü bu hastalıklar damlacık yolu ile bulaşır. Şişlikten 2 gün önce ve şişlikten 4-5 gün sonra bulaşıcıdır.

Hepatit A: Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalık hepatit A yani sarılıktır. Özellikle dışkı ile, kirlenmiş yiyeceklerle bulaşan sarılık okul çocuklarında sık görülür. Sarılıktan korunmanın yolu aşılama, gıda ve el temizliğidir. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların beslenme tenefüsünün ve tuvaletin ardından mutlaka ellerinin yıkanması sıkı sıkı öğütlenmelidir.

Bağırsak solucanları: Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları (parazitler) da görülebilir. Açıkta uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık görülür. Tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması bağırsak solucanlarından korunmayı sağlar.

Menenjit: Solunum yoluyla bulaşır. Bazen grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp daha sonra menenjit gelişebilir. Farklı mikroplarla meydana gelen tipleri vardır. Zamanında ve uygun tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilir.

Grip: Solunum yoluyla bulaşan öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, kapalı alanların havalandırılması ile önlenebilir. Grip aşısı ise 6 aylıktan itibaren doktor önerisiyle yapılabilir.

Haberin Devamı