Yaşam Kilo vermenin püf noktaları

Kilo vermenin püf noktaları

Paylaş
Kilo vermenin püf noktaları

Kışın aldığınız kiloları dert etmeyin! Kilo vermenin püf noktaları işinizi kolaylaştıracak...

Sağlıklı kilo vermek için besinlerin 6 öğüne paylaştırılarak tüketilmesi, 3 saatten fazla aç kalınmaması, her gün en az 2-2.5 litre su içilmesi, yemeklerin yavaş yenmesi, her besin grubundan dengeli şekilde alınması, günlük küçük aktivitelerin arttırılması ve akşam yemeklerinin geç saate bırakılmaması öneriliyor.

Haberin Devamı

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Berna Ertuğ, bahar güneşinin yavaş yavaş sıcaklığını hissettirmesiyle kazak ve kabanların yerini alan ince kıyafetlerin, kış boyu vücutta birikmiş fazla kiloları ortaya çıkardığını belirtti.

Her aynanın karşısına geçildiğinde rahatsızlık duyulan birkaç fazla kilonun, umutsuzluğa itip, yanlış yönlendirmesine izin vermemesini isteyen Ertuğ, kısa zamanda, hızlı kilo vermek uğruna uygulanan yanlış diyetlerin, verilen kiloların çok kısa zamanda geri alınmasına neden olduğunu vurguladı.

Kilo vermek isteyenlere metabolizmalarını hızlandırmayı öneren Ertuğ, 3 ana 3 ara öğün kuralına bağlı olarak, tüm gün boyunca besinlerin 6 öğüne paylaştırarak tüketilmesi gerektiğine işaret etti. Kan şekerinin dengelenmesi için 3 saatten fazla aç kalınmamasının önemine değinen Ertuğ, "Bu sayede gün içinde tetiklenen tatlı krizlerini bastırmak ve tek bir öğünde çok fazla yemek yeme isteğinden kurtulmak kolaylaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Doğru besin gruplarından, uygun miktarlarda tüketmek ve kilo verirken sağlıklı kalmak için 4 yapraklı yonca modelinin uygulanmasını tavsiye eden Ertuğ, her yaprağın süt ve ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl (ekmek, makarna, pilav, çorba) ve meyve sebze gibi besin gruplarını temsil ettiğini belirtti.

Yemek yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra doygunluk hissinin oluştuğuna işaret eden Ertuğu, "Yemek çiğnenmeden, hızlı bir şekilde yutularak yendiğinde gereğinden fazla yemek kaçınılmazdır. Bu nedenle yavaş yemeye özen gösterilmeli, yemek sırasında lokmalar arasında sık sık aralar verilmelidir" önerisinde bulundu.

Susamayı beklemeden su içilmesinin önemini vurgulayan Ertuğ, vücudun yediklerini doğru sindirebilmesi, metabolik hızın yavaşlamaması, atıkların vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi için, özel bir sağlık problemi yoksa, her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su bardağı) su içilmesini tavsiye etti.

Geç yenen akşam yemeğiyle geç saatlerde televizyon karşısında yenen atıştırmalıkların kilo vermenin önündeki en büyük engel olduğuna dikkati çeken Ertuğ, sağlıklı bir şekilde atıştırmak için enerjisi düşük olan ve bol lif içeren domates, salatalık, havuç gibi besinler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Küçük aktivitelerin bile gün içinde enerjik kalınmasını sağlayacağını ifade eden Ertuğ, asansör yerine merdivenin tercih edilmesinin, farkına varılmadan vücut şekline olumlu olarak yansıyacağını belirtti.

Fazla kiloları verebilmek için aceleci davranmanın vücudu olumsuz etkilediğine işaret eden Ertuğ, uzun dönemde alınan kiloları, birkaç haftada vermenin yapılabilecek en büyük hatalardan biri olduğunu vurguladı. Tedavinin diyetisyen kontrolünde yapılmasının, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için çok önemli olduğuna dikkati çeken Ertuğ, bunun için metabolizma hızının oksijen tüketimi yöntemiyle ölçülmesi, detaylı vücut analizi yapılması, kişinin sağlık durumu, yaşam şekli ve diğer tüm özellikleri incelenerek, diyetisyen tarafından önerilen sağlıklı beslenme programının uygulanmasını istedi.

Haberin Devamı