Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo annelik şansını azaltıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo annelik şansını azaltıyor

Haberin Devamı

Kilo doğurganlığı olumsuz etkiliyor. Normal yollardan hamile kalamayıp tüp bebek yapmak isteseniz bile işler zorlaşıyor. Tüp bebekte kullanılacak hormonlar artıyor, gebelik elde etme şansı da azalıyor.

İkinci kez hamileyim ama...

2 yıl önce gebelik geçirdim 12'nci haftada ense kalınlığında sorun tespit edildi. Daha sonra kromozonlara bakıldı, gen taraması yapıldı. Bunlarda problem bulunamadı. 18'nci haftada gebeliğim beyinle ilgili bir problem nedeniyle sonlandırıldı. Şimdi yeniden hamileyim. 9'uncu haftadayım ve endişelerim var. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. İlk bebeğinizde genetik anormallik olması bu gebeliğinizde de anormallik olduğunu göstermez. Size önerim yüksek riskli gebelikler ünitesi olan perinatoloji bölümünden bir uzmanın sıkı takibinde olmanızdır. Bir de kanda bebeğinizin hücrelerine bakılarak yapılan genetik bir test var.

Ense ölçümü sırasında ikili test yerine bu testi yaptırmanız daha güvenirliği yüksek bir test olduğundan içinizin daha fazla rahatlamasına yol açacaktır.

Zayıflamam gerektiğini söylüyorlar

Aşırı kilo nedeniyle hamile kalamıyorum. 34 yaşındayım, 1.65 boyunda, 115 kiloyum. Endokrinoloji insülin direnci için ilaç verdi ve kilo vermeme yardımcı olacağını söyledi. Ama iştahım açılınca ilacı bıraktım. Jinekologum da test ve muayenede sorun olmadığını, zayıflamam gerektiğini anlattı.

Bu kilodayken aşılama veya tüp bebek tedavisiyle gebe kalma ihtimalim yok mu? 34 çok geç bir yaş mı? Çevremden geç kaldığıma dair şeyler duyuyorum, psikolojim bozuk. Bir de adetim ilk olmaya başladığımdan beri hep düzensizdi ve ilaçla adet görüyorum, birkaç gün sürüyor. Adet kanamasının miktarı çok önemli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bilmenizi isterim ki kilo ile doğurganlık ters orantılıdır. Yardımcı üreme teknikleri için de aynı durum söz konusudur. Yani kilonuz arttıkça tüp bebekte gebelik elde edebilme şansımız azalır.

Ayrıca tüp bebekte kullanılacak olan hormonların da dozu daha yüksek tutulmak zorunda kalınır. Gerek adet düzensizliklerinizden gerek endokrinoloji uzmanınızın insülin direnci tanısı koymasından polikistik over sendromu olabileceğinizi düşünüyorum. Ama yine de ultrasonla yumurtalık rezervinizi görmeden net bir yorum yapamam.

Endokrinoloji uzmanınızın vermiş olduğu ilacı kesmeniz doğru olmamış. Diyetle beraber bu ilacı da alarak düzenli olarak egzersiz de yapmanız halinde başarıyla kilo vereceğinizi düşünüyorum. Aksi taktirde maalesef adet düzensizliğiniz ve miktarındaki değişiklik giderek artacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder