Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo almamaya çalışın
HABERİ PAYLAŞ

Kilo almamaya çalışın

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda genellikle kilolu hastalarda kilo arttıkça adetler daha da düzensizleşir. Bu nedenle diyetisyene başvurun, zayıflayın ve spor yapın. Bu sırada da doktorun verdiği ilacı aksatmadan kullanın...

Küçük kistler ağrının nedeni mi?

24 yaşındayım, polikistik over’im varmış. Doktor doğum kontrol hapı verdi, 6 ay kullanmamı söyledi. İlaç bana kilo aldırttı. Doktorum kistlerin geçmeyeceğini, sadece adetimi düzene sokacağını anlattı. Ne yapayım? Bu kadar küçük olan kistler ağrı yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over hastalığının ne yazık ki kesin tedavisi yok. Hastanın neye yönelik şikayetleri varsa onu kontrol altına alıyoruz. Hastalığınızı yok edebilmek mümkün değil. Sizde adet düzensizliği ön planda olduğuna göre diyetisyene başvurmalı ve kilo vermelisiniz. Verdiğiniz kiloyu korumak için spor da yapmalısınız. Kilonuz arttıkça adetiniz düzensizleşir. Doktorun verdiği doğum kontrol ilacı yüksek doz hormon içermiyorsa kilo aldırmaz. Daha çok polikistik over nedeniyle kilo almaya yatkın bir durumunuz var. Doğum kontrol ilacı adetlerinizi düzenli görmenizi sağlar. Eğer yaşam şeklinizi düzeltmezseniz ilacı bırakınca adet düzensizliğiniz tekrar başlayacaktır.

Bebek görünmüyor?

10 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım ““Bebek yok”” dedi. Doktor ““Hormonlara baktırdım normal”” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırın ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırın. Kist yoksa ve hormonlar normalse endişelenecek bir sorun yoktur. Bu ay geçirmiş olduğunuz hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir.

Gebe kalamıyor

1.5 senelik evliyim. Çocuk istiyoruz ama olmuyor. Doktora gittik, eşimin kan değerleri yüksek çıktı. Doktor ilaç verdi, 1 ayda normale döndü. 3 ay geçmiş olmasına rağmen hâlâ hamilelik yok. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size yardım edebilmem için eşiniz yaşı ve hangi kan değerinin yüksek çıkmış olduğunu bilmem gerekiyor. Eğer yumurtalık rezervini gösteren FSH ve AMH gibi değerlerde sorun çıktıysa, bunun 1 aylık ilaçla normale dönmüş olması hiçbir anlam taşımaz. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardımcı üreme tekniklerine başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder