Siyaset Kılıçdaroğlu: Halka niye kaynak yok
Paylaş
Kılıçdaroğlu: Halka niye kaynak yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'da düzenlenen 'İşsizlik Kader Değildir' mitinginde, iktidara gelmeleri halinde işsizlik sorununu nasıl çözeceklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Yandaşlara kaynak var da halka niye yok?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, Adana’nın Türkiye’de en yüksek işsizlik oranının Adana’da olduğunu vurguladıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek "Sen Türkiye büyüyor diyorsun, peki nedir bu işsizlik?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, ’işsizlik reçetesini’ şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

"Sekiz yıldır iktidardalar. Siz Başbakan’dan, işsizlik sorununu şöyle çözeceğiz dediğini duydunuz mu? Duymadınız. Bunlar sizin dertleriniz için iktidar olmadılar. Bunlar ceplerini doldurmak için iktidar oldular. İşsizliğin bu kadar patladığı bir ülkede ben sana nasıl AK Parti diyeceğim? Rüşvette bir numara yaptın bu memleketi. Ben sana nasıl AK Parti diyeceğim? Bizim gündemimizde işsizlik var, halk var. ’İşsizlik kader değildir’ diyoruz. Biz yola çıktık. Bir mücadeleyi başlattık. Temiz Türkiye için, alın terine değer veren Türkiye için ve sizden bir şey bekliyoruz. Mücadeleyi beraber yapacağız. Kavgamızı beraber vereceğiz. Adana, işsizlikte kapanan fabrikalarıyla ilk sırada. Başbakan’a sesleniyorum. Şu kapanan fabrikaları bir görsün. Evine ekmek götüremeyen birisinin yaşadığını Başbakan bilir mi? İşsizliği çözeceğiz. İşsizlik nasıl çözülür? Ekonomiyi sıcak para spekülatörlerine teslim etmeyeceksiniz. Bu ülkenin insanları çalışacak. Bu ülkede çiftçi üretecek. Alın terine değer verilecek. Adana’nın bereketli ovaları. Çukurova pamuk üretiyor mu?"

Haberin Devamı

CHP lideri Kılıçdaroğlu Türkiye’nin tüketen değil, üreten bir ülke ülke olacağını, fabrika bacalarının tüteceğini, ekonominin güçleneceğini anlatırken, "Şimdi bakın, çoluk çocuğunuzu alıyor, üniversite okumaya gönderiyorsunuz. Üniversiteyi bitiriyor. Bekliyor, ben iş bulabilir miyim diye. Eğer bir evde, bir genç işsizse o evde huzur yoktur. Önce anne baba bekler, komşu bekler, amcası bekler, çocuğum iş bulacak mı diye? Hükümet bunu düşünüyor mu? Düşünmüyorsa, bir görev düşüyor bize. Ne söyledim? Beraber yola çıktım dedim. Mücadeleyi beraber yapacağız dedim. Bacaları tüten bir Türkiye yaratacağım dedi" diye devam etti.

Kılıçdaroğlu, halk iktidarında hiçbir kamu kuruluşunda taşeron olmayacağını, herkesin kadrolu- sendikalı olacağını, kamuda taşeron işçi uygulamasına son vereceklerini anlatırken şöyle devam etti:

"Kaynak nerede’ diyorlar. Namusluysan, hortumcuya yüz vermiyorsan bu ülkenin kaynağı var, yeter. Yandaşlara kaynak var da halka niye yok. AKP ile CHP arasındaki fark, biz herkesin sorununu çözmeye talibiz, AKP ranta talip. Üniversiteyi, liseyi bitirene iş bulamıyorsun, Başbakan’ın görevi nedir, 8 yıldır iktidardasın. Sanayicinin, yatırımcının önünü açmaktır Başbakan’ın görevi."

Haberin Devamı

’ADALETTEN KAÇANLAR PARTİSİ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK’in temel işgücü göstergelerine göre 2009 yılında işsizlik rekortmeni olan, yüzde 26.5 oranı ile her 4 kişiden 1’inin işsiz olduğu Adana’da yaklaşık 30 bin kişiye hitap etti. Kılıçdaroğlu, Mahzuni’den alıntı yaptığı konuşmasında, "Mahzuni, ’Yoksulun sırtından doyan doyana. Bunu gören yürek nasıl dayana. Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana. Bilmem söylesem mi söylemesem mi?’ diyor. Bunlar Adana yiğidini kuru soğana muhtaç ettiler. Bir de kendilerine Ak Parti diyoruz. Sen o Ak’ı başına çal. Milleti dert yumağı yaptın. Bir de kalkmış kendine Ak diyorsun. Ak değil karasın, bir de adaleti kandırıyorsun. Ona ’Adaletten Kaçanlar Partisi’ diyoruz" dedi.

KAPANAN FABRİKALARIN LİSTESİ BAŞBAKAN’IN BOYUNU AŞMIŞ

Haberin Devamı

Adana’da kapanan fabrikaların listesini gösteren pankartı gören Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Başbakan gel Adana’ya bakalım, kapanan fabrikalar hangisidir diye. O liste Başbakan’ın boyunu aşmış durumda. 48 fabrikayı kapattılar. 39 bin 500 işçi işinden oldu. Senin ülken güllük gülistanlık ise, bu ülkede herkesin işi, aşı varsa ve sen ’Türkiye uçuyor, büyüyor’ diyorsan nedir bu işsizlik? Madem ekonomi bu kadar iyiydi, madem herkesin durumu çok iyi Başbakan’a göre, ben merak ediyorum. Sayın başbakan damadına sormadı mı, ’senin çalıştığın grupta yüzden fazla gazetecinin işine son verdiler’ diye. Onun durumunun da çok iyi olması lazım. Demek ki bu ülkenin yönetiminde sorun var. Bu hükümetin tek politikası var, yandaşa nasıl çalışırım, yandaş nasıl köşeyi döner, halkı düşünmüyor. Yeri geliyor bağırıyor ’Türkiye dünyanın 20 ekonomisinden biri’ diyorsun, fakir fakura gelince ’kaynak yok’ niye diyorsun."

CHP’nin her vatandaşın sorununa talip olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "AKP, bu ülkenin sorunlarına değil, rantına talip. Bizim aramızdaki fark bu. Biz halkın derdine talibiz, onlar rantına talipler. Biz halkın derdini çözmek istiyoruz onlar kulaklarını tıkıyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

AKSIRANA TIKSIRANA KADAR İŞSİZ

Bir kişinin, ’Aksırana tıksırana kadar işsizim’ yazılı pankartını okuyup, işsizliğin zirve yaptığı Adana’yı da bu nedenle seçtiklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Adana bereketin kaynağı idi, bereketsiz iktidar geldi Adana’ya da yansıdı. Bunların bereketi olsaydı işsizlik, yoksulluk olmazdı, bu memlekette esnafın yüzü gülerdi, çiftçi hayatından memnun olurdu, emeklinin yüzü gülerdi. Başbakan işsizlik sorunu için ’şöyle çözerim’ demedi. Ama 2 şey söyledi. Gitti TOBB genel kuruluna, ’her işveren bir kişi alsa işsizlik sorunu çözülür’ dedi. Bunu söyleyen adama güldüler. Hiçbiri işveren gidip, ’Başbakan söyledi, bir işsiz bulalım, işe alalım’ demedi. Bu başbakan ekonomi bilmiyor, ekonomi politikası yok. Hayatın gerçeklerinden bunların haberi yok. Birşey daha söyledi, ’Her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye kural yok’ dedi. Yiğit adam, özgürlüğü demokrasiyi savunan Uğur Mumcu’nun adının verildiği meydandan seslenelim. Senin çocukların için dert değil ama Adanalı garibanın çocuğu üniversiteyi bitirdiğinde iş bulamazsa ne olacak. Madem iş bulamıyorsun, senin başbakanlık koltuğunda ne işin var?" dedi.

"DUVARI TESİS DİYE AÇMIŞLAR"

Televizyon izlerken, Başbakan’ın Mardin’de 178 tesisi hizmete açtıklarını söylediğini gördüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, bu açılışlarla halkın kandırıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Mardin’de herhalde işsizlik bitti, Mardin göç alacak dedim. Binlerce adam çalışacak. Liste geldi. Badanası yenilenen okul, lojmanın çatısı yeniden yapılmış, Başbakan tesis açmış. Millet ile dalga geçen bir Başbakan olur mu? Ardahan’da da gitmiş tesis açmış. Ardahan Milletvekili’ne ’tesislerin listesini getir’ dedim. Vali listeyi vermiyor, korkuyor gerçek ortaya çıkar diye. Araştırdık, bir yere duvar yapılmış o duvarı bile tesis diye açmış."

Konuşmasını, "Unutmayın bunların bir ıslıklık canı kaldı" cümlesiyle bitiren Kılıçdaroğlu, güvercinler uçururken, miting alanından da ıslık sesi yükseldi.

Kılıçdaroğlu’nun havaalanından geçişi ve miting sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis helikopteri de havadan denetim yaptı.